Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 03/09/2020 in all areas

 1. 4 points
  Изрично са указани "телекомуникационните оператори" ! Изведнъж станахме стратегически сектор. Ако може някой горе в парламента и министерствата да си нарисува една картинка в главата, какво би се случило "днес" (#Стойсивкъщи, работа Home Office, онлайн обучение на ученици и студенти, информираност на населението), ако "вчера" ЕРП-тата бяха тръгнали и бяха свалили кабели на интернет доставчици. Редно е управниците да се замислят дали да оставят този "стратегически сектор" в ръцете на няколко частни, при това чужди компании, чийто интерес е по-скоро материален. Сега най вероятно някой ще ме контрира, че има мобилен интернет, но голяма част от жителите на големите градове още преди затварянето им се изнесе по родните места (малки градове и села), където малките оператори правят чудеса от храброст за да осигурят интернет на всяка "паланка". Съжалявам за лиричното отклонение, но не се сдържах!
 2. 2 points
  Еййй, аматьотр, пак не си разбрал.... те тоя точно дарител щел да фалира. Немало му рекламите от лотарията и направо незнае как ше оцелее... разбирай демек - операторите да дават повече пари, щото ако фалират тия и едни други... кой ше показва "стойте си в къщи" ... сега е то момента да земем ги резнем, ама ... нема солидарност.... Пък и ша ни арестуват щото ше лишим населението от промиване на мозъци...ъъ пардон, от качествена информация и новини. По темата - лично мнение - във списъка със обектите от национално значение, касаещи въпросното извънредно положение, НЕ фиргурираме ние "телекомуникационни оператори", фигурират МОБИЛНИ, енергоразпределителни, газоразпределителни и т.н. изрично пише само мобилни. В заповедтта там на здравно ли, какво беше министерство, дето пише кой ще може да работи ако се засилят мерките, пак са само тези - нас ни няма. Така че - щом нямам права по този закон, значи нямам и задължения. Добре че не чакаме някой със закон да ни задължава да си правим профилактика на съоръженията.
 3. 2 points
  Изключително съм благодарен за съдействието и търпението на JohnTRIVOLTA. Решихме проблема с L2TP тунел. За тези, които се чудят ако DHCP не им работи в EoIP - в EoIP тунела се избира ARP: proxy-arp, да не е enabled. Благодарности отново!
 4. 1 point
  Не знам защо спорите - онова с 2к клиенти, простата математика дава сума около 480 к приход (не печалба), ситуацията в БГ обаче е такава, че таксите не се изплащат на 100% в месечна база - т.е. винаги има един приличен обем неплатени суми, ако това визира колегата Иво. И да - предоставянето на услуга в села е много ама много различно и по-сложно от това в градовете. В малките области е още по сложно и скъпо - влизането в дадено село ти отнема една основна база разход, която е една и съща без значение дали в селото ще имаш 10 или 50 абоната. Когато работиш в малки области (както е при нас) има села с по 3-5 абоната (ест. там сабезжични), но за един и същи период от време, два различни доставчика, започнали с еднаква инвестиция ще се развият по съвсем различен начин - тези в града може да пускат по 200-300 човека на месец, онези в села от 10 до 30 и след цитираните 16 години разликата в приходите ще е огромна - от там и развитието. На много им се налага да правят геройства за да оцелеят и да, много колеги ползват SoHo техника, не понеже са прости или скръдзи, а понеже ситуацията го налага - нормален клас техника няма избиване в такава дейност по села и палянки! И в тази цялата картинка, като ти дойде местния монопол (не националните, те са друга тема) и почне да си копае незаконно оптичните трасета без разрешително и никакви озаконявания, ей тогава вече става мазало - със или без озаконяване по новия закон за физическата инфраструктура, ти не можеш да си конкурентен на такъв. Много неща се обезсмислят.
 5. 1 point
  Линкът не е към Самоков а към Белчин конкретно. Има клиенти в Ярлово които са към Цари-МалиГрад .Такаче от където има изглед от там .Линковете са на Сателитни системи.За зла участ Сега ги потдържа Синът на Собственика и той малко не го бива с Антените. А ситоацията там е проблемна пречи един хълм. За пример на разбиращи ще кажа че когато преди го пускахме училището имахме ниво -57dB после нивото се влоши до -61. А сега младия хубосник го омазал до -75 казаха. За зла участ не става. Ако беше в някое от другите села и ти предложат бившите колеги оптика добре , но в Ярлово не знам питай ги но аз за там не бих. Другите села са на оптика,а Белчин и с Бекъп на Антени вече.
 6. 1 point
  Страшно отношение един към друг думи нямам! Почти на 99.99% съм обеден че 80% от вас ползват някакво оборудване тип small office/home office да търкаляте не малка част от мрежата си, тъй че моля Ви без излишни спорове кой колко време е в бизнеса и как вижда нещата и как се смята. Най-много core/border или там както го наричате да е сте дали малко повече пари за оборудване което не е small/home office. Малко повече уважение колеги.
