Jump to content

Какви разходи има по изграждане на една оптика.

jaredharet

Recommended Posts

Имам 2 въпроса за оптичните прежи.

1-во какво е необходимо за изграждане на трасе от А до Б т.е всичко от RG45 т.A до RG45 т.Б

Също тъка ме интересува и какво оборудване е необходимо за 1 сплайс?

Както и орентировъчни цини. Защото си мисля, че за в бъдеще време ще оцелеят само доставчиците с най-качественна услуга и с най-голям up-time тоест тези с влакно до всеки блок. А колкото по-рано стане това толкова по-добре.

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• ¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

13

• puh

11

• Велин

6

• mtr

6

Top Posters In This Topic

Posted Images

Зависи. Някъде из форума имаше сметнато едно 500 метра трасе. "Нещо като 500 м до клиент" -темата. Всичко е примерно и променливо. С малко късмет, също тАка, и ровичкане, може да намериш по-ниски цЕни. Съгласен съм, донякъде, за виждането за най-качествеНата услуга. То просто е елементарно за всеки клиент да се бие в гърдите че е "на оптика" така че може да се продава по този начин, както SPNet продават PON-а. (И за това има тема).

E то всичко много добре но колко му вземаш на клиента за инсталационна такса?И обвързан ли е с договор?

450 лв на клиен + първоначални 6300 лв за основната мрежа до 4 км.

Това са само материали без труд.

Тези 6300 лв. какво включват, може ли една разбивка, разбира се тука има, никой не работи за слава, но все пак може ли малко по подробно.

• 8 months later...

подробен бизнес план не искаш ли - по човекочаса , човекодни , със сметнати осигуровки  ??? ??? ???

• 4 months later...

здравейте колеги

дайте мнения за топологията на една селска оптична мрежа,какво оборудване да се използава. клиентите са 30-50. вече ми писна да сменям свичове след всяка буря.предварително благодаря ::)

Дай една карта на терена с обозначени местата където са клиентите и някакъв примерен мащаб за разстоянията...

това е схемата - макс разстояние е 2км - до последния клиент - брой - 30-50 клиента

много благодаря за експресното включване ::)

post-48-130900726013_thumb.jpg

Между клиентите поне неможе ли да има лан колко е разстоянието там? Така начертана ще е цифра! Мисълта мие да се нацепят на няколко опорни трасета с оптика и там където има по 3-4 клиента да се сложи пак с ФТП кабел но с протектори.

Между клиентите поне неможе ли да има лан колко е разстоянието там? Така начертана ще е цифра! Мисълта мие да се нацепят на няколко опорни трасета с оптика и там където има по 3-4 клиента да се сложи пак с ФТП кабел но с протектори.

идеята ми е да е изцяло оптика - да речем медиа конвертора да е на стената на къщата - и от там с лан, възможно най къс.

Ами много заварки и одф и ще има ... ::) . Какво е това "златното" село.

Ами много заварки и одф и ще има ... ::) . Какво е това "златното" село.

вече ми омръзна да тичаме по трсетата със свичове - това е основния проблем, мисля че с оптиката поне това ще отпадне и ще е доста по надеждно. какво ти е мнението за fibrlok на 3м?

Нямам наблюдения, доколкото се сещам беше "студена" заварка на 3М? Но ми се струва малко несериозно това (може и да греша нека ако някой ползва да сподели както и къде се предлагат из БГ да взема да го по сгърча).

Нямам наблюдения, доколкото се сещам беше "студена" заварка на 3М? Но ми се струва малко несериозно това (може и да греша нека ако някой ползва да сподели както и къде се предлагат из БГ да взема да го по сгърча).

маи не е разпространено като технология.