Jump to content

Сектор 2х2 към AirGrid 1x1


ubntfan
 Share

Recommended Posts

Здравейте.Правили ли сте нещо такова,за ап сектора да е 2х2,а клиентските радиа да са гридове и да се вързват по равно на двете поляризации към него ?Това логически изглежда добре като идея,но бих искал да чуя и други мнения по въпроса. Благодаря ! :)

P.S. Имам предвид равен брой у-ва ,примерно 10 грида на хоризонтална и 10 на вертикална.

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Няма как да пращаш различни работи по едно радио

 

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

Сигурно има в предвид част от клиентите да са свързани на хоризонтална поляризация, а другата част да са свързани на вертикална поляризация като те са с една поляризация, а ап то със секторна антена е с две.

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Ще се закачат но ще си развалят ефира едни на други

все пак идеята е да има хардуерен бондинг на една честота на двете поляризации

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговора,значи и от двете страни ще е 2х2.Мислех си,че ако клиентите се вързват към двете пол. по равно ще има някакво развновесие и ще бъде по-добре,колкото ако закачиш всички на вертикална примерно,но явно съм грешал.

Link to comment
Share on other sites

Ако има такъв режим на работа на АР -то ,теоретично да.На практика такова АР не съм срещал.Добър въпрос .Интереса по отговора му би дал много светлина по фундаменталните истини в радиотехниката.На практика употребата на две различни поляризации води до удвояване капацитета на един радиоканал . Също както и удвояването на широчината на канала по честота.Всъщност целта е да се напъхат повече мегабити в един канал а не да се навържат повече маймуни на този клон.

Link to comment
Share on other sites

Само, че те нещата са свързани и точно това според мен е идеята на едната поляризация да има повече скорост за повече клиенти, и на другата също. До колкото разбирам излиза все едно че имаш две ап та.

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

Ако има такъв режим на работа на ар-то то да .Но няма такъв.Чувствам се като идиот да пиша два пъти едно и също.Идеята на въпроса е дали може едновременно различни клиенти да ползват различни поляризации.Според мен - не.И това е поради липсата на такъв режим на работа на ар-то.Според мен няма такова ар което да работи по искания от човека начин.Далеч съм от мисълта че имам поглед върху всички видове ар-та , както като принцип на работа ,така и на пазара.Приведох смятам разумен довод.Ще добавя още - много е трудно да се направи практически устройство работещо в активен режим ,скачено с излъчващи елементи което да не си пречи само на себе си.Възможноста за кросмодулации и смущения в работата на двете уж независими една от друга системи са големи и ефекта от уплътняването на два излъчващи елемента върху един рефлектор е по-малък от "поразиите" които ще си причинят една на друга условните системи.С две думи - търси се ефект в неправилна насока.Всъщност, смятате ли че екип от добре образовани и технологично осигурени специалисти не се е сетил ,разработил,анализирал и опитал в лабораторни и реални условия за такъв вариант.

PS

Всъщност сега като се върнах на първоначалния въпрос и го прочетох отново - и аз имам идея.Ако се ползва секторна антена било на 2ГХц или 5ГХц - то може и да стане.На "порта" на всяка поляризация на антената може да се свърже различно активно устройство - примерно каква и да е карта с един радио изход.Двете се настройват на различни честоти - колкото се може по далеч една от друга.Кашата ще е пълна.Но с антена с един корпус ще може да се излъчва за клиенти които физически са в обхвата на сектора - тоест в същото село и ще са разделени на две групи.Моята теза е че така конструирани ар-тата ползващи 2х2 МИМО режим очакват срещу себе си същите устройства работещи в същия режим по антена и активно оборудване само че клиент.Да се дели ар-то а да не се дели клиента ми се струва излишна гимнастика.Ако чисто теоретично се успее - то тогава всичко се дели на две - и мощност и трафик .Целия свят уплътнява и дига резултати  - само ние лаламе как да разделим и да смъкнем производителност .Такъв спорт не ме кефи. 

Edited by valvi
Link to comment
Share on other sites

Никой от тях не го е разработил защото там нямат проблеми с приходите от клиенти и разходите за техника. Аз ви разбирам какво искате да кажете просто идеята до колкото ми стана на мен ясно е да се облекчи работата на самото ап като се разделят по равно на 2 те поляризации 1х1 клиенти. Които работят перфектно със сектор 2х2. Вчера малко в страни от излъчването на сектора и 11км излязоха 60-65мегабита което мисля, че е доста добре чак не ми се вярваше.

Това което казваш за 2 радия 1х1 на един сектор 2х2 е правено и работи много добре но е малко капризно за настройка. Поради което накрая се сложиха 2 отделни сектора 1х1.

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

Ако лъче сектор 2х2 рокет близките клиенти ги вързвай с нано локо м2 дълечните с панички на убнт 2х2 и няма да имаш проблем  гледай в сектора да се рейтват с еднакви децибели +- 3-4 дбм  имаме същата постановка с рокет и сектор 19 устройства и се рейтват почти всички 300/300  разбирасе има  ефир :)

Неграмотен съм, не ми се смейте на правописа.

Link to comment
Share on other sites

Надявам се все пак някой да вземе да прочете какво е МИМО и как става превключването 20/40 мхз .Ще ви стане ясно защо оборудване с два чейна  цитирано горе може да  комуникира на 300 мбита и защо оборудване с един чейн може само до 150мбита .  После може и да ви светне, че въртенето на клиенти само в едната поляризация може и да има ефект при всеки  конкретен клиент, според това как тоно приема сигналите от АП . Тоест с какво Фазово закъснение(наслагване на двата чейна ) стигат до него  и в коя от двете  поляризации ще има най много отразени сигнали които ще бъдат приети от радиото му . Това би влошило качеството на приемане . Ефектите на интерференция няма да ги коментирам --)тук честотата има значение , вида препядствия и така нататък .

Спи ми се затова оставям темата с много отворени точки .

В конкретния пример 2х2 към 1х1 може да се окаже че на някой клиент ще му работи много добре ако антената му е на 45 градуса ... ха сега ... ново двайсе дето викат.:unsure:

Link to comment
Share on other sites

Съгласен с последното ,то накрая да се помисли и за кръгова поляризация :) .Всичко зависи от терена до клиента ,и избора на честота .И накрая въртене и донагласяне до прималяване .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.