Jump to content
  • 0

hap ax3 слаб WI-FI сигнал

sauronnet

Question

Здравейте,от няколко дни съм с hap ax3 wifi6 и ми прави впечатление, че Wi-fi обхвата е доста слаб. По дефоулт "antena gain" е на 0 ( променях го- ефект никакъв ), избрал съм регион България. Реално обхвата (2.4гхц)  е лош и слаб. Стария рутер (Mikrotik-RB2011UiAS-2HnD-IN) бе на същото място и не съм имал проблеми за покрие жилището. hap ax3го дават с 5.5 дб. антени и трябваше да е с отличен обхват на 2 и н 5 гхц, но реално не е ок дори на 2 гхц. Някой имал ли се е с подобен проблем ?

Recommended Posts

• 0
  • Administrator
Преди 1 час, sauronnet написа:

Здравейте,от няколко дни съм с hap ax3 wifi6 и ми прави впечатление, че Wi-fi обхвата е доста слаб. По дефоулт "antena gain" е на 0 ( променях го- ефект никакъв ), избрал съм регион България. Реално обхвата (2.4гхц)  е лош и слаб. Стария рутер (Mikrotik-RB2011UiAS-2HnD-IN) бе на същото място и не съм имал проблеми за покрие жилището. hap ax3го дават с 5.5 дб. антени и трябваше да е с отличен обхват на 2 и н 5 гхц, но реално не е ок дори на 2 гхц. Някой имал ли се е с подобен проблем ?

Пробвай без да задаваш регион, би трябвало радиата да работят съответно на 27 за 2.4GHz и 23 децибел-миливата на 5GHz

• 0

Ресторнах конфигурацията и запичнах наново- същата работа. Около 30% по слабо покритие от стария микротик в 2.4 обхвата. 2011 май е с 4dB. антени. Този е с 5.5db което бе и една от основните причини за покупката - а именно малко да позасиля и разширя покритието плюс 5 гхц ( преди бях сложиш втори рутер за 5те гхц конфигуриран като AP.)  

Реално сега ефекта е обратен и то срещу 300 лв. Това, което ми прави впечатление е че при Hap AX3 в терминала с команда /interface network print... . не се приема за да се настрои antena gain а се променя в графичен вид от меню interface- wireless като отново казвам по дефоулт е 0 (поне при стария 0 е най силно според производителя а там мисля по дефоулт идва на 2).

На ревютата го дават за рутер със страхотен обхват и скорости на wifi покритие и реално аз това и очаквах ама....

• 0
  • Administrator

Пробвайте подобни настройки и споделете!

/interface wifiwave2 channel
add band=5ghz-ax disabled=no frequency=5745 name=5745 width=20/40/80mhz
add band=2ghz-ax disabled=no frequency=2412 name=2412 width=20/40mhz-Ce
/interface wifiwave2 security
add authentication-types=wpa2-psk,wpa3-psk disable-pmkid=yes disabled=no name=mypass passphrase=strongsecret
/interface wifiwave2
set [ find default-name=wifi1 ] configuration=my-cfg5 configuration.mode=ap disabled=no
set [ find default-name=wifi2 ] configuration=my-cfg2 configuration.mode=ap disabled=no
/interface wifiwave2 configuration
add channel=2412 datapath=datapath-lan disabled=no name=my-cfg2 security=mypass ssid=myradio2
add channel=5745 datapath=datapath-lan disabled=no name=my-cfg5 security=mypass ssid="myradio5"
/interface wifiwave2 datapath
add bridge=bridge-lan disabled=no name=datapath-lan

Естествено подменете нужните неща като име на мрежа , парола и т.н.

Не знам с какви очаквания сте били от покритието на сигнал, но за сравнение радиото на 2011 е 30dBm или 1000mw. което е двойно повече от 27dBm/500mw./

За 5 GHz така на 5745 ще работи на максимална мощност 28dBm , но заради някои устройства, които не виждат честотата /пример, когато са на регионални настройки България/ някой сетват на 5180, където усилването е както казах 23dBm.

• 0

Изключително съм разочарован - дори на 2,4 ghz през една стена на лаптоп обхвата продължава да се движи между 2 и 3 черти  (dell w10) при условие че с TP Link ax53 и в 2,4 и 5 г.херца обхвата е до горе както и с MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN на 2.4 обхвата е на макс. 

Пускам пинг от лаптопа към сървъра който е на 1 метър от рутера (преди със MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN + ax53 за AP ) пинга винаги е бил 1ms. Сега особенно ако съм на 5-те гигахерца виждам стойностти 80-100ms. 

Трагедия някъква е този опит на mikrotik за двубандов рутер.

Рестор конфигурацията и започнах наново- същата работа. Около 30% по слабо покритие от стария микротик в 2.4 обхвата. 2011 май е с 4dB. антени. Този е с 5.5db което бе и една от основните причини за покупката - а именно малко да позасиля и разширя покритието плюс 5 гхц ( преди бях сложиш втори рутер за 5те гхц конфигуриран като AP.)  

