Jump to content

Cisco 4948 broadcast probelm

darkavenger

Recommended Posts

Здравейте , проблема е следния от няколко дена започна да се случва прекъсване на трафика от време на време на опорния суич. Мртг то също отчита прекъсване в трафика за около минута , това почна да се случва няколко пъти на ден през 3- 4 часа. В логовете на суича не пише абсолютно нищо нито има MAC-FLAP , процесс цпу то е на 20% - 22% но все пак на интерфейсите на суича към които са закачени рутерите се отчита дроп на пакети. Забелязах също че потстъпва трафик на машини за които не е предназначен. Пример на машина с ип адрес 10.10.10.1 която няма достъп до интернет защото тя е предназначена да комуникира само с друг адрес от същата мрежа но се намира в влана на мрежата с абонатите ,идват пакети с сорс ип адреса на абонат и дестинеишън адреса на друг абонат от друга мрежа(тази машина няма нищо общос нито една от 2 те мрежи) ,многобройни SYN flood пакети . На рутерите има защита от SYN flood но защо пакетите се разхождат до другите машини , след като не са за тях това ме озадачава , държат се като броодкаст пакети а са уникаст . Явно това срива мрежата по някакъв начин. Пакетите преминават през и през други Cisco switch-ове по пътя но никои не пише нищо обезпокояващо в логовете си. Абонатите са описани по мак адрес на отделните клонове на мрежата , по 20 абоната най-много на порт на Cisco switch.

Ще бъда благодарен ако някой може да помогне !!!

Edited by darkavenger

• Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• darkavenger

12

• MiPSus

7

• Велин

6

• hgd

5

Здравей,

Опитал ли си да запишеш трафика и преди и по време на проблема?

Говоря за RSPAN: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:VxFFZxlcMcQJ:www.cisco.com/en/US/docs/switches/lan/catalyst4500/12.2/54sg/configuration/guide/span.pdf+&hl=bg&pid=bl&srcid=ADGEESjk06yYDVVkRDPobxw0ZUGicIiDrm_VwA47jwSGNl3R77ZJTJ1obRBUWbggri5XXq3aWpb7L7scdmW6l3--_F7ik-Zk9OVCTB_8YUbzo6TWTiIBBtLLNOYFZAI02HQKYZkC8zlh&sig=AHIEtbSgnxxDG1IdWDm6feW182uY92Iq4A

Ако имаш машина с 2x 10G портове - бих прекарал трафика през тях (случвало се е проблемни пакети да се филтрират на входящия порт и мониторинга да ги изпуска).

Поразгледай кои процеси все пак отнемат най-много ресурси и как е ситуацията с ресурсите в суича.

Записвал съм трафика по време и преди проблема. Нищо обезпокоитоелно освен SYN Flood -a който до има и докато няма проблем но явно е по малко и не гъта цялата мрежа. Проблема е защо пакетите се виждат от всички машини все едно нямям switch a HUB и другото интересно е че флууда примерно от дадено ип се вижда с 4 или 5 различни мак адреса за адрес на изпращача въпреки че ип адреса е един , и тези адреси които се виждат са на абонати или на други рутери от мрежата. Лошото е че немога да ги огранича до повтарящи се мак адреси или ИП адреси винаги са различни. Те в даден момент флуди ип адрес 192.168.1.243 примерно като пакетите идват с различни мак адреси , следващия с 192.168.102.23 и пак различни мак адреси а и портовете винаги са различни , и така и така докато явно в един момент всичко се срива за минута и после тръгва отново . Нямам 10Г интерфейси на рутерите затова съм ги прекарал през гигабитови интерфейси. Друго което съм забелязал е че пускам пинг до даден ип адрес от моята мрежа след и след това забелязвам моите пакети да се повтарят многократно из мрежата дори когато съм издърпал кабела на компа от които е пуснат пинга и то с други мак адреси за сорс хоста. Има чувството че имам някъде лооп из мрежата но на всички cisco switch-ове съм пуснал loopguard а нямам никакви логове за лооп освен когато не го създам сам за да тествам какво се случва и дали сработва защитата , и другото основно нещо е че нямам абонат които да не минава поне през един cisco Layer 2 switch преди да стигне до 4849 - ката. Навсякъде ми спрян прокси арпа навсякъде са забранени редиректите на патети ,освен на рутерите на абонатите там не мога да направя нищо, навсякъде имам switchport block mulicatst i unicast , spaning tree-to e настроено коректно за всички Vlan-и , което ме подсеща да спомена че в другите влани не се случва този проблем с прекъсването , само в влана които е за абонатния интернет . Всички суичове след опорните Cisco суичове са на Неомонтана с включен порт влан за да не се виждат абонатите един с друг а на CIsco switch-овете имам включен port protected по същата причина и port-security с описани мак адресите на абонатите от клона. Имам и много Tiny-IP модули за да наблюдавам трасетата ако има паднало такова .

Това е резултата от натоварването на процесора на суича , като хисторито за дененощие не е по различно.

CPU utilization for five seconds: 21%/0%; one minute: 21%; five minutes: 23%

най много ресурси отнема

58 712251 3279152 217 13.99% 11.94% 12.46% 0 Cat4k Mgmt HiPri

14 180200 2335546 77 1.11% 1.13% 1.31% 0 ARP Input

другите са почти на нула

Направо ме побъркава тази ситуация и от къде може да идва проблема !!!

.

ИП адресите които съм дал са примерни, а не реалните публични ИП адреси на абонатите !!!

Edited by darkavenger

Наличието на loop не би трябвало да води до промяна на mac-а на пакетите. Пробвай в удобно време да ги изключваш един по един по бранчове и така да установиш къде евентуално се намира в дълбочина проблема.

