Jump to content
  • 0

Жична или безжична мрежа в сграда с много стени?

dabadaba

Question

Налага се да се разшири интернета в една сграда - училище, като засега интернет има само в кабинета по ИТ. Изискването е следното: Да има интернет за поне един компютър във всяка класна стая. Схемата е следната:

post-603-0-70308800-1348665083_thumb.png

като с червено е отбелязано как могат да се прекарат евентуално кабели. В момента ролята на рутер се върши от един стар комп с два лана и една безжична карта. Безжичното покритие е достатъчно само за стаи с номера 1, 2, 5 и 6 но наистина само за един компютър (две чертички).

Как да се направи? Жично, или безжично, с какви кабели или устройства, но да е тънко като бюджет. Какъв рутер да се сложи, защото има възможност за интернет от два доставчика?

Най-далечните стаи са с номера 4, 8 и 12, като разстоянието е не повече от 60 метра. Безжично мога да стъкмя някаква мрежа, но нямам никакъв опит в жичните за такова задание. Стените също са дебели, но не е проблем да се пробият дупки, щом се налага.

Дайте някакви идеи за:

1. Рутер

2. Безжични устройства

3. Кабел и жични устройства

Recommended Posts

• 0

Access point в коридора :) за да можеш да покриеш и останалите стаи.. :) а за кабелните ако искаш да е културно вадиш розетки в всяка стая, прибираш кабела в кабелни канали и така що годе ще стане читаво.. след като няма окабеляване при груб строеж друго читаво решение не виждам освен да си играеш да къртиш прибираш кабел затваряш и т.н което не ми се струва удачно. :)

• 0

пускаш 1 суич в стаята с рутера, от него пускаш в кабелни канали жици до всички стаи. в стая 4, 5 и 12 слагаш по едно Тп-линкче от 30лв. рутера може да си остане същия комп или да закупиш друг рутер (може и втора ръка от форума). остават само настройките, но те не са проблем.

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

Аз лично бих пуснал кабел до всяка стая може и в отделен в лан и за цвят wifi който както му харесва.

Analog Audio™

• 0

1бр RB750G

3бр TL740-N

1бр 16портов суич

кабел - достатъчно за да обиколиш кадърно всичко.

това ми е идеята и на мен, един суич при рутера и кабел до всяка стая отделен. вифитата в посочените стаи

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

От опита ми с даскалите - лан до всеги комп. Всичко друго е предпоставка за проблем. Най-добре извикайте доставчика да го направи, сигурно по-евтино ще ви излезе.

• Like 1

• 0

Налага се да се разшири интернета в една сграда - училище, като засега интернет има само в кабинета по ИТ. Изискването е следното: Да има интернет за поне един компютър във всяка класна стая. Схемата е следната:

post-603-0-70308800-1348665083_thumb.png

като с червено е отбелязано как могат да се прекарат евентуално кабели. В момента ролята на рутер се върши от един стар комп с два лана и една безжична карта. Безжичното покритие е достатъчно само за стаи с номера 1, 2, 5 и 6 но наистина само за един компютър (две чертички).

Как да се направи? Жично, или безжично, с какви кабели или устройства, но да е тънко като бюджет. Какъв рутер да се сложи, защото има възможност за интернет от два доставчика?

Най-далечните стаи са с номера 4, 8 и 12, като разстоянието е не повече от 60 метра. Безжично мога да стъкмя някаква мрежа, но нямам никакъв опит в жичните за такова задание. Стените също са дебели, но не е проблем да се пробият дупки, щом се налага.

Дайте някакви идеи за:

1. Рутер

2. Безжични устройства

3. Кабел и жични устройства

Факта, че питаш как да го направиш означава че незнаеш какво искаш да постигнеш.

Това че питаш с какво да го направиш означава още повече че незнаеш какво искаш да постигнеш

А като незнаеш какво искаш да постигнеш - никога няма да го постигнеш.

Съвета ми е, недей да прахосваш парите на училището, Недей взимай работата и парите на тези които знаят какво трябва да направят.

• 0
  • Administrator

100 % всички са на една фаза, ползвай "нет по тока" по малко техника по малко шанс за неауторизиран достъп = по дълъг и спокоен сън

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

100 % всички са на една фаза, ползвай "нет по тока" по малко техника по малко шанс за неауторизиран достъп = по дълъг и спокоен сън

За това не се бях сетил, много добра идея. Имам шест такива устройства, мога да ги дам на символична цена.

