Jump to content
  • 0

Максимален трафик на малко разстояние.

Stoiko

Question

В момента минавам идна река с комплект арай, но нещо започнаха да се шашкат от големия трафик и многото конекции. Искам да опитам с микротик. Говорим за растояние от 350-400 метра. Набавих си две машинки с P4 на 2.6 Ghz. четири карти R52 .  Чета по форумите противоречиви изказваниа за nstreme dual. Меслех си така да ги правя. Някой казват че с bonding ще е по-добре ?

Номера е предварително да изчистя тези въпроси, защото след като ги сложа няма да е приятно за клиентите да си правя много експерименти.

Някой има ли опит с правенето на home-made панелки на 5Ghz ? В момента имам 60см параболични антени на това разстояние, но някак ми се вижда безсмислено да слагам 4 параболи на 300 метра. С правенето на всякакви антени на 2.4 Ghz имам голям опит и съм правил от всички видове, но за 5Ghz не съм пробвал нищо.

www.ev-bg.com  

Recommended Posts

• 0

За nstreme dual и bonding има изписано много, така, че няма нужда да се дискутира. Bonding а ми се струва по-отказоустойчив май.

А за антените - няма нужда да слагаш 4 бройки. Сложи 2 с комбинирани облъчватели - един корпус с облъчвател на V pol и H pol. Това "чудо" можеш да го поставиш на параболична антена или на 60 см офсетна антена.

Иначе ти трябват 4 панелни антени -две на Vpol и две на Hpol. По руските форуми четох, че някои завъртат антената така, че се получава "диагонална поляризация" т.е на 45 градуса.

• 0

Защо е нужно две панелки на вертикална е две на хоризонтална ? Защо да не работят всички на хоризонтална след като ще се използват различни честоти при двете двойки антени.

www.ev-bg.com  

• 0

Какво разбираш под максимален ???

Иначе на такова растояние с 2 панелки /19dB/ може да постигнех 70-80Мбит-а с микротик.

Само с Nstreme на 5Ghz-turbo с R52.

За по голям може да видиш това:

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Super_wireless_test

• 0
  • Administrator

В момента минавам идна река с комплект арай, но нещо започнаха да се шашкат от големия трафик и многото конекции. Искам да опитам с микротик. Говорим за растояние от 350-400 метра. Набавих си две машинки с P4 на 2.6 Ghz. четири карти R52 .  Чета по форумите противоречиви изказваниа за nstreme dual. Меслех си така да ги правя. Някой казват че с bonding ще е по-добре ?

Номера е предварително да изчистя тези въпроси, защото след като ги сложа няма да е приятно за клиентите да си правя много експерименти.-

Някой има ли опит с правенето на home-made панелки на 5Ghz ? В момента имам 60см параболични антени на това разстояние, но някак ми се вижда безсмислено да слагам 4 параболи на 300 метра. С правенето на всякакви антени на 2.4 Ghz имам голям опит и съм правил от всички видове, но за 5Ghz не съм пробвал нищо.

при bonding,  при спиране на едно от трасетата пропада всичко, иначе се предполага , че се постига по -голяма скорост. виж тук примерно

относно антените тук 23дб лесно се монтират и са леки, за недостатък мога само да кажа , за ползване на открито е добре да се силиконизират ръбовете на антената. ;)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• 0
  • Owner

За това разстояние може спокойно да използваш само облъчвателите , насочени с отворите един към друг. Няма смисъл от антени.  Утре ще постна едни снимки как се правят облъчватели за 5г.

Аз също ти препоръчвам някакъв вид per packet load balancing , като показания от колегата линк по горе.

Колко и с каква симетричност трафик искаш да мине ?

Номера е предварително да изчистя тези въпроси, защото след като ги сложа няма да е приятно за клиентите да си правя много експерименти.

• 0

Може ли с облъчватели с различна поляризация:

ol2_2.jpg

Да се направят две трасета като се използват 2 антени.

Дали е възможно ... Имали реално направено такова трасе и колко повече може да пренесе като трафик.

погледнете прикачения файл.

• 0

За това разстояние може спокойно да използваш само облъчвателите , насочени с отворите един към друг. Няма смисъл от антени.  Утре ще постна едни снимки как се правят облъчватели за 5г.

Аз също ти препоръчвам някакъв вид per packet load balancing , като показания от колегата линк по горе.

Колко и с каква симетричност трафик искаш да мине ?

