Jump to content

С какво терминирате оптиката от към лан мрежата ви?

koko

Recommended Posts

С какво терминирате оптиката от към страната на лан мрежата.

тъпа медия + тъп суич

тъпа медия + умен суич

суич със сфп

други комбинации

Гледам има евтино решение на тп-линк TP-Link TL-SL2210WEB със сфп http://www.enicomp.com/shopping/product.php?p=35408

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Велин

7

• ANDONOV

7

• gbdesign

7

• ¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

6

Гледам има евтино решение на тп-линк TP-Link TL-SL2210WEB със сфп http://www.enicomp.com/shopping/product.php?p=35408

Това само недей!!!  :) шъ ти отрови живота!

Ей това го бива доста - ползваме го на практика от доста време, на доста точки при нас:

http://videomaxavs.com/bg/store/Scripts/prodView_short.asp?idProduct=88888

но е двойно по-скъпичко от избрания от теб тп-линк

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Тъпа медия + (мало)умен суич тип неомонтана. Просто, ефтинко, надеждно.

За SL2210WEB за разлика от колегата, мога да кажа само хубави неща. Имам няколко на няколко точки отпреди 3 години поне. Всичките са със SFP-та мушнати, по 5-6 VLAN-a. Откакто са конфигурирани и сложени, не са пипани (нито рестартирани, само когато спира тока).

Най-вече със ZyXEL ES-2108-G. Смарт суичовете на TP-Link са с ограничени възможности и имат склонност към забиване...особено ако им ползваш УЕБ интерфейса. Добри впечатления имам и от ES-2310C и GS-2108C на Видеомакс. Ползвам ги където трябва да се продължи с оптика, заради двата SFP порта. Медия конвертор, според мен е удачно да се ползват само при връзки от типа FTTH.

................... Добри впечатления имам и от ES-2310C и GS-2108C на Видеомакс. Ползвам ги където трябва да се продължи с оптика, заради двата SFP порта. .......................

По този начин като мине през него и продължи на някъде оптиката.... Как е положението с трансферите все пак влакното което идва първо в първия суйч е най-натоварено.

Мрежата ми е много силно сигментирана на L2 и няма никаква опасност от претоварване. На практика зад такъв суич никъде няма повече от 50 клиента. А това с "натовареното" влакно ме развесели :);D:o Мрежовата топология ми е изцяло по стандартите FTTN и FTTC, като нодовете са със смарт суичове а натам монтански. Скоро мисля да атакуваме и FTTB.

До  към 300 мегабита трафик и примерно 200 клиента зад суича нямаш грижи. За по-голямо натоварване не бих се доверил на комутатор за 300-400 лв. Много еважно суича да ти е правилно настроен според топологията на мрежата.

• Administrator

най - евтиното решение :) медиа и тъп суич

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Явно българския пазар е ограничен от към техника. При мен също преоблавадат Rubytech-овете на видеомакс и от самото начало имаме 7-8 от споменатите ТП-Линкове. След тях съответно неомонтански изпълнения.

п.с. модела при мен е TL-SG3109

Mедия с 2p суич + 2 суича max 10-15 клиента(има оптичи точки и с 1-2 клиента) , топология на мрежата ~ FTTB(до 2 суича от медията,само къщи са е има и 1 ЖБ :)

11145913831369541781263691926WFCGEclHH0Roc0S45TSS.PNG

"Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен." Алберт Айнщайн

"...една мрежа е толкова добра колкото нейните създатели..." безспорен факт !

Много се радвам че темата пожъна такъв интерес и споделихте толкова много впечатления.

Аз развива оптична мрежа във слабонаселена зона с къщи. Търся по-евтино решение и за това гледах въпросния тп-линк. Имам няколко ES-2310C и съм доволен но цената е двойна а рядко зад едно такова имам повече от 10-15 човека и рядко надвишава 100мб. Където влизам в блок слагам едни деллове , колегата Миле до скоро продаваше във форума от тях 2хсфп + 24 етернет. Бих слагал от тях в кутиите но са сравнително голями за уличните кутии по стълбовете.

Ще се радвам MIPSus  да сподели по конкретни страдания с тп-линка.

Това също е с прималива цена RP-G0802LB http://mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=34589

Много се радвам че темата пожъна такъв интерес и споделихте толкова много впечатления.

Аз развива оптична мрежа във слабонаселена зона с къщи. Търся по-евтино решение и за това гледах въпросния тп-линк. Имам няколко ES-2310C и съм доволен но цената е двойна а рядко зад едно такова имам повече от 10-15 човека и рядко надвишава 100мб. Където влизам в блок слагам едни деллове , колегата Миле до скоро продаваше във форума от тях 2хсфп + 24 етернет. Бих слагал от тях в кутиите но са сравнително голями за уличните кутии по стълбовете.

Ще се радвам MIPSus  да сподели по конкретни страдания с тп-линка.

Това също е с прималива цена RP-G0802LB http://mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=34589

Не само цената му е примамлива ако го сравнявам с TP LINK a i Rubitata работи много по добре от тях. Не знам обаче за 10-15 клиенти що се изхвърляш да купуваш тези модели по - добре карай с неомонтанските след оптиката.

• Administrator

определено ако не ти е критично ползвай монтански суич , може да го конфигнеш да не се виждат само портовете и тва е..

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Що не слагате от тия в блоковете ? [table][tr]  [td]TL-SG3109[/td]  [td]9-port  Pure-Gigabit Managed Switch, 8 10/100/1000M RJ45 ports, 1 SFP expansion slots  supporting MiniGBIC modules, Port Mirror/Trunking, Port/Tag-based VLAN,  Spanning Tree, 802.1X, IGMP Snooping, Console, Telnet, Web-based and SNMP  management[/td][/tr][/table]

I FEEL THE NEED THE NEED FOR SPEED