Jump to content

The Dude - SNMP порт различен от 161


msboy

Recommended Posts

Наскоро купих RouterBOARD 1100Dx4 с Dude edition.

Не че съм го купил специално заради Dude но се оказа че не работи с custom snmp портове.

 

Схемата е следната RB1100Dx4 с Dude edition с публичен адрес) <------> (RB750gr3 с NAT и IP: 10.1.5.1)   <------>  (RB433 с IP:10.5.50.2).

Направих потребителски порт в Dude  порт 3030. Добавих в RB750Gr3 следния ред:  add action=dst-nat chain=dstnat comment=SNMP-ТЕСТ dst-port=3030 protocol=udp to-addresses=10.5.50.2 to-ports=161.

Установих че Dude показва информацията  коректно ! (потребители, трафик, услуги и т.н.т) само и единствено на първите бордове (RB750Gr3)  т.е. всeки следващ борд който минава през NAT (в моя случай RB433) не се инициализира правилно от Dude или показва тотално погрешна информация за версия на борда, потребители, трафик и т.н.т (дори показва че RB433 работи с 8,8 V.??!!!) .

Реших да добавя още два борда след NAT като им описах портовете за комуникация в RB750Gr3 но Dude тотално се обърква като показва произволнa информацията от произволен борд зад NAT. 

Докато при Cacti го няма този проблем и може да накачулиш ако ще и 20 борда зад NAT или няколко последователни NATa. Подчертавам че тук не става въпрос за смяна или нагаждане на топологията на мрежата  според нуждите на Dude а че Dude не работи (не показва коректно информацията) с потребителски SNMP портове и бордове които са зад NAT (с forwarding на портове и услуги).

Реших да го ползвам този 1100Dx4 с Dude edition поне за Radius manager  (user manager) . Прочетох във https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License    и видях че този борд има 6 ниво лиценз и реално мога да го ползвам за user manager -unlimited . Да ама не :) . В https://wiki.mikrotik.com/wiki/User_Manager/Introduction пише че този борд не поддържа User Manager.  И какво се оказва че за малки бордове трябва да плащаш лицензи за да ползваш функции а когато платиш за скъпи бордове (с мощни процесори) не можеш да им ползваш функциите , което е  странно но факт. Когато им писах на Микротик  за User managera за този тип бордове ми казаха,  че УЖ!  най-скоро щели да разработят да поддържа.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Нещо грешиш с конфигурацията.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.