И аз си мислех идеята само на облъчватели, но си спомних, че когато слагах арайте и тях ги пробвах така, и неможаха да докарат и 10 единици сигнал. Иначе и аз мога да правя облъчватели на 5 Г ,но май само облъчвател ще е малко... но ще пробвам. Може на R52-ките да им са достатъчни. Друга и вече работата, че ме чепка отвътре да пробвам да си направя панелка на 5 Г  ::)

www.ev-bg.com  

• 0

R52 са по слаби карти 17dB или 50mW

Ayara-та мисля че беше 20dB или 100mW

Идеята ми беше ако се вкарат два сигнала в един облъчвател /единия по H, а другия по V/ дали няма да има зашумяване.

• 0

R52 са по слаби карти 17dB или 50mW

Ayara-та мисля че беше 20dB или 100mW

Идеята ми беше ако се вкарат два сигнала в един облъчвател /единия по H, а другия по V/ дали няма да има зашумяване.

Чувал съм много противоречиви мнения. Според мен няма начин да няма някакъв недостатък облъчвателя с двойна поляризация. В моя случай не е проблем да сложа и 100 антени защото имам цял покрив на разположение. Идеята е да са колкото може по-малки антените защото мястото е супер ветровито.

www.ev-bg.com  

• 0

offset_triax_unique.jpg

това ли имаш в предвид ? Мисля обаче, че никой от облъчватилите на тази картинка не е на фокус  ;D

www.ev-bg.com  

• 0

Това са тъй наречените: тороидални антени

Използват ги основно при сателитната телевизия.

Виждал съм със 6 облъчвателя.

Незнам колко сполучлива ще е за wireless

• 0
  • Administrator

Тогава решението е това:

http://satlex.net/bg/antenna_types-page_multibeam.html

Ама май са скъпички :(

тези антени за няколко спътника въобще не са подходящи за случая, аз предложих по горе антенки панелни лекички и май забравих да спомена едно предимство че нямат нужда от облъчвател .. и , че примерно 14дб антена(42.24лв.) е малко по евтина от един облъчвател(46.80лв) пак в същия сайт(просто пример) .

Относно облъчвателите с двойна поляризация не съм пробвал , но съм се занимавал с подобни неща и стигам до изводите, че ще има недостатъци, когато и двете платки са на едно те излъчват заедно и повишават шума в целия спектър така, че примерно ако ползвате два облъчвателя  и имате примерно 25дб сигнал/шум  то при двоен облъчвател може да падне на 20дб ако не и по - лошо. Освен това този двоен облъчвател ще е доста скъпичък специално за такива ситуации дето е наложително използването му не трябва да има компромиси.

pan14.5x.jpg

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• 0

Та за да не създавам нова тема със сходно име бих искал да задам един въпрос на начинаещ ... доставчика ми кара нет от града с 2 радиа с микротик ОС ... та постановката е следната оптика -  2 радия - 8км пряка видимост - междинна станция (с приемно и предавателно радио х2) - 8-10 км пряка видимост - 2 радиа. Единия комплект е с 120см параболи, а др с 60см, всичко работи на 5 Гхз, предполагам 802.11а.  Всичко е с компютри около 2 Гхз и PCI платки. Та работата с тия радия е на зле - носят по 40Мб/с и техните техници твърдят, че не могат повече, а ако сложели трето нямало да може да се да могат да се "рутират" (абре аз съм незнаещ, ама се съмнявам в думите им щом първоначално се напънаха с РБ 333 с 3 радио платки и тройни конвертори на 120см параболи и изкараха само 4 Мб/с линк). Попитах познат от друг доставчик и човека си каза, че подобни системи ги изцеждал до към 70Мб/с, но отказа да помогне (били конкурентни фирми, не желаел да ги учи на занаят) ... Та  въпросът ми е колко може да се изцеди от тези платки на 8 км линк при пряка видимост (халф дуплекс разбира се - това го разбирам като АДСЛ (по-малък ъплоуд)) ... ?  :-/ Предварително благодаряза всеки отговор.  :)

Бъдете себе си !

• 0

Може ли с облъчватели с различна поляризация:

ol2_2.jpg

Да се направят две трасета като се използват 2 антени.

Дали е възможно ... Имали реално направено такова трасе и колко повече може да пренесе като трафик.

погледнете прикачения файл.

Здравейте ,искам  да споделя , че точно този облъчвател призвеждан от http://www.anteni.net (LZ2RR Варна) НЕ РАБОТИ едновременно на H&V .Това е от личен опит разговарях дори с М.Йонов и той каза ,че не са тествани за H/V да работят едновременно (каква е тогава идеята на изделието не разбрах) проблема се реши с облъчватели H/V от VideomaxAVS.

ps:Това се онася за първите произведени бройки ,ако след това си е оправил нещата се извинявам но като гледам няма конструктивни промени !!!!!!

"Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен." Алберт Айнщайн

"...една мрежа е толкова добра колкото нейните създатели..." безспорен факт !