Jump to content
  • 0
batanasov

Mikrotik 3011 проблеми

Въпрос

batanasov

Здравейте колеги, имаме рутер Mikrotik rb3011, с който започна следния проблем: в избирателни от него сайтове или поне в тези, които по често ни се налагат не можем да се логнем в акаунтите си, започва да зарежда и изведнъж request timed out, абе все едно сайта е спрял. Също така при опит за покупка-> добави в кошница и т.н. отново в някои сайтове, не във всички направо сайта спира все едно не работи. Понеже имаме и ADSL втора мрежа няма проблем. При директна връзка без Микротика също работи перфе.
Преди да започне проблема ни трябваше да отваряме един порт за камера, да разрешим адреса и към реалното ай пи, но в последствие намерихме друг начин за камерата и квото сме пипали си го възстановихме уш. Пробвахме да ресторнем с бекъп, който сме си правили, докато всичко е наред и отновно не стана. Ще съм много благодарен, ако помогнете с идеи или ако някой се е сблъсквал с подобен проблем. Благодаря предварително.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

17 отговори на този въпрос

Recommended Posts

  • 0
gargara1

Здрвейте приятели, много Ви благодарим за бързите отговори! Аз съм колегата на batabasov. Проверявахме MPU още преди да постнем темата във форума и на всички портове е : MTU:1500 и L2 MTU: 1598. Доколкото успяхме да видим онлайн, MTU трябва да е 1500 под дефолт, не сме сигурни за L2 MTU , което проетох че неможе да се променя, но не сме тествали. Прилагам и скрийншотове:

 

1.jpg.fb3a91bd0b21b928408c266f9c225f37.jpg

2.jpg.1873edb078a128d223887026c5d980be.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
gargara1

Здравейте, много Ви благодарим за последният пост, пробвахме да въведем:

Моля, влезте или се регистрирайте, за да видите този code.

И намаше проблем, след това въведохме и 

Моля, влезте или се регистрирайте, за да видите този code.

При всеки ред рутера забива и се рестартира, като след това проблема е отстранен, но след няколко минути работа се появява наново. Иначе в Mangle се появява само първото правило. Пробвах да добавя тези правила и директно през GUI на Winboxa, но ефекта е същият, след като дадем apply, рутера забива и се рестартира. На какво може да се дължи това, явно проблема се отстранява още след 2-3 ред, но само след наколко минути спира да логва в сайтова и проблема е налице отново. Само да добавя че след рестарта терминала ни връща и грешка:

System rebooted because of kernel failure

 1.png.d1d7b2391d449228fec80c19f16efa23.png

Благодирм много за съдействието.

Редактирано от gargara1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
samyil

Възможно ли  е да имате два Default Gateway с една метрика ? (тоест получавате интернет от две места)

Редактирано от samyil

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Щирлиц

Прилича ми на проблем с флаша .... с коя версия сте? Влезте през Уинбокса и отворете нов терминал и гледайте какво ще изпише ....... А не видях къде колегите видяха тунелен протокол .......

Редактирано от Щирлиц

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
gargara1

Версията е  MikroTik RouterOS 6.35.4, мерси много за отговора.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Щирлиц
преди 1 минута, gargara1 написа:

Версията е  MikroTik RouterOS 6.35.4, мерси много за отговора.

Ъпдейтнете си я и си ъпдейтнете и фирмуера ......

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
gargara1

Мерси много, ще пробваме тази вечер!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
hgd

Да, обновете до последно и т.н.

За вкарването - защо първо не сложите 3-те правила, които правят веригата mss и после основното правило, което препраща трафика? Тогава няма да му стане толкова тежко на рутера.

Доставчикът ви по pppoe ли ви дава Интернет?

Предполагам, че порта към доставчика е вдигнат на 100Mbps? Опитайте да зададете ръчно 100Mbps Full Duplex на рутера ви. (ако е 1000Mbps не го правете).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
gargara1

Здравейте, пробвахме да ъпдейтнем, но без резултат, след като дадем Download&Update, рутера сваля удейта и се рестартира, след което увисва на Rebooting.. и трябва ръчно да го рестартираме понеже не се стартира сам. За съжаление не се ъпдейтва OS-a. Пробвах да ъпдейтна и Routerboard, но отново след като му дам ъпдейт и го рестартирам нищо. Пробвах да изтегля npk файла и да го ъплоадна във Files, ъплоадва но после npk файла не се вижда във Files. Пробвах да го резетна до default и така да върна предишни настройки и същият проблем. Най - накрая пробвах да го резетна от копчето отзаде и не се резетва след като държах поне 5мин. 

В заключение разбрах че след всеки рестарт услугите, които не са достъпни (онлайн поръчки в някой магазин или логване в определени форуми) са активни няколко минути независимо дали сме въвели Mangle и след 1мин спират да са активни. 

Дали е възможно това че постоянно е бомбандиран от външни заявки през telnet и ssh да е причината? А може ли да е вирус?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
hgd
преди 7 минути, gargara1 написа:

Дали е възможно това че постоянно е бомбандиран от външни заявки през telnet и ssh да е причината? А може ли да е вирус?

Замени го с друг временно и го включи във вътрешната мрежа (да премахнеш външния трафик). След това го обнови. Ако пак се държи така - нещо се е развалило.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
gargara1

Така и ще направим, вече сме поръчали нов и този ще го мъча като сложим новият. Сърдечно Ви благодарим за помощта!!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
Щирлиц

Закачете го на ADSL-а само за ъпдейт ..... ако и там не стане - Netinstall ....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
gargara1

Здрвейте, колеги. Решихме проблема с нов рутер. Качих му бекъпа от старият и новият заработи безпроблемно, вкарва си в сайтове и поръчки от онлайн магазини. Явно на старият нещо му се е бъгнало и ще го мъчим с Netinstall. Балгодаря Ви сърдечно за отзивчивостта!  

Имам само един последен въпрос свързан с постоянни заявки към рутера от ssh и telnet.

system,error,critical login failure for user 1234 from 159.65.95.68 via ssh  - и тн.

Прочетох че това са външни опити да се пробие защитата на рутера и натоварват трафика към него. Махнал съм от IP/Services - telnet и това решава проблема, но не съм сигурен дали това не пречи на нещо друго, мога да махна и ssh. Ако някой може да сподели нещо повече по въпроса ще е исключително полезно да се знае.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
  • 0
111111

 

Става лесно

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.