Jump to content

хоризонтална или вертикална поляризация

peterol

Recommended Posts

Ако искате да изградите пойнт то пойнт се вземат антени с тясно насочена диаграма.

Analog Audio™

преди 1 минута, master написа:

Ако искате да изградите пойнт то пойнт се вземат антени с тясно насочена диаграма.

По скоро поинт то мултипоинт, защото на другия край (около 120 м)етра имам стопанска постройка и там ще искам да сложа някоя камера, имам и двама комшии, като всички са в една посока по равнината, само че е са в двата края...

Диаграмата на излъчване хоризонтална ли е по добре да е? 23-25 децибела не е ли много....надявах се 15-16 да ми стигне?

Edited by Петър Киров

Няма правило коя е по-добра, всичко е индивидуално. 15-16 ще стигне вече зависи какво гоните като резултат.

Analog Audio™

На 24.10.2019 г. at 9:12, Петър Киров написа:

Темата е стара, но имам подобен въпрос и няма смисъл да отварям нова. Кажете ми за да излъчвам сигнал от вилата, като ми трябва предимно в едната посока да се излъчва, каква антена да си взема? С кръгова диаграма или да търся секторна с по широк ъгъл на излъчване 120-180 градуса?

И понеже последния пост е останал без отговор, а мен също ме интересува, бихте ли ме осветлили наистина на лаптопите и тези безжичните устройства с каква поляризация са? Предполагам диаграмата е кръгова.... 

Първо за лаптопите - обикновено никой не може да каже със сигурност, докато не отвори дисплея на лаптопа, защото антените се намират там - между матрицата и пластмасата. Има различни дизайни, но най-често поляризацията е хоризонтална ( доколкото може да има поляризация едно листче медно фолио). Но пак повтарям, има и други решения, при които антените са от двете страни на дисплея и при тях често имаме вертикална поляризация. Можеш да го определиш и опитно, като завъртиш лаптопа на 90 градуса спрямо главната антена, на която вече знаеш поляризацията - при еднаква поляризация ще имаш най-силен сигнал.

Второ - изясни си понятията поляризация и диаграма на излъчване, това са съвсем различни неща.

Трето - няма излъчване само в едната посока, комуникацията винаги е двупосочна, но може би ти имаш предвид "в една посока от вилата"? Провери спрямо разстоянието и ширината на желаната зона за покритие какъв точно ъгъл ти се получава. Възможно е да се покрие и от насочена антена и така да имаш доста по-добро покритие, но може и да не стане.

Антена с кръгова диаграма не ти е нужна, освен ако не искаш да покриеш цялото село :)

• 2 months later...

По повод основния въпрос вертикална, обуславя се от начина на разпространение. По последния колкото по затворена диаграма има една антена толкова и е по голямо усилването така че насочена ще ти свърши повече работа.