Jump to content
  • 0

Mikrotik 3011 проблеми


batanasov

Въпрос

Здравейте колеги, имаме рутер Mikrotik rb3011, с който започна следния проблем: в избирателни от него сайтове или поне в тези, които по често ни се налагат не можем да се логнем в акаунтите си, започва да зарежда и изведнъж request timed out, абе все едно сайта е спрял. Също така при опит за покупка-> добави в кошница и т.н. отново в някои сайтове, не във всички направо сайта спира все едно не работи. Понеже имаме и ADSL втора мрежа няма проблем. При директна връзка без Микротика също работи перфе.
Преди да започне проблема ни трябваше да отваряме един порт за камера, да разрешим адреса и към реалното ай пи, но в последствие намерихме друг начин за камерата и квото сме пипали си го възстановихме уш. Пробвахме да ресторнем с бекъп, който сме си правили, докато всичко е наред и отновно не стана. Ще съм много благодарен, ако помогнете с идеи или ако някой се е сблъсквал с подобен проблем. Благодаря предварително.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Recommended Posts

  • 0

Здрвейте приятели, много Ви благодарим за бързите отговори! Аз съм колегата на batabasov. Проверявахме MPU още преди да постнем темата във форума и на всички портове е : MTU:1500 и L2 MTU: 1598. Доколкото успяхме да видим онлайн, MTU трябва да е 1500 под дефолт, не сме сигурни за L2 MTU , което проетох че неможе да се променя, но не сме тествали. Прилагам и скрийншотове:

 

1.jpg.fb3a91bd0b21b928408c266f9c225f37.jpg

2.jpg.1873edb078a128d223887026c5d980be.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Здравейте, много Ви благодарим за последният пост, пробвахме да въведем:

/ ip firewall mangle

add chain=forward action=jump jump-target=mss comment="tcp, mss" disabled=no

И намаше проблем, след това въведохме и 

add chain=mss protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=!536-1460 action=change-mss new-mss=1440 comment="tcp, mss fixation" disabled=no

add chain=mss protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=1453-65535 action=change-mss new-mss=1440 comment="tcp, mss 1440 for mtu 1492" disabled=no

add chain=mss protocol=tcp tcp-flags=syn action=change-mss new-mss=clamp-to-pmtu comment="tcp,mss clamp-to-pmtu" disabled=no

При всеки ред рутера забива и се рестартира, като след това проблема е отстранен, но след няколко минути работа се появява наново. Иначе в Mangle се появява само първото правило. Пробвах да добавя тези правила и директно през GUI на Winboxa, но ефекта е същият, след като дадем apply, рутера забива и се рестартира. На какво може да се дължи това, явно проблема се отстранява още след 2-3 ред, но само след наколко минути спира да логва в сайтова и проблема е налице отново. Само да добавя че след рестарта терминала ни връща и грешка:

System rebooted because of kernel failure

 1.png.d1d7b2391d449228fec80c19f16efa23.png

Благодирм много за съдействието.

Редактирано от gargara1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0
  • Администратор
Отговорено (Редактирано)

Възможно ли  е да имате два Default Gateway с една метрика ? (тоест получавате интернет от две места)

Редактирано от samyil
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Прилича ми на проблем с флаша .... с коя версия сте? Влезте през Уинбокса и отворете нов терминал и гледайте какво ще изпише ....... А не видях къде колегите видяха тунелен протокол .......

Редактирано от Щирлиц
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0
преди 1 минута, gargara1 написа:

Версията е  MikroTik RouterOS 6.35.4, мерси много за отговора.

Ъпдейтнете си я и си ъпдейтнете и фирмуера ......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Да, обновете до последно и т.н.

За вкарването - защо първо не сложите 3-те правила, които правят веригата mss и после основното правило, което препраща трафика? Тогава няма да му стане толкова тежко на рутера.

Доставчикът ви по pppoe ли ви дава Интернет?

Предполагам, че порта към доставчика е вдигнат на 100Mbps? Опитайте да зададете ръчно 100Mbps Full Duplex на рутера ви. (ако е 1000Mbps не го правете).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Здравейте, пробвахме да ъпдейтнем, но без резултат, след като дадем Download&Update, рутера сваля удейта и се рестартира, след което увисва на Rebooting.. и трябва ръчно да го рестартираме понеже не се стартира сам. За съжаление не се ъпдейтва OS-a. Пробвах да ъпдейтна и Routerboard, но отново след като му дам ъпдейт и го рестартирам нищо. Пробвах да изтегля npk файла и да го ъплоадна във Files, ъплоадва но после npk файла не се вижда във Files. Пробвах да го резетна до default и така да върна предишни настройки и същият проблем. Най - накрая пробвах да го резетна от копчето отзаде и не се резетва след като държах поне 5мин. 

В заключение разбрах че след всеки рестарт услугите, които не са достъпни (онлайн поръчки в някой магазин или логване в определени форуми) са активни няколко минути независимо дали сме въвели Mangle и след 1мин спират да са активни. 

Дали е възможно това че постоянно е бомбандиран от външни заявки през telnet и ssh да е причината? А може ли да е вирус?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0
преди 7 минути, gargara1 написа:

Дали е възможно това че постоянно е бомбандиран от външни заявки през telnet и ssh да е причината? А може ли да е вирус?

Замени го с друг временно и го включи във вътрешната мрежа (да премахнеш външния трафик). След това го обнови. Ако пак се държи така - нещо се е развалило.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.