Jump to content

2x RBQRTG-2SHPnD bridge

JohnTRIVOLTA

Recommended Posts

• Administrator

Здравейте колеги !

Ще трябва в скоро време да изградя бридж с гореспоменатите устройства, а техния избор е продиктуван от това , че ще са мобилни, т.е. ще се разгръща линка на различни места, за това ще са имплементирани във високо-проходими автомобили с механично развръщаеми 10м. мачти.

Устройствата са нови, като модел и няма достатъчно отзиви/или аз не намирам/ в интернет за тях!

Живо ме интересува каква максимална дистанция да очаквам на свързаност, която да не е по-малка от 10мбит/с при пряка видимост?

Спрял съм се на 2.4GHz модел поради факта че не винаги ще може да се преодоляват храсти и дървета!

Благодаря предварително за оказаното внимание по темата.

Edited by JohnTRIVOLTA

• Administrator

може да опиташ със 700 мхз тогава и баирчетата може да не пречат чак токова

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• Administrator

Като оставя тънкият сарказъм в поста, обмислях и вариант с някоя панелна антена и Metal 9HPn - тогава и мачта може да не ми трябва, но заданието е изрично 2.4 или 5 GHz  O0

• Administrator
Харесай поста ^^^

• Administrator

http://vesuviustreamline.com/bg/product/mikrotik-routerboard-metal-2shpn.html метал е 32дб, по - добре от грувито , поне на мобилната може да се сложи една решетка , от другата страна антената ако ще се пренастройва  пак може решетка с метал 2shpn .

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• Administrator

Благодаря за мненията! То метал ще има на едната "мобилна станция" с 12ка омни за локалната свързаност.Искате да кажете че грида е за предпочитане пред qrt-то, като се има в предвид, че освен хоризонтално мачтата няма как вертикално да я позиционирам в последствие.В допълнение мога да добавя че независимо оптяжните въжета в горния си край при лоши метео условия мачтата ще има отклонения и острата насоченост няма ли да е проблем на антените при далечните линкове?С предложените у-ва какви разстояния да очаквам?

Edited by JohnTRIVOLTA

• Administrator

Нещо не ми е ясно, какво точно искаш , да грида е за предпочитане има по - голяма усилване но за сметка на по -малкия градус на приемане. За разстоянията из раздела за безжични мрежи имаше тема за пресмятане на линкове, иначе елементарно http://www.mikrotik.com/test_link.php .

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• Administrator

Тогава SXT-to е решението не е толково точно насочено

но отсреща ако има омни неочаквай резултати 
ако SXT e 1/60
то омнито е 1/360

в съотношение излъчване разстояние спрямо ъгъл

Харесай поста ^^^

• Administrator

Добре, да попитам така - с 2бр. QRT2 при пряка видимост мога ли да очаквам линк не по-малък от 10 mbit/s на 25км.?Знам го калкулаторчето отдавна, теорията е едно, но на практиката излиза леко друго.

Омнито с метала е както казах за локално покритие - там се надявам да покрия едно 1-1,5км в радиус!

Edited by JohnTRIVOLTA

• Administrator

Добре, да попитам така - с 2бр. QRT2 при пряка видимост мога ли да очаквам линк не по-малък от 10 mbit/s на 25км.?Знам го калкулаторчето отдавна, теорията е едно, но на практиката излиза леко друго.

Омнито с метала е както казах за локално покритие - там се надявам да покрия едно 1-1,5км в радиус!

за 25 км поне 60 парабола

а за омни и 1-1,5км силно преовеличено с около километър

Харесай поста ^^^

• Administrator

Ти да видиш, май ще заложа на изпитаното гридове с метали, пусто тези QRTта няма ли кой да ги тества ... може и в краен случай да съм първия с тях :) пък каквото ще да става на тестовите постановки !

От цялата галимация нещо не можах да включа какво точно ще тестваш,но с изброените шитни на 25км да изкараш нещо читаво е абсурд.Ако гониш свързаност( 10Мбит цитирани от теб ако са ти желателния таван или поне близо до него) тогава сложи две гровета с две решетки и не гони широка честотна лента-така сигурно ще имаш желаната свързаност с поне 10Мбит сигурни.Ако пък гониш трафик-забрави с решетки или пък решения от рода на всичко в едно на това разтояние да постигнеш нещо свястно.

А за локалното-слагай един омнитик,за това разтояние което гониш-1-1.5км е идеален

Родих се мокър, гладен и гол.Посрещнаха ме с бой, студ и изкуствена храна...От тогава всичко става все по зле...

• Administrator

От цялата галимация нещо не можах да включа какво точно ще тестваш,но с изброените шитни на 25км да изкараш нещо читаво е абсурд.Ако гониш свързаност( 10Мбит цитирани от теб ако са ти желателния таван или поне близо до него) тогава сложи две гровета с две решетки и не гони широка честотна лента-така сигурно ще имаш желаната свързаност с поне 10Мбит сигурни.Ако пък гониш трафик-забрави с решетки или пък решения от рода на всичко в едно на това разтояние да постигнеш нещо свястно.

А за локалното-слагай един омнитик,за това разтояние което гониш-1-1.5км е идеален

Не виждам галимация в точните ми въпроси .Нормално е една система , като се изгради да има тестов период /с тестови постановки/ преди да влезе за експлоатация !

Относно "гровета"-та, то "металите" не са ли по-подходящи/силни/ за гридовете, пък и омнитик на 2.4GHz не се сщам да има, пък и да има, пред 12dBi качествена омни антена с метал ми се струва не сериозно да го превъзхожда за локалното покритие - все пак няма да го посрещам с SXTта, а всякакви мобилни устройства /лаптопи, нетбуци, смартфони и т.н./!?

Edited by JohnTRIVOLTA

Много ясно съм писал какво имам в предвид под ,,галимация''-дали гониш трафик или свързаност(така и не става ясно от ,,точните ми въпроси'')На теория метала е за предпочитане,но напоследък с партида ли имат дерт или с нещо друго-напълних половин кашон с тях,а дъртите модели гровета си работят без грижи.Относно 12Дби омни-за това разтояние особенно с телефони и нетбуци-трагедия е(поне 4-5 такива ми се вартят из склада свалени точно по тази причина-нямам идея защо,не съм се опитвал да си го обяснявам,но ако се връзваш към него с устройство без външна антена-резултата е плачевен)

Та така-мислех,че ти трябва изпитано на практика решение,ако ще разтягаме теоретични локуми-някой друг да хвърля боба ::)

Edited by Hartman

Родих се мокър, гладен и гол.Посрещнаха ме с бой, студ и изкуствена храна...От тогава всичко става все по зле...