Jump to content

Recommended Posts

Posted

Здравейте.

Става на въпрос за RB433 който има карта на 2,4 гхз в AP Bridge mode и панелна антена която разпръсква нета. На нея са закачение 3 - 4 човека. Някои са с мн добър сигнал -55 -60 обаче всички се закачат на много ниски скорости и ccq при всички е ужасно.

Клиентите са с Nano Station Loco 2 и се намират на около 200 - 300 метра от антената.

Безжичната карта не я знам точно каква е, но преди това беше CM9 и беше същатата работа.

post-282-130900726091_thumb.jpg

post-282-130900726095_thumb.jpg

• Administrator
Posted

на -85 кво ccq търсите .. четете бре хора има писано по форума специална тема!!!

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Posted

Колега май не си погледнал снимката която съм постнал.

• Administrator
Posted

Колега май не си погледнал снимката която съм постнал.

Явно повече знеш...какво има на втората снимка.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Posted

Колега за мен 2.4 PtoMP е бита карта

Ето и моята картинка, като гледаш ще кажеш всичко е ок, да ама не ..

ccqz.jpg

Един ако пусне 1Мбит торент и другите са аут ...

Като цяло върху картата повече от 4Мбит-а трафик не върви

Какво ли не съм пробвал ...

Ефира е чист, на карта слагам по 10 клиента сигнали от -55 до -70

Така че ако се търси някакво развитие в селата по-добре на 5Ghz

Ако някой е измислил нещо нека сподели .. но за мен 2.4Ghz вече става само вътре.

Posted

@Тодор Лазаров

Гледам че CCQ-то е добре, значи ефира става. Или от страната на клиента може да е зле CCQ-то, за тези които не са с Ubnt и няма информация.

При point to multipoint CSMA/CA не работи толкова добре, колкото RTS/CTS. Така че според мен най-напред трябва да се активира това на всички клиенти. Би трябвало всички устройства и WLAN карти да го поддържат.

А иначе значи когато само 1 маймуна тегли - максималната скорост и ping-а са ОК? А когато само другата маймуна тегли? А третата? Данеби някои от тези да имат проблем с CPE-то?

@Gesha

Вероятно смущения и лоша видимост.

Posted

клиентите са най-разнообразни:

Edimax 7209, Ovislink 5450, Ovislink 5200, Nano2, Loco2

всички имат подръжка на RTS/CTS

В момента:

за Edimax

Fragment Threshold: 2346

RTS Threshold: 2347

за Ovislink

RTS Threshold: 2347

за Ubnt

RTS Threshold: 2346

на микротика не виждам къде се сетва RTS/CTS

RTS (би трябвало да е RTS threshold) - е дължината на пакета над която се ползва механизмът RTS/CTS (Ready To Send/Clear To Send). Полезно е да го намалиш ако имаш "скрити станции", т.е. такива които виждат AP-то, но не се виждат един-друг.

Fragment Lenght - AP ще дели изпратените пакети на frame-ове с посоченият размер. При лоша връзка по-малките пакети се транспортират по-надеждно, но свалят максималната скорост, т.к. запълват канала със служебна информация.

Какви са според теб оптималните стойности ...

Posted

RTS Threshold 500 или 200

и чак след това може да опиташ

Fragment Threshold 1666

Posted

NetworkPro пробвах най различни честоти.

Видимостта е пряка и перфектна, даже са на 200 - 300 метра от АП-то клиентите.

Също така забравих да спомена, че се наложи да дам System-Reset Configuration на борда и да го махна за ден за да го настроя на ново понеже имах проблеми със главния линк на 5 гхз.

После като го монтирах обхвата беше доста по- слаб при клиентите а преди това сякаш си беше наред.

Само, че при самото монтиране всичко е направено абсолютно коректно и е проверено по няколко пъти настройките са абсолютно същите.

Не мога да си обясня на какво може да се дължи това.

Posted

Поразбутай всяка една настройка на wireless интерфейса - сложи някаква сотйност и върни предишната - може и всички накуп - да цъкнеш Apply два пъти за цялата процедура. Оше някой се беше оплакал от подобно нещо и беше казал че нещо ръчнал и се оправило.

Posted

Аз какво ли не пробвах да ръчна :| всичко си е едно към едно с преди да го ресторна обаче няма и няма ... в пъти по - зле работи.

Posted

Според мен не става нищо от тези тъпи wireless-и.В рамките на дома е добре.Но навън просто става едно голямо нищо.Лично мнение.

Posted

Аз още имам няколко клиента на 2,4 в зависимост от сигнала скороста варира от 4 до 17-18 мегабита.  Верно че забиват по често и клиентите трябва да вадят адаптерчетата а повечето пъти го правя аз защото те вместо адаптера вадят рж-то и пак го слагат :) За сравнение линк с нанота на 5 гиги ми държи 20 мегабита след 1000 настройки. Кабела и оптиката са си чиста работа, макар и на места както при мен на по 150-300 метра до абонат да не е много рентабилно .

Posted

Донякъде си прав.Има случаи,в които просто няма как да опънеш 500 метра кабел и 2 Nanostation-a например ще свършат идеална работа.Но в повечето случаи тези безжични истории ми довеждат само проблеми.

Posted

Не че няма пробвам, ако някой клиент ми иска, но по принцип избягвам 2.4 ISM честотите, както и не-насочените антени. NanoStation и т.н. са с панелни антени вградени, които имат широк градус на приемане на смущения.

Да живее MT със суперчанъла си и с nstreme.  :)