Jump to content

Сектор 2х2 към AirGrid 1x1


Recommended Posts

Здравейте.Правили ли сте нещо такова,за ап сектора да е 2х2,а клиентските радиа да са гридове и да се вързват по равно на двете поляризации към него ?Това логически изглежда добре като идея,но бих искал да чуя и други мнения по въпроса. Благодаря ! :)

P.S. Имам предвид равен брой у-ва ,примерно 10 грида на хоризонтална и 10 на вертикална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Няма как да пращаш различни работи по едно радио

 

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно има в предвид част от клиентите да са свързани на хоризонтална поляризация, а другата част да са свързани на вертикална поляризация като те са с една поляризация, а ап то със секторна антена е с две.

Analog Audio™

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Ще се закачат но ще си развалят ефира едни на други

все пак идеята е да има хардуерен бондинг на една честота на двете поляризации

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора,значи и от двете страни ще е 2х2.Мислех си,че ако клиентите се вързват към двете пол. по равно ще има някакво развновесие и ще бъде по-добре,колкото ако закачиш всички на вертикална примерно,но явно съм грешал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има такъв режим на работа на АР -то ,теоретично да.На практика такова АР не съм срещал.Добър въпрос .Интереса по отговора му би дал много светлина по фундаменталните истини в радиотехниката.На практика употребата на две различни поляризации води до удвояване капацитета на един радиоканал . Също както и удвояването на широчината на канала по честота.Всъщност целта е да се напъхат повече мегабити в един канал а не да се навържат повече маймуни на този клон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само, че те нещата са свързани и точно това според мен е идеята на едната поляризация да има повече скорост за повече клиенти, и на другата също. До колкото разбирам излиза все едно че имаш две ап та.

Analog Audio™

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има такъв режим на работа на ар-то то да .Но няма такъв.Чувствам се като идиот да пиша два пъти едно и също.Идеята на въпроса е дали може едновременно различни клиенти да ползват различни поляризации.Според мен - не.И това е поради липсата на такъв режим на работа на ар-то.Според мен няма такова ар което да работи по искания от човека начин.Далеч съм от мисълта че имам поглед върху всички видове ар-та , както като принцип на работа ,така и на пазара.Приведох смятам разумен довод.Ще добавя още - много е трудно да се направи практически устройство работещо в активен режим ,скачено с излъчващи елементи което да не си пречи само на себе си.Възможноста за кросмодулации и смущения в работата на двете уж независими една от друга системи са големи и ефекта от уплътняването на два излъчващи елемента върху един рефлектор е по-малък от "поразиите" които ще си причинят една на друга условните системи.С две думи - търси се ефект в неправилна насока.Всъщност, смятате ли че екип от добре образовани и технологично осигурени специалисти не се е сетил ,разработил,анализирал и опитал в лабораторни и реални условия за такъв вариант.

PS

Всъщност сега като се върнах на първоначалния въпрос и го прочетох отново - и аз имам идея.Ако се ползва секторна антена било на 2ГХц или 5ГХц - то може и да стане.На "порта" на всяка поляризация на антената може да се свърже различно активно устройство - примерно каква и да е карта с един радио изход.Двете се настройват на различни честоти - колкото се може по далеч една от друга.Кашата ще е пълна.Но с антена с един корпус ще може да се излъчва за клиенти които физически са в обхвата на сектора - тоест в същото село и ще са разделени на две групи.Моята теза е че така конструирани ар-тата ползващи 2х2 МИМО режим очакват срещу себе си същите устройства работещи в същия режим по антена и активно оборудване само че клиент.Да се дели ар-то а да не се дели клиента ми се струва излишна гимнастика.Ако чисто теоретично се успее - то тогава всичко се дели на две - и мощност и трафик .Целия свят уплътнява и дига резултати  - само ние лаламе как да разделим и да смъкнем производителност .Такъв спорт не ме кефи. 

Редактирано от valvi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой от тях не го е разработил защото там нямат проблеми с приходите от клиенти и разходите за техника. Аз ви разбирам какво искате да кажете просто идеята до колкото ми стана на мен ясно е да се облекчи работата на самото ап като се разделят по равно на 2 те поляризации 1х1 клиенти. Които работят перфектно със сектор 2х2. Вчера малко в страни от излъчването на сектора и 11км излязоха 60-65мегабита което мисля, че е доста добре чак не ми се вярваше.

Това което казваш за 2 радия 1х1 на един сектор 2х2 е правено и работи много добре но е малко капризно за настройка. Поради което накрая се сложиха 2 отделни сектора 1х1.

Analog Audio™

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако лъче сектор 2х2 рокет близките клиенти ги вързвай с нано локо м2 дълечните с панички на убнт 2х2 и няма да имаш проблем  гледай в сектора да се рейтват с еднакви децибели +- 3-4 дбм  имаме същата постановка с рокет и сектор 19 устройства и се рейтват почти всички 300/300  разбирасе има  ефир :)

Неграмотен съм, не ми се смейте на правописа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се все пак някой да вземе да прочете какво е МИМО и как става превключването 20/40 мхз .Ще ви стане ясно защо оборудване с два чейна  цитирано горе може да  комуникира на 300 мбита и защо оборудване с един чейн може само до 150мбита .  После може и да ви светне, че въртенето на клиенти само в едната поляризация може и да има ефект при всеки  конкретен клиент, според това как тоно приема сигналите от АП . Тоест с какво Фазово закъснение(наслагване на двата чейна ) стигат до него  и в коя от двете  поляризации ще има най много отразени сигнали които ще бъдат приети от радиото му . Това би влошило качеството на приемане . Ефектите на интерференция няма да ги коментирам --)тук честотата има значение , вида препядствия и така нататък .

Спи ми се затова оставям темата с много отворени точки .

В конкретния пример 2х2 към 1х1 може да се окаже че на някой клиент ще му работи много добре ако антената му е на 45 градуса ... ха сега ... ново двайсе дето викат.:unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен с последното ,то накрая да се помисли и за кръгова поляризация :) .Всичко зависи от терена до клиента ,и избора на честота .И накрая въртене и донагласяне до прималяване .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.