• 0

Аз съм твърдо ЗА жичен Ethernet LAN. В училищата компютрите са бъкани със всевъзможни бацили и най-кадърният Уайрлес ще умре. Изковаване на кабелите в коридорите, възможно най високо, централно захранване за суичовете и всичко ще е ок. Може и някой и друг безжичен рутер, но те да са като екстра а не основен метод за свързаност.

• 0

Ако е малко училището със сигурност са на 1 фаза класните стаи. Но другите кабинети - вероятно не са.

HomePlug устройствата не са лоши, но трябва да ползваш нещо по-марково за да има добър резултат. А цената му от своя страна надминава цената на кабелите.

• 0

За това не се бях сетил, много добра идея. Имам шест такива устройства, мога да ги дам на символична цена.

Нещо такова ли са? Мина ми като идея и за такъв вариант, но ми се вижда малко несериозно. Ако наистина са на символична цена, мога да взема 1-2 за опит.

Факта, че питаш как да го направиш означава че незнаеш какво искаш да постигнеш.

Това че питаш с какво да го направиш означава още повече че незнаеш какво искаш да постигнеш

А като незнаеш какво искаш да постигнеш - никога няма да го постигнеш.

Съвета ми е, недей да прахосваш парите на училището, Недей взимай работата и парите на тези които знаят какво трябва да направят.

Не се тревожи за парите на училището. Точно такива, които знаеха какво трябва да направят, взеха каквото можаха и дълги години се плащаха грешни пари за тоя дето духа. Сега интернета в училището е без такса и върви със скорост 20 Mbps в залата с компютрите, а идеята е да има интернет и в останалите стаи с поне 5-6 Mbps. Ще го направя да е така и ще струва минимум 200 лв сега, или не повече от 600, но догодина. Искам да е надеждно за да не ме проклетисват после. Ако трябва, ще се прави на части, тази и следващата година, затова и питам на какъв вариант да заложа, защото ако е жичен, наистина има доста къртене, а и не може да се работи през учебно време.

• 0

ап-та в коридора вързани с националния образователен портал работи без грешка

• 0

12 switcha са около 200 лева.

180 метра кабел са около 60 лева.

Рутер сапунерка - 40 лева. Ако не се навият да го рестартират всеки ден - едно линуксче с НАТ ще ти струва 100-на лева.

RJ буксите няма да ги смятаме.

1 ден работа.

Всичко на всичко 300 лева без надницата на човека с перфоратора.

Какво толкова се чудиш и питаш ?

От това по-добро е само оптиката.

• Like 1

• 0

Много чудене, за елементарен проект.

Заложи на чисто кабелно изпълнение с максимално пасивна среда - т.е. повече кабели и един комутатор някъде където влиза интернет-а.

Догодина ако има бюджет ще си вземеш и безжична техника за някакво покритие и едва тогава ще мислиш къде и какво и как.

Варианта на коелгата Mupo neTkoB е добър, като не ползваш TP-Link-овете на този етап.

Ако бюджета е толкова ограничен, смятай по 1 кабел за две стаи - цепиш си кабела по стаи.

Къртенето не е толкова много, монтираш си PVC канали в коридора, дупка през стената към стаята и вътре розетка.

За пример, една сграда със горе долу 140 стаи - полагахме PVC канали в коридорите, 4-ма човека за 3 дена реализирахме цялата сграда заедно с 3 комуникационни шкафа, дупки през етажите с PVC тръги и прочие (без дупките по стаите за розетки). Това, което си показал на снимката се прави за максимум 1 ден, хващате се в ръце за един уикенд, уговаряте се с управата и сте готови.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

• 0

1 брой NS M2 насочен от кабинета към стаите (в коридора на средния етаж разбира се) и ще настъпи щастие ;D вервайте ми!

В краен случай ако после ви слабее в крайните кабинети - един кабел с PoE по коридора и добавяш още един или без окабеляване - слагаш втория в противоположния край да гледа първия и го пускаш рипитър.

Всичко друго е мъка без софтуер за мениджмънта му!!!

Edited by MiPSus

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!