• Administrator

А имаш ли някъде по този влан нат или да мапваш мрежа към мрежа ?

Use since

OpenBSD 3.x

FreeBSD 4.x

Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x

Аз съм фен на OpenWRT.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като е преминало удоволствието от ниската цена.

___|____|____|____|____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|_ Удряй _|____|____|__

_|____|___ главата ___|____|____

___|____|_ си тук!! |____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|____|____|____|____|__

• Administrator

каква е вероятността да има суич или кабел пълен с вода...

другото което се сещам е саботаж от клиент.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Някой от мрежите в този влан не са публични и правя нат но интерфейсите на рутерите през които се натват са вързани за друга 4948 на routed interface като този влан го няма на другия суич. Естествено абонатите с рутери в мрежата натват вътрешните си мрежи .

Разгледай за нещо странно в: show platform cpu packet statistics (разгледай и другите show platform ... - TCAM, ASIC)

Спомена STP-то, че е активно. Как е ситуацията в show spanning-tree summary

Можеш да опиташ да вдигнеш на интерфейсите ip verify unicast reverse-path

Разгледай и тази статия - http://www.ciscopress.com/articles/article.asp?p=336872 , както и тази http://www.cisco.com/en/US/products/hw/switches/ps700/products_tech_note09186a00801d0808.shtml

Вероятноста да има вода е голяма и за саботаж съм мислил но как да го хвана от къде идва , немислимо е да гася всичко . Пробвах да гася отделни клонове и проблема се решава не защото е спрял проблема (пакетите още ги има но много по малко ) а защото не са толкова многобройни пакетите и обуръдвнето някак се спрявя с тях. Което ме навежда на мисълта че проблема не идва само от един клон.

Forwarding STPActive

14 vlans 0 0 0 103 103

Това ми дава show platform cpu packet statistics

Packets Dropped In Processing Overall

Total 5 sec avg 1 min avg 5 min avg 1 hour avg

-------------------- --------- --------- --------- ----------

1133 0 0 0 0

Packets Dropped In Processing by CPU event

Event Total 5 sec avg 1 min avg 5 min avg 1 hour avg

----------------- -------------------- --------- --------- --------- ----------

SA Miss 1133 0 0 0 0

Packets Dropped In Processing by Priority

Priority Total 5 sec avg 1 min avg 5 min avg 1 hour avg

----------------- -------------------- --------- --------- --------- ----------

Medium 1133 0 0 0 0

Packets Dropped In Processing by Reason

Reason Total 5 sec avg 1 min avg 5 min avg 1 hour avg

------------------ -------------------- --------- --------- --------- ----------

SrcAddrTableFilt 440 0 0 0 0

STPDrop 690 0 0 0 0

L2DstDrop 3 0 0 0 0

Total packet queues 16

Packets Dropped In Hardware By CPU Subport (txQueueNotAvail)

CPU Subport TxQueue 0 TxQueue 1 TxQueue 2 TxQueue 3

------------ --------------- --------------- --------------- ---------------

0 0 0 0 6414775

Има много дропове на TxQueue 3 6414775

-A POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -o eth0 -j SNAT --to-source ИП така правя нат на линукс машините

Edited by darkavenger

Виж тук как да прихванеш трафика за процесора - http://www.cisco.com/en/US/products/hw/switches/ps663/products_tech_note09186a00804cef15.shtml

Предполагам си надградил IOS-а с някой последен (не си написал версията), а не е някой от преди 3-4 години?

...и другото интересно е че флууда примерно от дадено ип се вижда с 4 или 5 различни мак адреса за адрес на изпращача въпреки че ип адреса е един , и тези адреси които се виждат са на абонати или на други рутери от мрежата. Лошото е че немога да ги огранича до повтарящи се мак адреси или ИП адреси винаги са различни. Те в даден момент флуди ип адрес 192.168.1.243 примерно като пакетите идват с различни мак адреси , следващия с 192.168.102.23 и пак различни мак адреси а и портовете винаги са различни , и така и така докато явно в един момент всичко се срива за минута и после тръгва отново ....

Пробвах да гася отделни клонове и проблема се решава не защото е спрял проблема (пакетите още ги има но много по малко ) а защото не са толкова многобройни пакетите и обуръдвнето някак се спрявя с тях. Което ме навежда на мисълта че проблема не идва само от един клон....

Колко по-малко са пакетите? Прати ми конфиденциален пакет кепчър .pcap снифнат от span-нат порт на networkpro(AT) mikrotik-BG.Net да ги видя тия пакети.

Поздрави.

Прилича на DoS флуд който суичовете прехвърлят защото не знаят къде е дестинейшън мак адреса.

Какво ще кажеш за storm-control unicast ?

Edited by NetworkPro

ние във обзор 480 клиента онлайн същия проблем оказа са дефектен 1043ND махнахме го и мрежата светна'

Пробвах да гася отделни клонове и проблема се решава не защото е спрял проблема (пакетите още ги има но много по малко ) а защото не са толкова многобройни пакетите

разкачахме трасета намаляваше докато накрая не намерихме на кое трасе е след като му видяхме мака и от кутия на кутия с неомонтански суич

и пикоип с мак сърч

Edited by danielskiii

Аз мисля през ноща да направя това упражнение но при мен сигурно не е един .

Само да вметна че Даниел и компания не са си играли да сменят софтуера на 1043 така че не си правете изводи за хардуера от проблема.

странното е че в управляемите суичове делл излизаха 1043-ките с 2-та си мака лан/ван все едно ги меши и от там стаа луп-а