Jump to content
  • 0

Vivacom NET + IPTV

sadjoe

Question

Здравейте,

Имам няколко въпроса надявам се някой, който е по на "ТИ" да отговори.
Закупил съм си още преди време HEX S - (RB760iGS)
- Медията на Vivacom в момента може ли да се прескочи и директно да се забие оптиката в Mikrotik-a? Поне това което ми отговориха от Vivacom че не може.
Каква е идеята на цялото упражнение?
Вариант 1 - ползвам тяхната медия и от там в Mikrotik-a и от там вече интернет за PC и телевизия за телевизорите
Вариант 2 - оптиката влиза директно в Mikrotik-a и от там вече пак същата конфигурация.

Единия слот ми е запазен пък за Ubiquiti - U6 Long-Range на Mikrotik-a.

Ако някой е правил упражнението наскоро да сподели и как се прави.

Поздрави.

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Administrator

Ако някой ти регне медия ще е добре,

но от тамошната купчина "професионалисти" нема и един дет да може.

Nokia ONT G-010S-A
GPON SFP ONT

https://www.al-enterprise.com/-/media/assets/internet/documents/ale-gpon-nokia-ont-g-010s-a-datasheet-en.pdf

Това се разпознава от Микротик с актуален 7,11 софтуер и фирмуер.

• Like 1
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0
На 31.08.2023 г. at 12:56, sadjoe написа:

- Медията на Vivacom в момента може ли да се прескочи и директно да се забие оптиката в Mikrotik-a? Поне това което ми отговориха от Vivacom че не може.

Със сигурност може, но трябва да сдобиеш с нужните данни, за да се оторизираш в мрежата им. Има много информация в нета, макар аз да не можах да намеря нищо за Алкател I-010G-U ONU-то с което съм в момента. Тоест трябва ONU SFP коeто ще вземеш да поддържа смяна на МАК адрес, сериен номер, PLOAM password и Бог знае какво още. За Нокията която раздават G-2425G-A има скриптове за декриптиране на конфигурационния файл. И на мен много ми се иска да си ползвам директно рутера с SFP ONU забучено в SFP слота но като гледам няма да стане лесно. Освен ако не използват за оторизация само мак адрес и/или сериен номер, но въобще не ми се вярва да е само това.

• 0
Преди 9 часа, sppmaster написа:

Със сигурност може, но трябва да сдобиеш с нужните данни, за да се оторизираш в мрежата им. Има много информация в нета, макар аз да не можах да намеря нищо за Алкател I-010G-U ONU-то с което съм в момента. Тоест трябва ONU SFP коeто ще вземеш да поддържа смяна на МАК адрес, сериен номер, PLOAM password и Бог знае какво още. За Нокията която раздават G-2425G-A има скриптове за декриптиране на конфигурационния файл. И на мен много ми се иска да си ползвам директно рутера с SFP ONU забучено в SFP слота но като гледам няма да стане лесно. Освен ако не използват за оторизация само мак адрес и/или сериен номер, но въобще не ми се вярва да е само това.

Почти 100% използват TR069 както са използвали за всичко друго преди това. Без директна помощ от админ на Виваком (настоящ или поне бивш) - няма да стане.

• 0
Преди 17 часа, hgd написа:

Почти 100% използват TR069 както са използвали за всичко друго преди това. Без директна помощ от админ на Виваком (настоящ или поне бивш) - няма да стане.

Но TR069 не пречи да се използва собствен рутер. Просто те няма да могат да го управляват и толкова, дори е по-добре. Същото е и с ONU.

В нета има информация как Нокията която раздават G-2425G-A също може да се пусне в бридж (доста испански интернет доставчици я ползват), макар от съпорта да твърдят че това не може да се направи. Има доста интересни неща написани. В тубата има мароканско видео за Алкател I-010G-P, което изглежда точно като Алкател I-010G-U и там използват серийния номер и мак адреса.

Ще трябва явно да се пробва.

Edited by sppmaster

• 0

И аз днес се мъча да направя моето ONT G-140W-C в Bridge mode и да го направя прозрачно и всичко да си ми тръгва от Микротика ,  в ONT прехвърлям режима на Bridge mode от меню WAN , копирам МАС адреса от ONT да е като admin mac адрес на Бриджа ми и пускам да си вземe по DHCP адрес от доставчика ,но адрес не си взима , след това пробвах да си въведа външният адрес да е статичен на Бриджа, но пак без успех . Намерих тази статия, но от меню LAN го нямам това да избирам всеки LAN порт в какъв режим да работи Bridge или Route mode . Някаква идея дали изобщо може да се получи това което искам ? 

https://medium.com/@navneetkhandelwal1998/extend-your-router-using-nokia-g-140w-f-bridge-mode-49b52cabc77b

• 0
  • Administrator

И серийния номер смени.

Но очаквай проблем заради TR069.

https://www.youtube.com/@VanTechCorner
този канал е интересен за целта.

Харесай поста ^^^

• 0

Днес говорих,  със съпорта  и  казаха,че въпросните ONT Nokia, нямат такава възможност да се бриджват , въпреки че му казах че вътре в софтуера има такава опция, но твърдо ми заявиха ,че не става . Единственият вариант е да си сложа просто ONT  без руутинг, които са с един LAN порт , но мен не ме устройва и така, защото Микротика ми е с 5 порта от които имам 3 заети и отделно трябва да навържа и 3 броя IPTV приемници . Трябва да купувам някакъв Микротик със Switch модул с повече портове ,отделно и AP и ще ми излезе цялата схемаа около 400-500 лв . 

Другият вариант за който се сещам е да си взема AP пак на Микротик да  го вържа след моят Микротик и да му дам Gateway да ми бъде сегашния Микротик и така всички устройства, които се връзват през Wifi ще имат достъп до отдалечените ми мрежи на VPN без разни приложения като WireGuard примерно , пък вече като съм на мобилни данни ще си пускам приложението . 

P.S. А аз имам като възможност да изключа TR069 , а този сериен номер как се сменя на Микротика ? 

Edited by ianiovski

• 0
  • Administrator

Пестеливо си вземи рутерборд от 2011 серията и сфп на което да клонираш данните на операторското оборудване.

Гледай видеата от канала човека показва стъпка по стъпка.

Харесай поста ^^^

• 0

Обаждаш се на Виваком и им я искаш . Потребителското име е root, а паролата е комбинация от символи,букви и числа.

• 0

Искат да го включа на ГПОН-ът им за да го гледат от там а в момента нямам точно такава линия на адресът. 🙈

Две различни Nokia имам и двете не ги намират по сериен номер. 🤯😭

Edited by NetworkPro