Реално сега ефекта е обратен и то срещу 300 лв. Това, което ми прави впечатление е че при Hap AX3 в терминала с команда /interface network print... . не се приема за да се настрои antena gain а се променя в графичен вид от меню interface- wireless като отново казвам по дефоулт е 0 (поне при стария 0 е най силно според производителя а там мисля по дефоулт идва на 2).

На ревютата го дават за рутер със страхотен обхват и скорости на wifi покритие и реално аз това и очаквах ама....

• 0
  • Administrator

Усилване на антената на 2.4GHz e 3.3 dBi, a  на 5GHz е5.5 dBi. Единствено регионалните настройки на радиата биха довели до драстично намаляване на сигнала. Да разбираме ли , че все още се мъчете да променяте деф. конфигурацията , а не сте се опитали на чисто без нея конфигурация да настроите това което ви посъветвах по-горе ?

• 0

Абе с тоя Wave2, нещо, тегава работата. И аз не мога да го изпържа моя и обхвата не е кой знае какво.. Ползвам го за АП, иначе държи , но ... Отделно, не мога да кънектна лаптопа към 5Гх, който е старичък и нещо ми дава грешка при кънект...

Edited by mitakabs

• 0
Преди 16 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Усилване на антената на 2.4GHz e 3.3 dBi, a  на 5GHz е5.5 dBi. Единствено регионалните настройки на радиата биха довели до драстично намаляване на сигнала. Да разбираме ли , че все още се мъчете да променяте деф. конфигурацията , а не сте се опитали на чисто без нея конфигурация да настроите това което ви посъветвах по-горе ?

Ами не ми остана време до момента да го конфигурирам по описания от вас по-горе начин. Но като цяло не ме устройва подобно устройство. В реални условия се оказа, че няма как да отпадне необходимостта от AP (в моя случай TP-Link) което ме дразни и това бе и една от причините да взема hap ax3....но...

• 0
  • Administrator

@mitakabs
Wi-Fi стандартът Wave2 се отнася за някои от най-новите подобрения в безжичните мрежи, които са били внесени в стандартите IEEE 802.11ac и IEEE 802.11n. Wave2 включва редица подобрения в сравнение с предишните версии на Wi-Fi стандартите, като по-високи скорости на предаване на данни, подобрена ефективност и по-добро управление на множество устройства, свързани към мрежата. Тоест Wave2 не е пакет на MikroTik а унифициран driver които ползват всички пройзводители. Например TP-link AX серията е с Wave2, та в тоя ред на мисли "тегав" ли е или не е според теб ?

@sauronnet
Моля те, опитай се да си представиш как изглежда твоята ситуация в момента. Задаваш въпрос във форума който е нещо като монолог, отговарят ти два пъти, след което пишеш, че нямаш време да направиш предложената ти конфигурация. В същото време продължаваш с "ревю" колко не те устройва продукта.

Форумите (появили се преди 20 години по масово) в началото бяха безмислени говорилни, после се появиха социалните мрежи и нещата се по изчистиха в по профилиран вариант, станаха места за споделяне на опит и информация в определени сфери за което аз много се радвам. Ние не сме инфлуенсери а системни администратори, винаги търсим да изстискаме максимума от техниката, затова пробваме различни конфигурации и се учим в текущия процес. Изречение като "тегав Wave2", "ресетнах го 10 пъти" (все едно конфигурацията е 20000 а не 20 реда), "нямам време да пробвам тази конфигурация" са просто несериозни.

• 0
  • Administrator

Някои не ядат яйца, 'щот имало черупки, та и таз същата.

• Haha 1
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0
Преди 5 часа, Самуил Арсов написа:

@mitakabs
Wi-Fi стандартът Wave2 се отнася за някои от най-новите подобрения в безжичните мрежи, които са били внесени в стандартите IEEE 802.11ac и IEEE 802.11n. Wave2 включва редица подобрения в сравнение с предишните версии на Wi-Fi стандартите, като по-високи скорости на предаване на данни, подобрена ефективност и по-добро управление на множество устройства, свързани към мрежата. Тоест Wave2 не е пакет на MikroTik а унифициран driver които ползват всички пройзводители. Например TP-link AX серията е с Wave2, та в тоя ред на мисли "тегав" ли е или не е според теб ?

@sauronnet
Моля те, опитай се да си представиш как изглежда твоята ситуация в момента. Задаваш въпрос във форума който е нещо като монолог, отговарят ти два пъти, след което пишеш, че нямаш време да направиш предложената ти конфигурация. В същото време продължаваш с "ревю" колко не те устройва продукта.

