Jump to content

Етернет овер радиоточка


koko

Recommended Posts

Здравейте,

След 4 дни обикаляне по планините от 5 сутринта до 9 вечерта разширих покритието си с още 3 малки населени места и то заради 1 бизнес клиент забит в най-забития край на българия където няма дори гсм покритие. Какъв бизнес ще  развива от там???

На всичките места съществува сравнително здрава радиоточкова мрежа - 2 симетрични тела.

Някой опитвал ли е да пусне етернет върху такива кабели, било то с powerline адаптери за 220В или модифицирани както колегата Стефан http://ss7.dupnica.net/?p=326 , или друг вид спецялно предвиден за подобен тип мрежа ако въобще съществува някаде извън България.

Потенцялните клиенти са не повече от 10-15 човека на село, и то предимно виладжии, всичките села са с кофти релеф и не са подходящи за wireless.

Link to comment
Share on other sites

Земеделие и животновъдство? :)

Радиоточката работи ли? И на какви честоти? Може да набухаш моднати Powerline адаптори със филтри, но провери дали на останалите им работи точката.

Иначе из нета се срещат "Ethernet Extedner-и" което е почти същото като Powerline адаптерите ми се вижда... Но те са по-разпространени и има по-голям soho пазар за тях и мож да са значително по-евтини и по-бързи дори, така че ... опитай да моднеш дам :)

Link to comment
Share on other sites

Етернет по тия кабели ми се струва малко зор.. Но power line ще върви!Или ДСЛ ки..Проблема е ( не съм 101% сигорен), че ще трябва всеки клиент да има отделно устройство от едната и от другата страна..Ако там кабела е черен+син като телефонните..точно с него мисля да пускам 2 D-Link power line.При конкретната марка трябва да отбележа, че нямат броадкаст и компа зад него не се вижда като в локална мрежа.. . .

Link to comment
Share on other sites

Аз знам също насели места, кадето кабелите от радио точките са свободни не функционират от доста време, незнам само колко са здрави!Преди питах даже могат да се вземат с договор за ползване.Как може да се пусне по тях Етернет, някои може ли да опише които го е правил,колко надежно е ,колко МБ може се прикарат и на какво разтояние?Гледах в нета за VDSL, пише че на 1 км може се прекарат 50мб,ама незнам на практика дали може да стана?Нека някой които го е правел да даде малко инфо!

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

http://www.homepna.org/products/member_products/

Заповядайте колеги, списък с устройствата които вършат тази работа.

Информация за стандартите: http://en.wikipedia.org/wiki/HomePNA

И все пак ще е интересно да се открие най-евтиното устройство, което ще покрие нуждите. А както виждате от  wikipedia - има и 3-4 алтернативни "технологии".

p.s. всъщност по-скоро това се търси : http://www.google.bg/search?q=phoneline+ethernet

Скоростите са добри но цените са високи, така че наистина - най-евтиното устройство, което може да се използва + най-евтината модификация ... стига да върви по две жици ;)

p.s.2: за колегите които обичат скъпите и по-надеждни инсталации - да, тук става въпрос за last mile, където нямаме варианти за fail-over и когато става въпрос за бизнес клиенти - трябва да е надеждно... така че дали ще модифицират евтини устройства (SS7 писал че били надеждни) или ще купуват и слагат готови такива е до конретния клиент като финансова оценка...

Един въпрос: Радиоточката P2MP ли е или P2P ?

Link to comment
Share on other sites

Значи за повечето дсли искат усукана 2ка така че по тези жици може положението да е много зле.

То реално не са жици, а са обиновена тел пусната на порцеланови чашки.

Отностно правата за ползване, бтк даряват тази мрежа на общините с договор в който те нямат право да я преодстъпват не 3ти лица.

или се ползва пиратски, или договора на общината трябва да е с дялово участие на съответния исп.

Link to comment
Share on other sites

Във Варна поне по това което съм виждал кабелите са същите както на дом. телефони.. На въпроса на NetworkPro - p2mp е системата . Пуска се аудио със 70/100В ~ (поне по стандарт е толкова) и на всяка радио точка има понижаващ/съгласуващ аудио трансформатор... По тоя начин загубите са минимални при отсъствие на активни елементи и захранване на клиентското у-во.

p.s. Сега също се ползва така технология по хотели, и големи сгради водят е Public Adress Amplifier

Link to comment
Share on other sites

Понеже на повечето Powerline адаптери си пише че могат да се закачат до 16 на кабел (в един collision domain) така че .... няма да се учудя ако някой си сегментира старата двужична мрежа (разбирай с клещите, хе хе) за нуждите си, без да му пука за общината или каквото и да било, поради простата причина че наистина никой не ги ползва тия жици и никой не се и сеща за тях дори ;) + според мен винаги има правни възможности един ISP да не понесе отговорност за повечето си действия, пък то изобщо не би се стигнало до там.

