Jump to content
  • 0

Mikrotik Chateau LTE12 с А1 Unlimited

Codename

Question

Здравейте,

притежавам рутера Mikrotik Chateau LTE12, който от самото начало ми прави проблеми с LTE мрежата на А1 в плана Unlimited.

Проблема е следния, както всичко работи перфектно решава, че lte1 интерфейса спира преноса по RX и край с интернета... докато не се намеся аз, или давам disable и enable на адаптера или рестартирам рутера. Доста досадно, има дни в които не ми се налага да се занимавам с него, но има и такива в които по 2, 3 пъти спира интернета от симкартата. Рутера си е напълно адекватен през цялото време, зададох му разписание да се рестартира всяка сутрин с цел да не би да пълни някакъв буфер или лог и да забива, но няма никакъв ефект. 

У-вото е инсталирано в периферията на София, има сигнал на 3 чертички от 5. Скорост на сваляне 100-170Мбит/с и ъплоуд 18-30Мбит/с. Сим картата, която се ползва е extra sim и ползва плана ми на основната такава, която е в телефона ми (ако това е от някакво значение).

Не мисля, че причината е в сигнала, ще се радвам много ако някой може да ми съдейства с отстраняване на този отвратителен проблем, не съм очаквал, че от точно този рутер с мощен процесор и хубав модем ще се вкарам в това приключение. 

Благодаря предварително на отзовалите се!

Хубав и успешен ден!

Recommended Posts

• 0
  • Administrator

Защо не ползваш функцията netwatch?
може да следиш периодичен пинг и ако той отпадне да гаси и пуска лте интерфейса

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

уНиКуМ, в лога виждам наводнение от wifi клиентите как постоянно се опитват да се вържат и ползват интернет, тъй като имам умни ключове и разклонители. Към netwatch май ще отидат нещата. Надявах се да има решение с донастройване на самия модем от към band например, за сега идеята с пинга ми допада. 111111 Благодаря.

Здравейте, за сега пинга изглежда помага, не е спирал модема за дълго, а в лога успях да хвана грешката от последното спиране днес, прилагам я към публикацията.

Ако някой се е сблъсквал с подобен случай, ще се радвам да сподели евентуално решение на проблема... Запасил съм се и с R11e-LTE, както и едно дъно с RBM33G, но си мисля, че и с тях ще имам подобни проблеми.

Като ми остане малко повече свободно време ще направя експеримент.

LTE1.jpg

• 0
  • Administrator

От оператора ограничават ли те по клетка, или си на свободно движение?

Харесай поста ^^^

• 0
Преди 23 часа, 111111 написа:

От оператора ограничават ли те по клетка, или си на свободно движение?

На свободно движение трябва да съм, защото логиката е тази карта да я сложа в таблет и където и да се намирам в страната да имам достъп до интернет. От менюто на микротика в CellMonitor забелязах, че ползва B1 и B7 като се върже и настроих изришно да ползва само тези два банда LTE модема. Надявах се така да съм решил проблема с изчезването на трафика по Rx, но сега забелязвам, че днес е имало две отпадания на връзката последното преди около 40мин. така, че не съм постигнал нищо.. явно ще трябва да тествам с другите рутери, които имам.

Edited by Codename

• 0

Пробвал ли си с таблет дали прекъсва? С тяхна карта и по-стар микротик сме имали седмици ъптайм.

Edited by master

Analog Audio™

• 0
  • Administrator

Остава варианта, тока на клетката да е спирал, в който режим те изключват 4 и 5g,  докато не се зареди UPS-a.

• Thanks 1
Харесай поста ^^^

• 0
На 23.07.2021 г. at 9:28, 111111 написа:

Остава варианта, тока на клетката да е спирал, в който режим те изключват 4 и 5g,  докато не се зареди UPS-a.

4G/5G е на отделен UPS, който държи много кратко и гаси, докато 3G(H,H+)GSM е на основния и осигурява мрежата :) А1 и Viva 

Edited by MiPSus

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

• 0
  • Administrator
Преди 7 часа, MiPSus написа:

4G/5G е на отделен UPS, който държи много кратко и гаси, докато 3G(H,H+)GSM е на основния и осигурява мрежата :) А1 и Viva 

И да и не, според клетката.

Устройството поддържа LTE не и предни стандарти.

• Like 1
Харесай поста ^^^

• 0

Здравейте,

у-вото поддържа и 3G пробвал съм го и така, но не за дълго, че скоростта там е умреличка :) 
Възможно е да е от тока, но пък странното е, че ми се е случвало да го хвана баш когато спре нета, гася ЛТЕ модема Disable/Enable и след около 30 сек. съм отново в играта. Т.е. смятам, че бихме могли да изключим варианта с тока. Това решение за сега с пинга работи доста прилично, не ми се е случвало да губи интернет за повече от 2-3мин. Което е добре стига да не съм саседнал в това време пред телевизора. Забелязах и друг бъг, явно си е от фирмуеъра на самия рутер, защото забелязах, че той работи само с версия 7.1b на RouterOS, а тя е бета, аз мисля че го качих до Beta6.