 7. 1 point
  Ако се прави умно и с акъл... Никой не би имал против. Клиентите обаче са кръстоска между жираф и къртица... Какво да им препоръчам?
 8. 1 point
  Докаде се докарахме да учим клиентите да снифат... И не няма нужда от тия галимации. Затоплянето на водата е особен спорт по нашите ширини. Първо се взима решение за топлене. После се мери температурата на водата и се оказва, че тя всъщност е по-висока. След това се търси начина подгряващото устройство да почне да я намаля шибаната температура. След това се купува още едно, което всъщност не я намаля, но много потребители рапортуват за полижителен резултат. От проста задача да се редуцират устройства, които всъщност са собственост на оператор, а не лична (естетите понеже са решили всички задачи в бетона само това им остана) получават експириънс и маса неудобства. Свързани със причина и следствие. Едни успяват да се справят с първоначално поставената задача, а другите просто забравят какво искаха. Една група увеличават устройствата
 9. 1 point
  Ще се получи !Ще "торчне" на WAN интерфейса и ще разбере vid , ако въобще се ползва такъв в неговият случай !
 10. 1 point
  каква неомонтана.. говорим за мтел. няма да се излагат с подобни изделия. Истински тп-линк е!
 11. 1 point
  Разликата между Софията и малките населени места е, че в малките населени места средния разход на кабел на абонат е 80-100 метра. 2к абонати правят 200км мрежа плюс магистралите. Пренебрегваме факта, че в едно малко населено място има 100-150-200 абоната и за да имаш 2к абонати трябва да обслужваш 15 населени места. Като приемеш разстоянието между два стълба за 30 метра се получава една бройка около 7000 стълба. Макар да имаш вече изградена мрежа, за да изпълниш всички нови изисквания на ЕРП-тата, трябва тотално да я преработиш, използвайки точно определен вид окачване, точно определени окачвачи, точно определени коти. Преработката, заедно с всички еднократни такси към ЕРП, материали и ТРУД (положен от квалифициран техник с трудов договор и качествени инструменти, че и това го има в изискванията) излиза около 15-17 лв на стълб. Сметни сега колко трябва да похарчи един НЕ-ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИК за да отговори на изискванията на ЕРП-тата и да стане "истински" ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИК. Аз съм го смятал. Цифрата не е прилична.
 12. 1 point
  Това с доказването на собственост за стълбовата мрежа вече не важи - новия закон ги оневинява и дава права като да имат акт за нея. Лобито си е свършило работата, сега ние да му мислим. Относно коментарите кой е и не е доставчик - има доставчици, които все още нямат договор с ЕРП-тата (и са нямали във миналото), които имат грамотно изградени мрежи от назначени техници . Едното не изключва другото. Обаче по тези села монополните доставчици, с лобита и връзки в Енергота и общината, те са по-големия проблем - онези, които си копаят трасета без разрешителни и прочие. Практиката показва че в БГ няма разлика, като стигне определен размер или контакти/връзки в БГ почти всеки доставчик почва да си прави каквото си иска - подобно на БСК. Относно закона - така както са го скалъпили на бързо не ти дават особени задължения какво би означавало несъответствия, които да отстраниш, при условие че няма друг закон, който да те задължава да имаш ел. независимост или поддържане на определени собствени агрегати и мощности. Т.е. спокойно може да се предположи, че нямаш такива и това да изпратиш като отговор на това си задължение. Може и отговор с Ирония : "Поради голямото количество съществуващи задължения към фирмите занимаващи се с доставка на Интернет и желанието ни да сме коректни по тях, разходите свързани с привеждане на всичко нужно според съществуващите закони, не ни позволяват да отделяме средства за закупуване на агрегати и UPS устройства за автономна поддръжка на централни и разпределителни точки за доставка на комуникационна свързаност." Може да се добави в текста за лобито на големите, беззаконието на местни монополисти и прочие за цвят . Интересно ми е, ако прилично количество доставчици изпратят такъв тип отчет, дали ще достигне нещо до главите на "власт имащите"?
 13. 1 point
  Баси.. Добре какво да им опиша че имам 3 генератора ли, ами ако в криза затворят бензиностанциите , кладенец за нефт ли да копам? Много ясно че всеки би се подсигурил поне малко с някакъв агрегат! П.С. последното ако го изкопам няма да се занимавам с нет
 14. 1 point
  Спирането е най-приятно и за мен и за техниката Пък и само 1М ако се гледа постоянно пак може да иде бая мегабити - не съм ги засичал колко са ама трафика стана по нормален. Вечерно време пика почва от доста по-рано с тази карантина, замислям се над времеви шейп - скорости надолу само в пикови часове, докато махнат блокадите
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.