Jump to content

Да попитам с какво напрежение и ток захранвате RB

jaredharet

Recommended Posts

Да попитам с какво напрежение и ток захранвате RB, защото без miniPCI карта всичко е ок с адаптерче от switch - 12V 500mA, на като сложа картата и умира.

А каква е картата? Отскочи до най-близкия магазин за електроника вземи си едно трафче 1,5 (2)А един грец за 5А и един кондензатор 2200mF (поне) и си готов. Захранване за 5лв. ;):) Ако неможеш да си намериш импулсно от лаптоп, или някой читав адаптер. Само не взимай от тези китайските от сергиите да не се разминеш с рутерборда, когато цъфнат евтините дйоди по 500мА. ;):)

• 3 months later...
  • Administrator

Да попитам с какво напрежение и ток захранвате RB, защото без miniPCI карта всичко е ок с адаптерче от switch - 12V 500mA, на като сложа картата и умира.

Трафовете на суичовете обикновенно са само с един грец и кондензатор, и обикновенно 12волта траф от тези има около 17волта на изхода си когато е без консуматор, При натоварване рязко пада. За рутербордите практиката показва, че искат по - високо захранване от тези 12волта и при това стабилизирано , затова захранването най - добре да е импулсно , поне 18в или най - добре 24в 1Ампер(говорим за стабилизирано импулсно).

Иначе при Аликс бордовете няма проблем да работят и на 12в , тяхното макс напрежение е до 18-20волта, и се държат доста по добре с каквото и да е захранване.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• 2 months later...

Здравейте , дойде време и аз да се включа в този чудесен форум за микротик, все пак той е една от причините да се опитвам да използвам и аз този софтуер и хардуер.Мисля , че имам проблем точно със захранване.Постановката е следната - 5GHz трасе на 3 км., от едната страна е слаб компютър с МТ и R52 a от дгугата RB411A с R52.Рутерборда се захранва от 12 В акумулатор и понеже през деня слънцето му покачва напрежението до около 14 V и всичко си работи, при зададена от двете страни tx power 10dbm радиата се закачат на около -60 -65 (с 60 см. параболични антенки и облъчватели).CCQ-то е в интервала 95-100%.Даже през деня му намалям още мощността и при 5 dbm пак си работи нормално на -70 .При сканиране в посоката в която са насочени антените не се хваща никакво друго радио трасе ( а и в други посоки са малко за разлика от 2,4GHz).До тук си мисля , че всичко е точно според моите скромни познания, но вечер когато няма слънце и акумулатора пада до около 12 V, при което се получава следното: disconnected,extensive data loss и след няколко секунди пак се закачат :connected ,като сигнала е добър , след няколко десетки МИНУТИ пак се разкачат и сега вече взобщо "изчезна" отдалеченото радио.Ще се появи утре сутринта  :) Няма компютър от страната на рутерборда (понеже нямам лаптоп)и сега не мога да разбера дали изобщо работи.Предполагам , че проблема е в сравнително ниското захранване 12V доколкото прочетох тук и на някои други места.Когато го тесвах у дома този рутерборд го включих именно към 12V 1.3А импулсен адаптор за да симулирам все едно е от акумулатора и след 1 месец "тестове" няма никакъв подобен проблем.Какво бихте ме посъветвали ? Благодаря.

Като имаш линк към далечният борд провери ъптайма му и от там си направи изводите дали се изключва и включва или проблема е другаде.

• Administrator

с това описание има вероятност да е и някой облъчвател.

Благодаря за бързите отговори , отдалеченото радио  си е постоянно свързано към захранването и след като "изчезна"снощи се появи тази сутрин и в този момент 12:16 часа е с ъптайм 4 часа , значи е тръгнало в 8:16.В момента сигнала от него е -66 dBm, отношение сигнал-шум 36 dB , CCQ варира 94-99% tx power от вчера през деня нарочно съм му задал 10 dbm.В момента в който пуснах bandwitch test към него и веднага се разкачи и изчезна , след около 10 сек. се закачи пак и при същия сигнал CCQ вече падна на около 20% и след малко пак се възстанови.Mинава трафик само няколко секунди.След възстановяването на връзката борда не се е рестартирал според uptime-a.Засега съм все още в положение "шах"  :) Ще го мъча още и ще видим.Облъчвателите са едни с винтче за настройка , "разходих" се по обхвата и ефекта беше нулев.Поздрави                                                  

• Administrator

Звучи като лоша конфигурация на параметрите

или подгизнал конектор.