Link to comment
Share on other sites

Неварвам някои да се занимва с тва.. просто е много скъпа технология за да измести лана/оптиката.Аз 1 път го подкарах за един клиент които каза "неискам да ми влизат кабели в нас,неискам и wireless" - Ами добре ето ти power line :)

Link to comment
Share on other sites

В крайна сметка нещата тръгнаха от сравнителни евтина цена / клиент и минимална подръжка.

При цена от 54лв с ддс и това и крайна цена http://outmax.bg/index.php?_a=viewProd&productId=10774

тези дни ще взема 2 такива да ги пробвам дали могат лесно да се преправят.

Притеснява ме че по стандарт им дават 200м , дали като не е по енергото ще постигнe повече но това явно пробата ще покаже

гледам че има 3ком пци карта която работи на такъв принцип

в село с 10 клиента да опънеш 1500м фтп + 15 суича и после подръжката идва скъпо.

медияконверотрите са съизмерими по цена, но пък трябва да развиеш инфраструктурата

Link to comment
Share on other sites

99% Съм сигорен, че при директно пускане p2mp с отделно трасе (не през енергото ) ще изкара много повече.Също така и махането на импулсното му захранване и слагането на трансформаторно с качествена стабилизация много ще му помогне тъй като като го гледам работи в късовълновия спектър където устройствата доста се шашкат от импулсни захранвания.И като опъвате яко жица да не забравите да помислите и за някой дру разрядник,твс диод че това е доста по-скъпо от 8 портов слуйч.Има едно което не ми е ясно.. Дали като се вържат няколко по един кабел ще може да стане p2mp.

Link to comment
Share on other sites

то на мен основната идея ми е п2мп, радиоточката тръгва от кметството по 4 чифта във 4 посоки на селата

в кметството 4 устройства, и при всеки клиент по 1 у-во паралелно на кабела

притеснява ме че на места има едни трансформатори(според това което прочетох за радиоточките повишаващи та да може краините радиоточки да работят добре) и може да се окаже чи сигнала ще върви само до тях но това не е много голям проблем защото те са почти в краищата на селото

Link to comment
Share on other sites

Трансформаторите са сложени някъде за да вдигнат нивото на трасето...там ги откачи за начало и ако се наложи да пускаш и след тях където са били .. ги пусни директно(тия трафове няма да ти помогнат за тази цел).Но не ми стана ясно тия чифтове за да се ползват каква е цената?

koko пробвал ли си p2mp с такива у-ва? ::)Колко е разстоянието от началната точка ("АP" ще я нарека) до най отдалечения клиент..?Мисля че имаше и друга особеност... всички устройства трябва да са еднакви по стандарта и скоростта която подържат.Примерно мойте D-Link няма да работят с други марки мисля..

Link to comment
Share on other sites

На този етап цената е рекия на кмета :)

За жалост той няма право да отдава мрежата на 3ти лица след като я е получил като дарение.

Тези трансформатори ако ги откача може да спра на бабите радиоточката, и без това всеки ден ни питат дали няма да им оправим радиоточките.

Нямам още идея за разстояние , но мисля че от кметството до наи-отделечените точки макс да е 1500-1800м.

Идеята е да се покрие поне там където има здравяа инфраструктура а на другите места или ще пускаме телефонен кабел ако у-вата се представят добре на разстояние, или ще слагаме докадето може такива и после малки ланове/вирелеси.

За съвместимоста ако са на една честота с еднаква модулация би трябвало да работят но както знаем от вирелес съпунерките най-добре да са една марка/модел/ревизия

Тези дни трябва да взема няколко защото на 1ви ще правя тестове, вече много ме блазни от вътре какво ще се получи.

Link to comment
Share on other sites

Щом се ползва точката - при трафовете две устройства в бридж вързани едно с друго по eth порта си да може да прескочи сигнала на следващия кабел, тъкмо ще действа като рипийтър и отделен collision domain. Да, идеята е че в дома си накачулваш по контактите до 15-16 такива и това е p2mp. Или mesh.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.