Jump to content

Как най-правилно да изградя мрежа в сграда


uBoTo

Recommended Posts

Здравейте! Тъй като нямам много опит в изграждането на по-големи безжични мрежи, реших да отправя запитване към по-запознатите. Става въпрос за една 8 етажна сграда + партер, като от първия до третия етажи няма нужда от безжично покритие. Прилагам и скица на всеки един етаж от сградата. Сградата е старо строителство, тухла. Днес отидох с лаптопа си и направих някои проби относно обхвата в сградата и най-вече на етаж. Теста беше следния: поставих първо на червената точка 1 на схемата, а след това и на точка 2, рутер Linksys WRT54GL с DD-WRT фърм на него. Използвах лаптопа ми с wi-fi карта на Intel (която смея да твърдя, че доста добре лови мрежи за разлика от предишната на TP-Link, която ползвах) и установих, че и на двете места, където бях поставил Linksys-а, имах най-малко две чертички обхват (не съм мерил силата на сигнал, защото нямах време). Тоест и на двете места, където беше поставен рутера си имах добро покритие дори и в отдалечените стаи.

Идеята ми е следната: поставям на етажи 4, 5, 6, 7 и 8 устройства, които да могат да приемат и препредават сигнала едно на друго. До устройството на 4-тия етаж ще пусна кабел от партера, защото няма смисъл за поставяне на още устройства, които да прехвърлят от 1-вия до 4-тия етаж. За рутер смятам да ползвам въпросния WRT54GL, който ще осигурява безжична връзка на партера и ще има връзка по кабел с устройството на 4-тия етаж.

Въпросът ми е следния: Какви устройства да използвам за покриване на етажите? Четох разни неща и се спрях на Ubiquiti UniFi, но не ми стана ясно дали тази ситема от АП-та имат нужда всяко едно от тях да бъдат свързани с кабел до рутера. Друг вариант, който гледах е AirLive G-DUO или рутери с DD-WRT или друг подобен фърм, чрез който рутера да приема и препредава сигнала.

Ще съм много благодарен ако ми разясните как точно мога да реализирам това начинание, тъй като ми е за първи път, а има някой (за доста хора елементарни) въпроси, с които се сблъсквам. Благодаря предварително на отзовалите се :)

post-1656-0-14974300-1319393335_thumb.jp

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

  • uBoTo

    15

  • NetworkPro

    10

  • 111111

    4

  • Mupo neTkoB

    4

Ако искаш да спестиш пари мога да ти измисля вариянт с най-евтинте "рутерчета".

Ако искаш качество и контрол - MIKROTIK устройствата ще ти свършат работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като става въпрос за сграда, която се ползва активно основно 4-5 месеца, не мисля че има смисъл от сериозни инвестиции. Идеята е хората, които идват да имат достъп до поща, фейсбук и нищо отговорно. Въпроса е какви устройства да използвам най-удачно и рационално, като идеята ми беше да не пускам кабели до всеки етаж, а най-много до 4-тия. Както и ако е възможно да запазя Linksys-а за партера и да се ползва за рутер. Предполагам, че мрежата няма да се натоварва с повече от 10 потребителя едновременно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ползваш Унита задължително кабел до всяко едно и щом е за малко потребление през етаж ги сложи аз така направих с едно общежитие и има резултат ;D

468x60_free.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ubiquiti UniFi e добро решение - покриват добре. Незнам каква е квадратурата, на която трябва да работят, но като гледам разпределението, не би трябвало да имаш проблем. Замисли се обаче да преместиш ап-то от другата страна на асансьорната шахта срещу точка 2, защото няма нужда да покриваш стълбището. Ако в нормален режим на работа си имал 2 черти на wi-fiто, то като се натовари ще паднат. Вземи също впредвид, че асансьорната шахта е стоманобетон. Скоро в един хотел се налагаше да правя подобно нещо и го направихме така- от един гигабитов менидж суич до всеки етаж кабел и от там през обикновени тп-линкове до всяко ап. Но ти можеш от какъвто и да е суич да пуснеш до всяко ап кабел. Зависи каква възможност за окабеляване имаш.

Редактирано от asensp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

през етаж слагаш пред стая 10 и през етаж пред стая 4

каквото и да сложиш стига да имат опция AP ще свърши работа

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PcTuning, малко ме притеснява, че през етаж може да няма да покрие добре.

asensp, квадратурата не е голяма (около 120 квадрата, забравих да го премеря точно). Кабелите мога да ги пусна през складовите помещения, а също така идеята ми е и там да сложа устройствата (с цел да не могат да се пипат от чужди хора и да са защитени). Относно стоманобетона - както съм писал, при пробите ми сигнала минаваше и през стоманобетона и като обхват имах 2 чертички в най-отдалечената стая.

111111, не ми е удобно поради допълнителните кабели до тези точки (стаи 10 и 4), а и малко ме съмнява при такова разпределение да имам добро покритие.