Второто е по-вероятно не е зле да го посетиш

"око да види ръка да пипне" - казали хората

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Един инвертор между акумулатора и трафчето. Ще заспи, като пиян зет у баба си ;)

До колко волта мога безопасно да му пусна понеже вече не вярвам на документациите на микротик според които обхвата на захранването е от 10 до 28 V а 12 V влиза в този обхват.Понеже имам един 150Аh акумулатор с 5 клетки (едната е повредена и съм я "прескочил") , идеята ми е да ги свържа временно последователно и така ще получа 22V.Всъщност няма трафче , захранването е директно от акумулатора и на вграденото импулсно на борда.Между другото само да спомена захранването е следното :150W фотоволтаичен панел е свързан към контролер на заряда/разряда на 80 Ah акумулатор.През деня когато има слънце панела дава до 9 ампера ток и 18V напрежение което зарежда и поддържа зареден до 14.4V  акумулатора.От него се захранва това http://www.pixord.com/product/p4000.asp и 4 обикновени видеокамери , по този начин се наблюдава пред деня обект извън населено място без наличие на електрозахранване(иначе става като "разграден бостан") :) .Имам свързано и това http://www.enicomp.com/shopping/product.php?p=23055 .Преноса досега се осъществява през два овислинк-а WL5460APv2 na 2.4Ghz.Използвам този вариант повече от 1 година.Идеята ми е да спра овислинковете и да мина на микротик, засега безуспешно.През двете трасета НЕ минава интернет.Сега ще пусна кабел между овислинка и борда за да мога да го "виждам" и през ether1 интерфейса и ще разбера причината, все пак ако е лесно няма да е интересно :).Не мисля че е вода в конекорите понеже не е валяло а борда е пуснат преди няколко дни а другите радиа работят безпроблемно.

• Administrator

Ако наистина е проблем захранването само DC-DC което да повиши на 24волта. За съжаление рутербордите на МТ работят стабилно с по - високо захранване. Иначе Alix на 12волта са по - добрия вариант, щеше да минеш и по - тънко.

Ако намери WRAP пък още по-добре. С National процесора едвам дърпат ток. Лек недостатък е, че не смогва процесора за повече от 28-29mbps. Захранвал съм такъв на 7.5V 0.5A над 2 години без забив. Подменен с Alix декември месец.

• Administrator

До колко волта мога безопасно да му пусна понеже вече не вярвам на документациите на микротик според които обхвата на захранването е от 10 до 28 V а 12 V влиза в този обхват.Понеже имам един 150Аh акумулатор с 5 клетки (едната е повредена и съм я "прескочил") , идеята ми е да ги свържа временно последователно и така ще получа 22V.Всъщност няма трафче , захранването е директно от акумулатора и на вграденото импулсно на борда.Между другото само да спомена захранването е следното :150W фотоволтаичен панел е свързан към контролер на заряда/разряда на 80 Ah акумулатор.През деня когато има слънце панела дава до 9 ампера ток и 18V напрежение което зарежда и поддържа зареден до 14.4V  акумулатора.От него се захранва това http://www.pixord.com/product/p4000.asp и 4 обикновени видеокамери , по този начин се наблюдава пред деня обект извън населено място без наличие на електрозахранване(иначе става като "разграден бостан") :) .Имам свързано и това http://www.enicomp.com/shopping/product.php?p=23055 .Преноса досега се осъществява през два овислинк-а WL5460APv2 na 2.4Ghz.Използвам този вариант повече от 1 година.Идеята ми е да спра овислинковете и да мина на микротик, засега безуспешно.През двете трасета НЕ минава интернет.Сега ще пусна кабел между овислинка и борда за да мога да го "виждам" и през ether1 интерфейса и ще разбера причината, все пак ако е лесно няма да е интересно :).Не мисля че е вода в конекорите понеже не е валяло а борда е пуснат преди няколко дни а другите радиа работят безпроблемно.

намерих нещо тънко ADAPTOR 12V/15-24 което ще ти свърши работа