Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 09/21/2021 in all areas

 1. Много време го отлагаш този пон, практиката показва, че забавиш ли се с вземане на някое решение, накрая не го взимаш Честно не знам защо още се мъчиш с ЛАН - всеки гледа и смята ПоН-а като огромна инвестиция (и да, не е евтино за старт понякога) - предния пост ти писах - карай го на части. Сядаш - рисуваш си цялата мрежа от до (сегменти, кутии, централно място). Взимаш си едно единствено ОЛТ (4 порта) с СФП портове - идва около 1200 лв. Взимаш си малко оптика и няколко ОНУ-та - правиш си ПОН само за гръбнака (4-8 сегмената) - след тях си остава любимото на всички ФТП :). Минават още 1-2 месец, пак вземаш малко оптика и ОНУ-та, добавяш трасета (в правилната посока) - пак прехвърляш кутии на ПоН). После за да облекчиш бюджета, предложи оптика на по-заможните в селото - доплащат ХХ лв. и получават оптика. За 300-400 дори непостоянно налични клиента - от началото на темата до сега е можело да стане - поне гръбнака! Накрая - ако само това село обслужваш - освобождаваш си техниците, ще може сам да се справяш без никакви проблеми (ако ти се занимава). Миналата година окабелихме село, дълго 7 км, широко 4 - стартово 30 (30, а не 300) клиента (преди това 1/2 бяха на ФТП и 1/2 безжични) - правш го и забравяш за него и всичките проблеми в селото по "стария начин" - и не, не се избива за 15 години! За справка - това е работа за около 6 работни дни (гръбнаците) от 2 екипа + още 5 дена за клиентите.
  3 points
 2. Постоянното ъпдейтване се прави само от домашните абонати от тип "селска среда". Никой мрежар който поддържа сложен сетъп не ъпдейтва всичко и веднага, защото не е ясно на какво ще се надене. В повечето случаи ъпдейтването се прави за да се реши конкретна задача или да се изчисти конкретен проблем. Бордер рутерите при мен са с ъптайм над 2500 дни. Проблем ?
  2 points
 3. Сърдечно благодаря. Къде вменявам вина на микротик? Кое е новото нормално - в технически форум, в технически въпрос, надявам се почти грамотно зададен, да ти пишат, че рутер без ток не работел и си идиот? Впрочем, ако си имал 1000 дни ъптайм на микротик, означава, че си бил с 3 години стар OS. Много професионално.
  2 points
 4. Изумявам се как хора които търсят помощ предпочитат да се разправят и да обвиняват тези от които очакват помощ в некомпетентност вместо обяснят нормално.
  2 points
 5. Ако го подкараш без ток, ще получаваш нобелова награда за Физика
  2 points
 6. Микротика го намирам за 79 лева с ДДС. Гледам е възможно най-нисък клас за такова приложение. При мен микротик се рестартира при отпадане на тока или ъпдейт на ос-а. Мога ли да очаквам от това устройство сходно поведение?
  2 points
 7. Колега форума е да си помагаме ,нещо напоследък освен спам друго не публикуваш , не всички имаме ресурс да купуваме устройства за хиляди долари , И аз знам и повечето знаем ,дърпа се на пон и се оправя ! Да ама над 50 км лан на веднъж с толкова големите приходи на 15 лв такса не става! Да не говорим ,че в нашия край има толкова кадърни техници ,че работя общо взето сам!!!
  2 points
 8. Индийчето по телефона не е разбрало
  2 points
 9. Дано не светне повече тая глупост. Лапетата не знаят как да си кажат 2 думи кат се гледат очи в очи.
  2 points
 10. Няма нужда от Kali и Yersinia, VLAN id's се проследяват от самия RouterOS с инструмента torch
  2 points
 11. Защо не махнеш бриджа на лан портовете и не си вдигнеш отделни мрежи за отделните портове. После в защитната стена правило да не се виждат помежду си.
  1 point
 12. Дигни едно виртуално безжично АР и му сложи тотално различна мрежа. Така си опростяваш задачата,
  1 point
 13. Сложи този на хапа 192.168.1.1 /ip fi address-list add address=192.168.0.0/24 list=LocalNet add address=192.168.1.1 list=MyIPs /ip fi fi add action=drop chain=forward dst-address=!192.168.0.1 dst-address-list="LocalNет" src-address-list=!"MyIPs" place-before=0
  1 point
 14. Кабела от мазето включваш на първия порт на Микротика. Настройваш ether1 да бъде със същия МАК адрес както е рутера на А1 . Създаваш 2 VLAN-a , 555,777. Правиж Bridge TV с портове (VLAN777 + ether2) , както и Bridge LAN с портове (ether3,ether4,ether5). Настройваш си публичното IP на VLAN555 (било то static или dhcp) зависи в твоя район как ги прави A1. На ether2 си включваш STB-то , останалите са ти за лоналната мрежа. Нещо такова ...
  1 point
 15. Слагаш в преминаваща верига правило заявките към/dst/ към мрежата от която е и WAN на hAPчето с изключение на адреса на основният рутер/гейта на /hAPчето/ да се дропи си изключение на заявките от /src/ позволените адреси от локалната на hAPчето да се дропят. За целта ще си направиш адрес листа на твоите устройства и листа за мрежата , като ще го вдигнеш като първо правило във веригата. Правилото трябва да изглежда така горе долу: /ip fi address-list add address=172.16.0.0/24 list=LocalNet add address=192.168.1.2 list=MyIPs add address=192.168.1.7 list=MyIPs /ip fi fi add action=drop chain=forward dst-address=!172.16.0.1 dst-address-list="LocalNET" src-address-list="MyIPs"
  1 point
 16. Примерен отговор,няма проблем и драма
  1 point
 17. В Ebay има добри оферти на професионално мрежово оборудване,защо просто не вземеш нещо доказано работещо и да елиминираш евентуални проблеми. Ще ти спести много време щом работиш сам.
  1 point
 18. Достъпват ги през TR069 протокола, да не мислиш че някой от съпорта им четач на QA, влиза и цъка през браузера.
  1 point
 19. Тест на MikroTik hAP ac3 с RouterOS 6.48.4 стабилна версия срещу с RouterOS 7rc4 с пакета wave2 бета. С този тест на практика връщаме hAP ac3 в топ WIFI рутерите. Има една малка подробност в полза на MikroTik която поставя двете устройства на кантар. Видимо hAP ac3 има по слаб сигнал от Archer AX20 но въпреки всичко с новия драйвер вдига 500Mbits в двете посоки, в същото време icmp е стабилен като на Archer AX20. Това значи, че hAP ac3 облъчва по малко, тук вече антените като гребла на кану явно вече вършат добра работа. Мисля, че ако MikroTik искат пазар в този сегмент WIFI рутери е време за RouterOS 7.2 stable. В долните три срийншота виждаме немоща на устройството с версия 6.48.4 освен, че скороста е като на N стандарт в четвъртата картинка prettyping ясно показва как подскача icmp до 300-400ms. В горните три след update все едно имаме друго устройство, стабилно и от към скорост и от към сигнал.
  1 point
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.