Пробвах и с последната 6.48.3 Стабилна, но се бриква и не желае да работи.

Явно има "трески за дялане" по това Chateau, язък, че е толкова скъпо и Wifi не му е много силен хем съм го вързал с външни антени.

Този уикенд забелязах, че беше забил и WIFI и то само 2.4ghz мрежа, всички у-ва по 2.4 бяха се развързали, а Rx не правеше никакъв трансфер както се случва и с LTE-то. След disable/enable проблема беше решен, тъпотийка яка, не може да се разчита на 7.1 все още.

• 0

Тази услуга само с 5G покритие ли можеш да я ползваш ? Например ако отидеш на място където има 4G или 3G няма да работи ли/? Пише че трафика е на максимална скорост т.е няма да я свалят след определен трафик ...а дали е така ?

• 0
преди 20 минути, msboy написа:

Тази услуга само с 5G покритие ли можеш да я ползваш ? Например ако отидеш на място където има 4G или 3G няма да работи ли/? Пише че трафика е на максимална скорост т.е няма да я свалят след определен трафик ...а дали е така ?

Коя услуга ? Упоменатия рутер не е 5G, а сим картата не е с нищо по различна от всяка друга екстра сим карта, просто плана, който плащам е Unlimited и в условията си спомням, че имаше само едно условие да не превишавам 100GB трафик за ден, което не е никакъв проблем за мен. Иначе нямам ограничение в теглене и сваляне, колкото ми позволява клетката, с толкова тегля. Надявам се скоро да имат модем 5G в микротик (и на разумна цена разбира се, защото huawei имат притежавам и такъв, но е много любителски и не ми върши работа), канала е разтоварен все още защото са малко потребителите, които ползват 5G, а и с приоритет са на плана unlimited при по-сериозно натоварване на клетката.

• 0
  • Administrator

Въпроса е какво поддържа клетката за микротик-а е ясно

3G Category R8 (42.2Mbps Downlink, 11.2Mbps Uplink)
3G bands 1 (2100MHz) / 5 (850MHz) / 8 (900MHz) / 3 (1800MHz)
LTE Category 12 (600Mbps Downlink, 150Mbps Uplink)
LTE FDD bands 1 (2100MHz) / 3 (1800MHz) / 5 (850MHz) / 7 (2600MHz) / 8 (900 MHz) / 20 (800MHz) / 28 (700MHz)
LTE TDD bands 38 (2600MHz) / 40 (2300MHz) / 41 (2500MHz)

има едно много лесно за приложение cellmapper
https://www.cellmapper.net

Виж какво има в района като клетки,

ако няма данни инсталирай приложението и обиколи на 1-2 пресечки поне, наоколо.

Харесай поста ^^^

• 0
Преди 2 часа, Codename написа:

Коя услуга ? Упоменатия рутер не е 5G, а сим картата не е с нищо по различна от всяка друга екстра сим карта, просто плана, който плащам е Unlimited и в условията си спомням, че имаше само едно условие да не превишавам 100GB трафик за ден, което не е никакъв проблем за мен. Иначе нямам ограничение в теглене и сваляне, колкото ми позволява клетката, с толкова тегля. Надявам се скоро да имат модем 5G в микротик (и на разумна цена разбира се, защото huawei имат притежавам и такъв, но е много любителски и не ми върши работа), канала е разтоварен все още защото са малко потребителите, които ползват 5G, а и с приоритет са на плана unlimited при по-сериозно натоварване на клетката.

Не става ли въпрос ето за това (план unlimited) или се бъркам : https://www.a1.bg/a1-net-box     т.е. ползваш само СИМ картата в Микротика без устройството Netbox ?

Edited by msboy
грешка

• 0

msboy, нямам нетбокс рутер, отпреди ползвам екстра сим изваден към основната ми карта в телефона и плана ми се споделя между двете. Рутер не съм искал, а и не ми и трябва, защото ще е както вече споменах любителския huawei несравним с нито един микротик. Иначе теоритично погледнато, да това е плана ми. Сим-а е пъхнат директно в микротика и магията се случва, странното е, че и профил не ме накара да създам, явно в мрежата на А1 са им ясни конфигурациите на Router OS и го подкарва по бандовете с правилните APN. 

111111, благодаря за инфото ще разгледам това, което си ми препоръчал, ще тествам с един 5G телефон, защото моя не е такъв все още... как е сигнала около мен, вързах миналата седмица R11e-LTE до Chateau-то и ще го погледна дали се е разкачало и колко пъти със сим карта на същия план.

Edited by Codename