Jump to content

Въздушни кабелни мрежи - КАК ?

Recommended Posts

• Administrator

И не успя за което съжелявам :(

Ако знаех, че е такова приключение...никога нямаше да се занимавам с глупости!

А добър ден .. дето се казва. Просто скъсване от работа и накрая някои друг ще те купи :)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Момчета...четейки се сещам за една много хубава приказка по случая:

"Докато има овце, ще има и стригане!"

;)

• Owner

Значи, въздушна мрежа може да легализираш , с онова дето болднах :)

Просто трябват всички документи за строеж и въвеждане в експлоатация по ЗУТ.

Също така дерат по 10 кожи :)

Пак ти казвам, не се занимавай с глупости, ако не са те подгонили.

Виж там с кмета нещо да уредиш - дарения на общината , безплатен нет и т.н. Контрола е от общината (ако го има).

Гледам, че града ти е доста по малък от Дупница -> по лесна връзка с кмет , гл.архитект и т.н.

Не, че те подтиквам към корупция, но защо искаш да узаконяваш въздушна мрежа.Просто намери начин да не те тормозят.

Ще се сетиш сам.

п.с.

Няма начин да си легален на 100% :) . Ако пък станеш - ще фалираш.

Стълбовете са собственост на ЧЕЗ

Договор имам...

Само че от общината искат да мине някакъв проект за да може да се "легализирам"...

Цялата работа е как да мотивирам проекта....

Хем да е кабелна електрнонна съобщителна мрежа, хем да не им я представям по такъв начин?

Търся варянт да съм легален !

• Owner

Що така ?

Аз мисля, че бизнеса е добър .

Проблема е , че трябват много пари за инвестиции, а ние ги нямаме.

Иначе инвестициите се изплащат и печалбата в бизнеса е повече от добра.

Все пак има доста условности .

Пример за това което правим в момента :

10 хотела х 150 лв/месец = 1500 лв /месец

необходима инвестиция - около 5000 лв

веднага възвърнати от инсталационна такса - 10х350 = 3500 лв.

разходи - 100-150 лв интернет , направено е така, че да не иска поддръжка , т.е. един човек помежду другото.

Чиста печалба  - около 1000 лв./месец

А добър ден .. дето се казва. Просто скъсване от работа и накрая някои друг ще те купи :)

Ми освен да строя хотели и после да им продавам нет ;)

Не във всяка община има предприятия и хотели и т.н. При мен една от най-големите фирми със зор дадоха по 40лв на месец. После отидоха при конкуренцията за 20. Ако се намери някой да продава за 3.60 с ДДС ще отидат там. Така, че пак не искат съпорт ;)

Ентусиасти винаги ще има обаче. Докато всеобщото мнение е, че като ISP ринеш пари с лопатата.

stormmaker  като го четох пък твоя пост се сетих за:

"Сутрин стрижеш, а вечер пак подали глава" ставаше въпрос за хора в случая ;)

Ентусиасти винаги ще има обаче. Докато всеобщото мнение е, че като ISP ринеш пари с лопатата.

stormmaker  като го четох пък твоя пост се сетих за:

"Сутрин стрижеш, а вечер пак подали глава" ставаше въпрос за хора в случая ;)

Че и аз не говорех за лафове от каубойски филм ;)

• 2 weeks later...

Днес ми се сучи една интересна ситуация. Прекарвах кабел м/у два блока (на нивото на втория етаж) и почти бях стигнал до края на първия блок и дойде един които живее точно на първия етаж и каза да махна кабела защото щял да го среже и защото не съм искал разрешение от входа му и да плащам наем за кабела.. Като този човек го познавам и занм че е домоуправител на входа и че тои също рутира в този въпросен блок. Като също тъка аз имам един абонат от неговия вход но чак на 7-мия етаж. Та какво бихте ме посъветвали да оставя тъка нещата или да проведа някакъв диалог с него.

• Owner

Законово погледнато ситуацията си е бала мамата :)

1. За да правиш вътрешна инсталация  в блокове трябва да имаш подписано решение от живеещите в него ( минаваш през домоуправител ) . Но аз лично не знам някой (дори големите кабеларки) го спазват , еле пък бтк , но при бтк вътрешната тел. инсталация е собственост на самия блок (живущите)

Законов начин на заобикаляне - вътрешните инсталации в блоковете да са собстеност (по документи) на абонатите - но така пък си вкарваш автогол, ако наблизо има конкуренция :)

2. Извън блоковете никой няма право да ти пипа кабелите - можеш да го съдиш, да го клепаш на полицията и т.н. Въпреки, че нямаш право да теглиш въздушки между блоковете, пак никой няма право да ти ги реже или сваля.  Но някой може да се оплаче в общината и да те подгонят по ЗУТ - глоби , демонтаж и т.н.

3. За вътрешната инсталация наистина може да ти искат наем , идиоти всякакви. Начина както каза е тя да бъде собственост на абоната.

Днес ми се сучи една интересна ситуация. Прекарвах кабел м/у два блока (на нивото на втория етаж) и почти бях стигнал до края на първия блок и дойде един които живее точно на първия етаж и каза да махна кабела защото щял да го среже и защото не съм искал разрешение от входа му и да плащам наем за кабела.. Като този човек го познавам и занм че е домоуправител на входа и че тои също рутира в този въпросен блок. Като също тъка аз имам един абонат от неговия вход но чак на 7-мия етаж. Та какво бихте ме посъветвали да оставя тъка нещата или да проведа някакъв диалог с него.

• 4 months later...

То това си е ясно ама, няма как да му помогнем на  човека така ако все още не се е узаконил мога да му кажа някои дриги неща ....