Jump to content

NBM5 и облъчвател?

dabadaba

Recommended Posts

Здравейте,

Имам линк 12 км с два NBM5, но се налага да подменям единия. Ако използвам параболична антена, какъв облъчвател трябва да сложа за трафик над 30 Мб? Въобще, възможно ли е упражнението, или пак трябва да търся нещо на Ubiquiti?

религията ли не ви позволява рокет с диш? или пестите атмосферата с малките размери на нанобриджа ^^

...няма невъзможни неща, въпросът е с колко пари се разполага!!? Иначе CM9+някое бордче+облъчвател H/V няма значение+паница 0,6м(0,9м по-добре) и нещата трябва да се получат!? Вярно бриджа ще работи само на А стандарт без аирмакс-а, но пък ще е над 30МБит/с сигурен съм!!!

Някой да ме опровергае?!!?

религията ли не ви позволява рокет с диш? или пестите атмосферата с малките размери на нанобриджа ^^

Не знам какво общо има религията с рокет и нанобридж, но определено не стреляме по врабци с топове. Времето е малко, та затова при проста аритметика и наличие на борд със свободна карта ще ми излезе по на сметка само облъчвател, отколкото да подменям двата нанобриджа с рокети с диш. Занапред при наличие на мооого свободно време, може да се поогледам и за рокети :)

Въпроса ми беше за вида на облъчвателя...

Не знам какво общо има религията с рокет и нанобридж, но определено не стреляме по врабци с топове. Времето е малко, та затова при проста аритметика и наличие на борд със свободна карта ще ми излезе по на сметка само облъчвател, отколкото да подменям двата нанобриджа с рокети с диш. Занапред при наличие на мооого свободно време, може да се поогледам и за рокети :)

Въпроса ми беше за вида на облъчвателя...

Да разбираме, че едното ти устройство е "здало багажа" (NBM5), след като не искаш да го заменяш с друг NBM5 ще са ти нужни един борд или компютър, miniPci карта (CM9 или някоя друга), пигтейл(и), антена 60см-90см-120см(параболична - в зависимост от дистанцията, която ти трябва) и най-обикновен облъчвател за 5GHz. Както писа колегата по-горе ще работи само на А стандарт (тествано е, че работи).

Мисля, че ти отговорих възможно най-изчерпателно на твоето питане.

P.S. Най-добре махни и другия NBM5 за да ти се получат нещата (>30мбпс), стига да не си модифицирал нещо бриджовете с някои големи антени. Линк МТ-МТ с една карта ще ти прави сумарно около 70-75MBps.

Edited by Intel

Благодаря! Щом е тествано и работи, засега ще закърпи положението. Занапред ще видим, това е временно решение, но от практиката се получава, че е за постоянно :)

• 5 months later...

Тази тема ми се стори подходяща за моята болка :)

Та бях си взел 2 броя NBM5 и им изгоряха Feedhorn-ите, следователно висчкото активно оборудване.

Та въпроса ми е някой играл ли си е да монтира нормални облъчватели на паниците, или някой от по-вещите да ми каже горе долу на какво разстояние се монтират от паницата. Че не ми се навлиза в тази материя.

Аз си мисля за някой от биполярните на Anteni.net, че са ми под ръка.

Изобщо не ми се занимава с това, ама се заинатаих. Много ме хвана яд, че устройства на 2 месеца горят като пуканки и гараницята не се признава.

С цел да спестя спама ще кажа, че никога не бих си взел повече активно оборудване на UNBT

• Administrator

може да използваш оригиналното тяло , виж тук на платката има две букси , правиш им мостчета и ти трябват само малко по- дълги пигтейли ...

post-14-0-93954700-1331236676_thumb.jpg

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

отгоре са маха капачката тя е хвананта с нещо като силикон

може да използваш оригиналното тяло , виж тук на платката има две букси , правиш им мостчета и ти трябват само малко по- дълги пигтейли ...

Ок, ще пробвам така. Благодаря

Edited by Semoff

В крайна сметка реших да ги "пригодя" за нормален и/или би-полярен облъчвател.

Ето как изглежда това. Изпълнението е аматьорско разбира се :)

Само въпроса ми е дали да слагам фолио на дупката дето е в центъра на паницата.

post-379-0-01371100-1331311678_thumb.jpg

post-379-0-32913600-1331311679_thumb.jpg

post-379-0-22699300-1331311680_thumb.jpg

post-379-0-31737900-1331311681_thumb.jpg

post-379-0-72923500-1331311682_thumb.jpg

semoff колко искаш мойте да ги пригодиш че имам 2бр диш-ове от НБ 22

• Administrator

Поне да беше спазил фокусното разстояние ... иначе в средата се пада един вид радио сянка няма смисъл да слагаш нищо, ся трябва да си играеш с настройка на фокусни разстояния

Относно разглобяването разлепя се капачката отпред.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!