PSIHOLOG Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Здравейте! Имам Мikrotik rb2011uias-rm и искам оптиката, която влиза в Алкател I-010G-P да я прехвърля на Микротика. Купих си SFP модул, слагам оптичния кабел, включвам го в рутера но... нищо. Рутера отчита модула, но няма "линк". Може ли да ми помогнете, какво трябва да направя. Благодаря предварително! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator 111111 Posted October 30, 2021 Administrator Report Share Posted October 30, 2021 Най вероятно не става въпрос за чиста Оптична свързаност, а за PON технология за което трябва съвместим SFP модул. GPON и EPON са също рaзновидности. Харесай поста ^^^ Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ Link to comment Share on other sites More sharing options...
master Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Освен това оператора трябва да се съгласи да се премахне неговото устройство. Което много ме съмнява. Analog Audio™ Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanstanyov Posted October 31, 2021 Report Share Posted October 31, 2021 Не става твоето начинание, трябваше първо да попиташ. Както ти казаха по-горе, това е друг вид оптична мрежа - пасивна (PON) и за нея си трябват специфични устройства ONT (или ONU), каквото са ти дали от Vivacom. Освен това, това устройство си е неразделна част от мрежата на оператора и ти не можеш да го премахваш, клиентската точка на свързване е изходящият порт към теб. На него вече можеш да си закачиш микротика, но с меден кабел. Можеш да поискаш да ти бриджнат тяхното устройство, така ще стане "прозрачно" за теб и твоят микротик ще рутира и/или нат-ва. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSIHOLOG Posted October 31, 2021 Author Report Share Posted October 31, 2021 Благодаря за отговорите. Сега говорих с Виваком - техническия отдел, които ми отговориха буквално "...ъ... не знам". Аз видях, че има GPON SFP модули, но... дали ще стане ми казаха "... ами пробвайте, от наша страна няма да има проблем, не филтрираме по MAC". не били разглеждали Микротици... Малко се учудих в техническия отдел от този отговор, но... сега отново не зная какво да направя. Вероятно ще си закупя такъв модул и ще пиша. Ако някой има опит с това - да пише. Благодаря още един път! Link to comment Share on other sites More sharing options...
master Posted October 31, 2021 Report Share Posted October 31, 2021 Там съпорта или поне тези на телефона са без коментар. "Оптичен нет през телефоната линия". Не съм много убеден, че ще стане дори с гпон сфп без намеса от тяхна страна. Чувал съм, че из София малки доставчици го имали като опция. Analog Audio™ Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 1, 2021 Report Share Posted November 1, 2021 На 30.10.2021 г. at 13:56, PSIHOLOG написа: Купих си SFP модул, слагам оптичния кабел, включвам го в рутера но... нищо. Рутера отчита модула, но няма "линк". Твоите модули са 1310/1550, а аз намирам някаква спецификация за I-010G-P, в която пише: Wavelengths: 1310 nm upstream, 1490 nm downstream и receives data through the PON over a nominal 1490 nm wavelength България - земя, като една човешка дLAN... ". . . явно самото оптично влакно привлича светкавиците и ги пуска по мрежата във вид на ярка светлина и се задръства сичко от мноото светлина . . ." Link to comment Share on other sites More sharing options...
bborisov Posted November 7, 2021 Report Share Posted November 7, 2021 Няма да стане понеже ONT-то се връзва по сериен номер. Другото е, че gpon-a работи с ATM протокол, който мисля не се поддържа от микротика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niki6 Posted November 12, 2021 Report Share Posted November 12, 2021 А по мой споммени май е обратното ,G-PON се потдържа E-PON не . Link to comment Share on other sites More sharing options...
byte Posted November 12, 2021 Report Share Posted November 12, 2021 Ша умръ, още два поста и ще имаме BGPON разработка. Но съм ЗА включване на SFP tx 1310nm към мрежата на Виваком. Най-добре снимай лепенката на това дето сега е свързана оптиката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TiratroN Posted March 16, 2022 Report Share Posted March 16, 2022 (edited) Хайде , чакам развръзка, понеже аз съм на същата ситуация. И аз съм със RB 2011 . На тяхното устройство пише 2.5G/1.25G GPON/ ONT Edited March 16, 2022 by TiratroN Link to comment Share on other sites More sharing options...
byte Posted March 16, 2022 Report Share Posted March 16, 2022 И? Какво SFP си сложил? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dika Posted June 1, 2023 Report Share Posted June 1, 2023 В крайна сметка това случи ли се? Насочил съм се към рутер L009UiGS-2HaxD-IN, но не знам какво сфп да взема? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sppmaster Posted June 19, 2023 Report Share Posted June 19, 2023 Въпросът живо ме интересува заради новите планове със скорости на оптичния интернет 2000Mbps/1000Mbps и това че сегашното ONU Алкател I-010G-P, което предоставят е с 1Gbps LAN порт. Доколкото разбрах всички нови устройства предоставяни от тях нямат бридж функция. Някой знае ли дали предлагат ONU с 2.5G порт. Питам защото искам да си използвам моя рутер с OpenWrt както и досега без да се налага използването на безумици, като двоен NAT. В интернет има доста информация за SFP модули на които може да се инсталира дори OpenWrt. Тук обаче е необходима техническа информация как става оторизацията на устройството в мрежата - MAC, сериен номер, LOID, PLOAM password и/или други. След това се набиват същите данни в новото устройство и би трябвало успешно да се оторизира в мрежата им. Тук има едно подобно устройство. Link to comment Share on other sites More sharing options...
master Posted June 23, 2023 Report Share Posted June 23, 2023 Няма да постигнеш нищо, там нещата не се случват в твоя полза. 1 Analog Audio™ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts