geckolina Posted January 31, 2023 Report Share Posted January 31, 2023 Здравейте колеги, Това са ми правилата на fireawall-a .... сигурно не чак толкова идеални...... Като се опитам да забия правило 11 и 14 (блокиране на вход и изход до бляклист IP адреси), ми спира достъпа до локалните мрежи, с които се свързвам с IPsec Някакви идеи?..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator JohnTRIVOLTA Posted January 31, 2023 Administrator Report Share Posted January 31, 2023 (edited) Преди 7 часа, geckolina написа: Здравейте колеги, Това са ми правилата на fireawall-a .... сигурно не чак толкова идеални...... Като се опитам да забия правило 11 и 14 (блокиране на вход и изход до бляклист IP адреси), ми спира достъпа до локалните мрежи, с които се свързвам с IPsec Някакви идеи?..... Това вероятно е листа на непублични адреси/мрежи/ и вашата мрежа е част от тях. Може да разрешите вашите мрежи с правило което ще поставите под номер 10 - същото, като правило 5 само че с верига/chain/ forward! Edited January 31, 2023 by JohnTRIVOLTA Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator 111111 Posted January 31, 2023 Administrator Report Share Posted January 31, 2023 Най-просто, опиши интерфейсите или групите интерфейси, към правилата. Харесай поста ^^^ Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 geckolina Posted February 1, 2023 Author Report Share Posted February 1, 2023 Моля, ако може с пример да ми опишете правилно, къде да отбележа външен и къде вътрешен адрес на отсрещните мрежи.Моля, ако може с пример да ми опишете правилно, къде да отбележа външен и къде вътрешен адрес на отсрещните мрежи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator JohnTRIVOLTA Posted February 1, 2023 Administrator Report Share Posted February 1, 2023 Преди 1 час, geckolina написа: Моля, ако може с пример да ми опишете правилно, къде да отбележа външен и къде вътрешен адрес на отсрещните мрежи.Моля, ако може с пример да ми опишете правилно, къде да отбележа външен и къде вътрешен адрес на отсрещните мрежи. Пробвайте първо да добавите правило същото/копирано/ като номер 5, като само сменяте на место input да бъде forward за верига(chain). Накрая привлачвате правилото да е под номер 10 ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 geckolina Posted February 1, 2023 Author Report Share Posted February 1, 2023 Супер, така тръгна правило 12, което преди беше 11, но правило 15 като го активирам и пак ми спира достъпа до IPsec машините а според мен е важно и добре да го има Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator JohnTRIVOLTA Posted February 1, 2023 Administrator Report Share Posted February 1, 2023 преди 41 минути, geckolina написа: Супер, така тръгна правило 12, което преди беше 11, но правило 15 като го активирам и пак ми спира достъпа до IPsec машините а според мен е важно и добре да го има Не е нужно при вас това правило понеже 13то правило върши достатъчно работа за защита от публична страна! Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 geckolina Posted February 1, 2023 Author Report Share Posted February 1, 2023 Много ви благодаря. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator 111111 Posted February 2, 2023 Administrator Report Share Posted February 2, 2023 Разгледай правилата на защитната стена по подразбиране. system/ default-configuration/print Харесай поста ^^^ Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 geckolina Posted February 3, 2023 Author Report Share Posted February 3, 2023 Пичове помагайте, получават ми се моменти в забавяне на интернат скоростта, на виваком съм и при нормални условия speedtesta показва В определени моменти обаче връзката ми пада до 69/60mbps. От Виваком ми заявяват, че при тях няма проблем. Как мога на микротика да засека тези спадове, и къде по инфраструктурата да търся проблема. Никъде по микротика нямам рестрикции по скорост. След него имам 2бр 1gbit суича zyxel. В момента на спада, спеедтеста го пуснах на две различни машини, вързани всеки към отделен суич. Нищо по суичовете няма различно от стандартните им настройки. Не съм рестартирал само медиата с оптиката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator JohnTRIVOLTA Posted February 3, 2023 Administrator Report Share Posted February 3, 2023 Кой модел ви е рутера? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator 111111 Posted February 4, 2023 Administrator Report Share Posted February 4, 2023 Преди 23 часа, geckolina написа: От Виваком ми заявяват, че при тях няма проблем. При тях никога няма проблем, защото не знаят как да си ползват техниката и какво им казва тя. Но в крайна сметка винаги е при тях проблема. ползвай traceroute и гледай как техниката им лагва, а те понятие си нямат. Харесай поста ^^^ Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 geckolina Posted February 6, 2023 Author Report Share Posted February 6, 2023 MikroTik RB2011UiAS-RM Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator JohnTRIVOLTA Posted February 6, 2023 Administrator Report Share Posted February 6, 2023 преди 31 минути, geckolina написа: MikroTik RB2011UiAS-RM Рутерчето е сравнително старо със стара архиктектура - mipsbe и има верочтност да не смогва. Като тествате вижте в ресурси колко се товари! Макар да имате правило за фасттрак във филтъра всяко едно друго правило влияе на производителността. Не на последно място, ако не сте ъпдейтнете ROS с последна стейбъл версия и след това и Fimware-а му. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 geckolina Posted February 6, 2023 Author Report Share Posted February 6, 2023 За този модел MikroTik RB4011iGS+RM какво ви е мнението? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Administrator JohnTRIVOLTA Posted February 6, 2023 Administrator Report Share Posted February 6, 2023 Преди 1 час, geckolina написа: За този модел MikroTik RB4011iGS+RM какво ви е мнението? Хубав е, мощен е, но няма USB да го имате в предвид спрямо вашия сегашния рутер! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
geckolina
Здравейте колеги,
Това са ми правилата на fireawall-a .... сигурно не чак толкова идеални......
Като се опитам да забия правило 11 и 14 (блокиране на вход и изход до бляклист IP адреси), ми спира достъпа до локалните мрежи, с които се свързвам с IPsec
Някакви идеи?.....
16 answers to this question
Recommended Posts