Jump to content

WiFi мрежа на хотел

Poc

Recommended Posts

Опитната постановка е следната. На първия етаж има един BTC-ADSL WiFi модем. Но силата му безжично е много малка. Та собственика на хотела ме помоли да измисля нещо, за да не се трупат чужденците на фоайето, където са много близко до модема. Мисълта ми е следната. Човека си има комуникационна стая, където са му всички приемници на Булсатком, както и вътрешните телефонни линии. Стаята не е много далече от самата рецепция в която се намира и самия модем. Да опъна по един кабел по вече изградените каналки за кабелна за двата етажа на хотела и на всеки етаж да разположа по един рутер. Или да търся решение с Микротик и по-силна антена? Другият хотел в Козлодуй го е решил подобен проблем с Микротик, но няма кой да питам точно какви устройства са ползвали, пък и са много етажите. Но е доста силен, аз съм на 500метра да не кажа повече от самият хотел и ловя Хотспот-а му.

Приемам всякакви идеи и съвети в рамките на разумното. То е ясно, че мога и с рутери за по 1000 лева на етаж, но не това е целта на занятието. Дължината на коридорите на всеки етаж е към 25 метра, което според мен не е кой знае колко много.

опъни кабел и на всеки етаж сложи по един акцес поинт tp-link TL-WA501G струва към 50лв

Колегата е прав пускаш кабел до всеки етаж и по един АП, но по-добре използвай TL-WA5110G (400mW) на всеки етаж. Цената е 50-60лв./брой в зависимост от магазина.

• Owner

Колегата е прав пускаш кабел до всеки етаж и по един АП, но по-добре използвай TL-WA5110G (400mW) на всеки етаж. Цената е 50-60лв./брой в зависимост от магазина.

Това е много относително,Защото много зависи от обстановката

Аз страдах на няколко места така и се наложи на места да се слагат по 2 ап-та за да обхваща целият етаж безпроблемно, че  ако го сложиш по средата на етажа и коридорите са дълги и влезе клиента във последната стая увисва

Що не облъчиш хотела отстрани ?

Разликата между английските ,руските и българските форуми:

в английския форум задаваш въпрос, отговарят

в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо

в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост

Недей да спориш с глупака. Първо ще те приравни до неговото ниво, после ще те бие с опита си.

-------------------

Когато фактите говорят и боговете мълчат

Предната страна на Хотела се пада на брега на река Дунав. Задната пък няма никакви сгради. Трябва да се мисли стойка и т.н.

Това AP - TL-WA5110G, като го гледам е 100mW, освен някой да ми обясни сменя се firmware ли, или му се прави друга магия да стане 400mW?

Или вътре има опция за смяна на региона и се прави да е повече? В момента му гледам datasheet и пише, че за FCC countries e 400mW. Ние такава страна ли сме, или сме CE?

• Owner

Предната страна на Хотела се пада на брега на река Дунав. Задната пък няма никакви сгради. Трябва да се мисли стойка и т.н.

Ем по добре стойка,един кабел,едно рб със хубава карта и си решаваш проблема.ако мислиш че със едно рб можеш да облъчиш целият хотел ,тоест това трябва да се види и на място да се прецени,и вътре разположение стаи,коридори и т.н.

в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост

Недей да спориш с глупака. Първо ще те приравни до неговото ниво, после ще те бие с опита си.

-------------------

То хубаво, но дали един сектор на 120 ще покрие целият хотел?

В смисъл няма ли да му е прекалено близко за такъв голям ъгъл. Все пак не мога безкрайно да отдалечавам стойката.

• Owner

То хубаво, но дали един сектор на 120 ще покрие целият хотел?

Ми ти си там,ти трябва да прецениш горе долу ситуацията,или седни направи примерна скица/снимки или нещо от сорт.

Примерно със колегата трябваше да облъчим едни бунгала,и забучихме по средата между бунгалата едно рб със 2 карти и две пач антени и до ден днешен си работи безпроблемно ( поне така мисля човека не е звънял )

-------------------

• Administrator

снимка сложи на архитектурния план

имам опит с сграда с 40 см стени в която накрая има и вътрешно и външно облъчване

много зависи от сградата

а такива решения с ватове мощ не си прави труда ако не се виждат 60 миливата не се виждат и 20 вата

защото връзката е двупосочна 

и това че виждаш 4 от 5 чертички на индикатора не значи че от другата страна CCQ е над 10%

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Аз бих го направил със свич cisco с ПОЕ и cisco ap-та из етажите. Няма да ти споменавам колко мъки по отстраняване на проблеми ще си спестиш. Едно е да ходиш на място, а съвсем друго е ремоте да си оправиш проблема. Цената не е кой-знае колко повече от тп-линк идиотщините.

Правил съм аналогична система. по 2 коридора на етаж като всеки от тях мислено го разделям на 3 и в 2 те "точки" който се получават при разделянето по едно AP  със 3db Омни aнтена и ddwrt. Кабела от всяко AP до управляем суич и всяко AP се храни по лана. От там на татък вече имаш избор как да го "оживиш" но според мен най лесно ще успееш с Hotspot под MT  но сложи криптиране!

Коридора е дълъг 20-ина метра. Архитектурен план, нямаше как да намеря днес, че собственика не беше там. Снимал съм план за евакуация ако върши работа, и двата хотелски етажа са еднакви.

Ето малко снимки отвътре и отвън. Както и едно клипче от рецепцията до втория етаж(дефакто първия хотелски).

045b8697146138.jpg a1ce9997146217.jpg 1c860297146311.jpg ea7b9b97146427.jpg 0ed22597146483.jpg 

Видео:

Би трябвало с 1 АP 100mw на етаж да си бетон... но ако питаш мен сложи по 2 ( стига да има кинти ), а на долния етаж пак 2 но да са горе спрямо долу шахматно. С еднакви SSID та и максимално различни канали едно спрямо друго и спрямо тези от вън ако има ..

• Owner

Аз мисля ,че ако е със едно АП ще работи на границата,а всички знаем че нещо което работи на магия рано или късно създава проблеми

-------------------