Jump to content

Отзиви от GEPON мрежа


Nitrogenium
 Share

Recommended Posts

Колеги, гледам цените на GEPON-а значително са паднали вече. Направо ми се струват съизмерими с останалите технологии вече. Някой пробвал ли е тези http://gepon.bg ? Някой въобще има ли работеща GEPON мрежа? Дайте малко инфо, дали има дертове някакви и тънкости... заслужава ли си? Сериозно се замислям дали да не почна да не обръщам всичко на оптика....но е малко непознати води за мен.

Link to comment
Share on other sites

Значи като гледам всичко това което е обявено в саита им ,същото даже и по евтини може да намериш ТУК .Относно пона ,има си тънкости и най вече се изразяват в затихванията и сплитванията както и предварителното и проектиране (топология) .Като мрежа е по добре от всяка друга .Аз  съм  на хибридна система FTTH ,FTTB , FTTC, проблем нямам, както и колегата Миле ще ти каже съпортването е много по лесно на този тип мрежа имаш и доста обширен мониторинг на онутата и олт-то.Друг голям плюс според мен е енергонезависимоста ,както и икономията на ел. енергия , едно OLT e ~40-80W консумация,поради този факт не ми се налага да използвам и мощни ЮПС-и. Някъде из форума някои беше дал линк на руски сайт за ПОН и Ентернет ТУК .Мисля че като цяло натам си е бъдещето ,но все пак е въпрос на възгледи.

Link to comment
Share on other sites

Ние наскоро съживихме наща мрежа и вече имаме 10-на клиента тестово (включително аз). Засега всичко е ок. Скоростта която може да се предлага става доста по-висока. 

Link to comment
Share on other sites

OLT Huiawei. ONT-та са същата марка. Вярно е, че самото проектиране на топологията на мрежата са най-трудни и изискват доста сметки, ако се прави като хората. 

Link to comment
Share on other sites

А колко струваше долу-горе това оборудване?

Link to comment
Share on other sites

Ами немога да коментирам защото не е мое и несъм го плащам - аз имам участие в изграждането и поддръжката. За цени може да се поразровиш по нета.

Link to comment
Share on other sites

Ставнение със предлаганите цени от колегата цената на хуавея е почти двойна а върши същата работа да не говорим и за онутата . За малки населени места това решение е много добро и евтино все пак пона става все по достъпен имайте и друго във предвид че не всеки има на склад техника това не са суичове да ги вземем от близката бакалия . Ако съм във грешка някой да ме поправи :)

468x60_free.jpg

Link to comment
Share on other sites

Погледа трябва да е към GPON мисля. GEPON ако си спомням правилно е остарял. Може би и затова му е такава цената. Двата стандарта са несъвместими. Също така хуавей си имат тяхни стандарти и не може да се ползва друга марка ону-та.

Link to comment
Share on other sites

Само информативно:

 

- GPON е стандартизиран до ниво, ONU-тата да могат да работят със всяко OLT (почти всяко - все пак някои влага "свои" технологии).

 

- GePON (и Turbo GePON) са базирани на общи принципи, но ONU-тата не са съвместими.

Въпреки това, няколко китайски производителя са се "съвместили".

 

BDCOM OLT се ползват няй-много в Украйна. За тях китайците са направили отстъпки и им фиксват бързо бъговете. Проекта им се казва PON.UA ( http://ic-line.ua/projects/ua-pon ). Може да се каже, че има всичко нужно.

 

В случая, колегата Nitrogenium си саморекламира сайта gepon.bg (с малко проверки из Интернет веднага може да се разбере). Въпреки това - няма лошо. Цените са с 5-10% над украинските за единични бройки. Проблем ще са му наличностите и поддръжката - не си е работа да се иска кърпене на бъгове от китайци :)

 

За надграждане на LAN мрежа е добре (ако има капитал), но е по-скъпо от 1Gbps FTTB/H. Нужни са и квалифицирани кадри.

За надграждане на CATV мрежа се предпочита други решения - FTTN (MoCa, HCNA, EOC). По-лесна е миграцията и кадрите се преубочават по-лесно.

 

P.S. Ако някой се заинтересува за HCNA (отскоро и EOC), може да погледне линка от профила ми и/или да пише на лично за да не спамим тук.

post-788-0-51354400-1401735052_thumb.jpg

post-788-0-11573700-1401735063_thumb.jpg

Edited by hgd
Link to comment
Share on other sites

    OLT Huiawei. ONT-та са същата марка. Вярно е, че самото проектиране на топологията на мрежата са най-трудни и изискват доста сметки, ако се прави като хората.

 

Huawei:

 OLT 5683T - 6 слота за Service card, 2 слота за Upstream карти, 2 слота за Supervisor, 1 слот за обща карта.

Примерна конфигурация:

# Type Description Qty 1 Chassis Huawei MA5683T  1 2 Control Board  Huawei SCUN 2 3 GPIO Huawei GICF -2x 1 GE Optics 1 4 Service board Huawei GPBD - 8x GPON  1 4 Power interface board Huawei PRTE  -48VDC, 20A 2

 

Това представлява: 2 управляващи карти в redundancy, 2x 1Gbps SFP на отделна карта, 8x GPON + SFP модулите на друга карта. Минуса на това нещо е -48V. Ще ви трябват токоизправители. При максималната GPON конфигурация консумацията на ток е 600W на DC => ~720W на AC.

Желязото струва 2500$. Цена в Hong Kong.

ONU:

 Стават ама няма добра цена з а Video Over Glass вариант

 Пример:

 Echolife H8245A - има 4GE + 2 POTS + Wifi - 70$

Другият вариант е DASAN, ама е по-скъп. Там има вариант за 4GPON порта на 220V, което за села е по-добре.

Link to comment
Share on other sites

ако си купите на -48.. не забравяйте, че продавам на кило бенинг упс-и ;)

даже са модулни по 4 на шаси.

Link to comment
Share on other sites

И на мен ми предстои преминаване от радио към ПОН, аз съм се спрял на ОЛТта с 1ПОН и 2ПОН изхода  предимно за селата, някой има ли преки наблюдения на устройствата които се предлагат в  gepon.bg  .Разговарях със собственика , даже ми направи услуга пусна ме към неговия комп да разгледам изпълненията на други колеги и вече работещи трасета .За мен ПОН са напълно непознати води нека колегите от форума дето вече имат натрупан опит да кажат за тънкостите които съпровождат ПОН мрежата

ISP

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.