Jump to content

Back To Home - нова функция в ROS


JohnTRIVOLTA

Recommended Posts

  • Администратор

Back To Home нова и интересна функционалност за сега в бета версията - 7.11.beta6 на RouterOS за ARM, ARM64 и Tile архитектура на устройствата! Накратко това е функционалност за изграждане на VPN/Wireguard/ на рутер, който дори да няма публичен адрес или просто казано е зад сорс нат. Хубава част от него е бързото конфигуриране на клиентската част за устройства с QR код. Повече инфо тук.

  • Харесай 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Wireguard принципно си има роуминг, в смисъл: клиента може да е зад NAT и да си променя публичния IP адрес без проблем но сървъра трябва да има видим порт при всички случаи. Също така приемаме "сървър - клиент" за условности защото нямаме разпознаваема такава конфигурация. За капак на всичко е VPN който не ползва GRE и малко не можеш да разбереш кога си свързан но пък това е една от хубавите му страни (трудно проследим, бърз - UDP трафик, лесен за конфигурация, не изисква голям ресурс).

Тъй като единия от двата peer-а в Wireguard трябва да слуша на портове от публичен IP адрес (условно наречено сървър) ако няма таква възможност MikroTik предлагат да е през техен сървър ... ?!?!? Благодаря Ви за примамливата оферта но мисля да се въздържа :)

Ако някой има нужда от Wireguard то той със сигурност може да си позволи публичен IP адрес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Мисля, че тази възможност BTH би била удачна и основното и предназначение би било за мениджмънт! Все пак рилей сървърите на Микротик ще са с ограничена скорост/незнайна за сега каква/, но за менджмънт ще са достатъчни със сигурност. Хубаво е и при VPN концентраторите да има някакъв последен бекъп път през мобилна комуникация - всичко се случва, колкото и други връзки да сме резервирали! Това би било добро решение също за домашен рутер и закачен 4/5G модем и при отпадане на основния интернет да може все пак да командваме "умния дом" пример :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

NGROK ми е предостатъчен.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.