Jump to content
  • 0
vector85

Mikrotik ROS 6.43.12 проблем с DLNA от NAS към телевизор...

Въпрос

vector85

Много странен проблем имам с мрежата в къщи. Закачам си тв-то по ви-фи и dlna-сървъра ми качен на synology nas,си изгрява на тв-то. Обаче не ми харесват скоростите по ви фи. Минавам на кабел. Изчезва ми длна сървъра на тв-то и изобщо не се появява повече. Търси в нета подобен казус но не намерих. Моля за помощ. Реално етернета на който е тв-то ,нас-а и ви-фи интерфейса са в един и същи бридж. Немога да проумея какво става.

 

 

 

 

 

Редактирано от vector85

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Recommended Posts

  • 0
vector85

Това е резултата по кабел от нас към тв:

Моля, влезте или се регистрирайте, за да видите този code.

А това по ви фи:

Моля, влезте или се регистрирайте, за да видите този code.

Няма разлика освен във времената. Адреса е набит статично на интерфейсите и в двата случая.

От телевизора с терминал емулатора пак е същото,има разлика само по времена между 2-те свързаности. По ви фи веднага ми излиза сервииото по кабел не иска.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
111111

Я вземи че си смени адреса по лан, да не кажа пусни си DHCP и го ползвай по предназначение.

Тука само може да се гадае, по мак адрес има ли или няма филтър на някое устройство.

 

п.с.

И си форматирай постовете.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

И по dhcp с различни адреси на интерфейсите,пак е същото. По мак адреси нищо не съм филтрирал. Само шейпър има на трафика по ип адреси. И отрязан достъп между 2-те мрежи за 2-те семейства. Проблема си е само при мен в мойта си мрежа 5.0/24

п.п. Ще взема впредвид забележката за форматирането.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
111111

Какви марки модели са суичовете и телевизора?
Рестартираш ли ги при смяна на интерфейса?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

Суичовече са soho: един на неомонтана и един start bit.И двата са 10/100/1000Мбпс Full Duplex-закачени на 1000 към интерфейси на рутера. Не съм ги рестартирал при смяната на интерфейса,реално си работя на кабел и нямам оплаквания освен от сервииото към тв-то. Тв-то е Сони XF83. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
111111

И на неомонтаната е пусната порт изолацията.

Я на 5-ти порт закачи сервиото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

 

Неомонтаната е това - NMGS4P1F-IS. Четири етер порта и едно сфп. Купувана е втора ръка. Казаха ми че само на сфп-то е пусната порт изолацията. А аз него не го ползвам.Само медните портове. Нямам пико ип за да проверя конфигурацията. Не вярвам да е от нея.Има ли как да видя без пико ип как е настроена. Тя в момента държи сервиото,ако беше от нея и в двата случая нямаше да работи-поне така си мисля.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Щирлиц
преди 22 минути, 111111 написа:

Разкарай го и ще разбереш.

Размени суичовете.

Като ги размени, ефекта ще е същият 🙂

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

Това което ще направя довечера е че ще елиминирам суича дет е нас-а на него. Ще закача нас-а директно за порт на микротика. Така ще се разбере дали е проблема в неомонтаната. Ако се окаже така ще си набавя друг суич и ще го изхвърля с удоволствие неомонтаната.

Редактирано от vector85

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
111111
Преди 2 часа, Щирлиц написа:

Като ги размени, ефекта ще е същият 🙂

starbit да не би да имат порт изолация?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Щирлиц
преди 42 минути, 111111 написа:

starbit да не би да имат порт изолация?

Не знам, но ако върже ТВ-то на Неомонтанския суич, според мен, ще е в изходно състояние

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

Току що пробвах без неомонтаната. Директно кабела от рутера в нас-а. Самбата си е ок на тв-то но сервииото все така го няма. На суича явно няма порт изолация. Някакъв друг ми е проблема.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
111111

Tъй от любопитство ако забиеш с директен кабел телевизора в сервиото излиза ли,

или ползвайки същия кабел от тв на някой лаптоп излиза ли?

Моля, влезте или се регистрирайте, за да видите този link.


що народ има такива проблеми

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

Проблема ще се окаже в телевизора. До такъв извод стигнах понеже в съседна стая на друг порт на рутера в същия бридж и съответно друг суич имам закачен андроид бокс със Андроид 7,същата версия като на тв-то. Там няма проблем по кабел. Сервииото си излиза всеки път и си работи. А на сони-то само по ви фи. Незнам дали е самия андроид проблема или настройка на интерфейсите,което ме съмнява де. То тв няма никакви настройки на интерфейсите освен dhcp или статик адрес.

Ще си закупя андроид бокс и за него,явно сони им е проблемен андроида от към мрежа. Ще си търся боксче с андроид и 1000Мбпс етернет. Поне да знам че ще ми върви всичко по мрежата на кабел без накъсване.

Редактирано от vector85

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Щирлиц

Знам си аз, че Сони правят шантави устройства и бягам от тях 🙂 А между другото да са минавали някакви ъпдейти на Сервиото и /или на телевизора?

А между другото и на мен ми е интересно, какъв ще бъде ефекта от постановката, описана от 111111.

А дали има възможност на телевизора да забраниш безжичния интерфейс и да оставиш само жичния?

Редактирано от Щирлиц

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

На тв-то му спирам ви фи интерфейса винаги когато не го ползвам. То май съм го пускал само за пробата описана тук. По подразбиране си е спрян.

На сервииото не съм правил ъпдейт. версия 1.9.2 ми е най-новата инсталирана на synology-то. То няма по нова за тази марка нас-ове. Тв-то мисля съм го ъпдейтвал миналата година. Ама проблема си го имаше и преди това с андроид 6.

Не ми остана време тази сутрин да закача лаптоп директно на суча дето е тв-то. И да пробвам. Довечера ще закача комп на суича заедно с тв-то и ще напиша резултат.

Редактирано от vector85

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

Пробата със компа закачен на суича заедно с тв не даде резултат. Пак не работеше длна-то.

Пристигна ми андроид боксчето - Beelink gt1 mini. Всичко работи на 6 със него по кабел на 1гбпс. Явно на сони андроида има някъв бъг с upnp/dlna. Благодаря на колегите които се включиха в темата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Любомир Петров

И аз имах подобен интересен проблем като колегата с RBD52G-5HacD2HnD има настроен бридж м/у портове от 2 до 5 и wifi на 2,4 и 5 GHz. Устройствата свързани на различните честоти не се виждаха помежду си. Ако са на едно и също радио се виждаха. От рутера виждах всички устройства без проблем. Устройства сързани към Лан портовете се виждаха от устройства свързани, към което и да е радио. Доста се поизвъчих и аз. Накрая се оправи с намаляване на MTU-то на двата wireless adapter-a.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
vector85

Може ли да споделиш с колко намали размера на MTU? Еднакво ли го направи за 2-та интерфейса?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Любомир Петров

И на двата интерфейса е еднакво, мисля че беше 1500.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
trapatoni

Че то на този модел така като гледам по подразбиране MTU им е 1500 така или иначе..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
111111

MTU 1500
L2 MTU 1600

Само че на моя RouterBOARD 952Ui-5ac2nD (hAP AC lite) не съм имам никога подобни проблеми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори на въпроса...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.