Когато прочетох мненията ви, забелязах че съм пропуснал да спомена за складовите помещения. Най-удобно ще ми е да пусна кабел до 4-тия етаж. Там мога да сложа суич и да пусна преспокойно кабели до другите етажи (преминаването през 2 и 3 етажи са ми проблем, нямам пълноценен достъп до тях). Също така е желателно AP-тата да ги монтирам в складовите помещения, защото достъпа до тях е ограничен и няма да се притеснявам от кражба или вандализам от страна на външни лица.

П.П.: Забравих да попитам за UBNT UniFi - как се монтират и какво е разпределението на сигнала от тези устройства? До колкото разбрах е omni, но като гледах в сайта на фирмата се монтират на тавана?!

Редактирано от uBoTo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

111111, не ми е удобно поради допълнителните кабели до тези точки (стаи 10 и 4), а и малко ме съмнява при такова разпределение да имам добро покритие.

напротив това е най доброто разположение

или пред стаи 12 и 6

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

dimo_tenev, няма как да стане.

111111, съгласен съм, но проблема е със защитата от кражба или друго влияние на хората. Ако ги сложа пред стаите или в другото пространство (коридор между стаите), всеки ще има достъп до устройствата.

Какво е мнението ви спрямо идеята ми в по-горния пост? На всеки етаж по едно UniFi в складовите помещения и ще сложа един суич на 4-тия етаж и от там нагоре до другите етажи по 1 кабел за AP-тата. По този начин дори да се наложи след време преструктуриране на мрежата ще стане по-лесно, а дори ако се наложи по две AP-та на етаж по-лесно ще могат да се сложат. А някой има ли мнение по въпроса с изграждането на безжично препредаване между AP-тата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един (два в hot-standby) MikroTik за рутер+AP http://routerboard.com/RB751U-2HnD

и Unifi за AP-та може би по едно през етаж монтирани на тавана?

Отделен VLAN за всяко AP, всички VLAN-и да се събират в MikroTik-а на bridge с филтри.

Кабелите в кръг който се събира в MikroTik-а, така че ако се прекъсне някъде - останалото да работи.

На MikroTik-а конфигурация срещу torrent-и.

Отчитане и таксуване ще има ли?

Редактирано от NetworkPro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

NetworkPro, няма да има отчитане и таксуване. До сега съм нямал допирни точки с MikroTik и не съм много наясно. От написаното от теб видях RB751U-2HnD какво представлява, но не разбрах къде предлагаш да го сложа него? За кабелите предлагаш от всяко Unifi да стигат до рутера? Какъв рутер предлагаш да ползвам - модел? Това с VLAN за всяко АP, предполагам, че с малко повече четене и търсене в интернет ще мога да го оправя. Иначе задължително ще трябва да се орежат торентите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя съвет е да слагаш един "тип" оборудване. Мешена скара не зависимо на какво е базирана си носи последствията е последствие.

Analog Audio™

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

OK значи моето предложение от по-горе с допълнение: VLAN-ите се правят със суичове на неомонтана (RRCP) или по-големи Web-Smart ако ти се дават пари за такива и ако има къде да стоят.

Unifi-тата се свързват в суичовете и до рутера стига само един или както предложих два кабела (мрежата в кръг на два порта на MikroTik-а с активирано RSTP)

MikroTik-а може да стои на рецепция както споменаваш в началото.

Това е най-евтиния и доста здрав вариянт.

Мешаната скара е MikroTik за рутер (+AP рецепция) + Ubiquiti MIMO AP-та за клиентите в сградата.

Просто нямаш голям избор, това е хем по-евтино от други устройства хем по-добро.

Аз конфигурирам мрежи срещу заплащане. Skype-а ми е обявен в профила.

Редактирано от NetworkPro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

NetworkPro, благодаря за отговора и предложението. Доста си далеч, иначе можеше и да говорим на място относно мрежата и изграждането. Аз се притеснявам и за друго, ако се направи по този начин, по който каза ти. Просто във Варна незнам някой да продава и да държи в наличност MikroTik продукти както и Ubiquiti. За мен става доста сложно като човек, който не се е занимавал с конкретните устройства. А за обект, който работи само лятото, мисля че е по-рационално да се направи нещо по-елементарно, така че и да стане нещо да може да се отстрани и от не чак толкова разбиращи хора или да се купи един суич от всеки един магазин, а не да се чака доставка.

До казаното и предложеното до тук стигнах до следния извод: пускам 2 кабела от рецепция (единия неактивен на първо време) до 4-ти етаж, на 4-ти етаж закачам суич и от него пускам през етаж по кабел, на който закачам Unifi в складовите помещения. Според покритието, ако се наложи ще закача още няколко UniFi-та (на етажите където е нямало), за да може да покрият стая 1 (там имах проблеми при тестовете). На партера ще си остане WRT54GL, който си работи за партера. Тук стигам до въпроса - да ползвам ли WRT54GL за рутер или да сложа друг (какъв?!) и да ползвам Linksys-а като AP за партера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.