Форумите (появили се преди 20 години по масово) в началото бяха безмислени говорилни, после се появиха социалните мрежи и нещата се по изчистиха в по профилиран вариант, станаха места за споделяне на опит и информация в определени сфери за което аз много се радвам. Ние не сме инфлуенсери а системни администратори, винаги търсим да изстискаме максимума от техниката, затова пробваме различни конфигурации и се учим в текущия процес. Изречение като "тегав Wave2", "ресетнах го 10 пъти" (все едно конфигурацията е 20000 а не 20 реда), "нямам време да пробвам тази конфигурация" са просто несериозни.

Да - така е, до някъде сте прав - приемам критиката. Събота и неделя ще опитам да отделя време за въпросната конфигурация, но честно казано не съм много обнадежден. Относно това дали е сериозно ило не мога да кажа следното:

На мен ми трябва добре работеща lan и добро wifi покритие за жилище около 100кв. Във всяка стая имам по няколко безжични устройства (основно на 2.4) съставни елементи на smart home датчици, сензори и т.н. Отделно имам сървър 24/7 и два лаптопа и два телефона , plex,  и един хипервайзер. 

Реално за да ми работи всичко това ми трябва стабилна работа от към мрежа - съгласете се се че не е много приятно всичко това да " пада " за да си правя експерименти и проби на едно. 

Уважавам всяко едно мнение тук но очаквам същото и към мен - все пак темата в която си позволявам да пиша е "Микротик за начинаещи "  Нямам претенций за разбиращ и затова пиша тук. В никакъв случай неискам да правя антиреклама на марката - напротив последните поне 5 години съм бил основно с микротик но винаги съм имам AP допълнително. Точно това исках да избегна с новия рутер. Жилището е тухла (не железобетон) и си мисля че не би трябвало да е проблем да се покрие от един съвременен двубандов рутер с доста сериозна заявка в ревюто си. 

Ще помоля за компетентно мнение - предложете модел на микротик (разбира се не индустриален) който да е с двата банда и да е с ДОБРО wifi6  покритие. 

Предварително благодаря. 

• 0
  • Administrator
Преди 2 часа, sauronnet написа:

...

Ще помоля за компетентно мнение - предложете модел на микротик (разбира се не индустриален) който да е с двата банда и да е с ДОБРО wifi6  покритие. 

Предварително благодаря. 

Ако търсите по-сериозно покритие от едно устройство на 2.4 и 5GHz честота, то определено ви трябва тип рутер с радиa 4x4:4 MU-MIMO. Такъв подобен модел в портфолиото на Микротик все още не съществува, ако изключим RBD25G-5HPacQD2HPnD /Audience/ и RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN, но те са с по-стара генерация радиа 4та за 2.4GHz и 5та за 5GHz спрямо търсената от вас 6та генерация! Да се надяваме , че скоро ще имат наследници с по-новата 6та.

• Like 1

• 0
Преди 4 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Ако търсите по-сериозно покритие от едно устройство на 2.4 и 5GHz честота, то определено ви трябва тип рутер с радиa 4x4:4 MU-MIMO. Такъв подобен модел в портфолиото на Микротик все още не съществува, ако изключим RBD25G-5HPacQD2HPnD /Audience/ и RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN, но те са с по-стара генерация радиа 4та за 2.4GHz и 5та за 5GHz спрямо търсената от вас 6та генерация! Да се надяваме , че скоро ще имат наследници с по-новата 6та.

Благодаря за отговора

• 0

Отново въпрос към по-компетентните:

Ако остана с MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN (заради 10 те си lan порта, което си е  предимство) и след него сложа втори рутер който да е wifi 6 как би по удачно (правилно) да се конфигурира мрежата ?

Вариант 1:

Втория рутер да е в режим AP и мрежата да се администира само от микротик-а 

Вариант 2:

Втория рутер да си генерира нова подмрежа със съответните си настройки, рестрикций, портове и т.н 

• 0

Втория го остави АП. Бриджваш WiFi и LAN интерфейсите само и настройваш секюрити, DHCP ще ти раздава 2011, но го вържи към някой от GBit портовете...

• 0
На 3.10.2023 г. at 11:58, Самуил Арсов написа:

@mitakabs

Така, понеже и аз се бъхтя с тоя рутер и т.н.Wave2  драйвер.. Да ти споделя че да, ТЕГАВА е работата с тоя драйвер. Колкото и да го хвалиш и  унифициран да е и УДОБЕН за работа в мултисегменти. В частност липсват мноого настройки , които биха били в полза на потребителите. Та тук няма една елементарна опция data rates, да огранича до къде да ми държи кънектнати устройства!!! Седи ми вързан телефона, а нямам реално никаква връзка! Отделно опцията с надупването на усливането липсва. Т.е. , може и да е унифициран и удобен за работа с много устройства , cApsMan  и т.н.., но от към тънки настройки има доста липси..ако някъде съм порпуснал нещо в настройките и тия неща ги има, моля да споделите?