Jump to content

Recommended Posts

Posted

Някой има ли представа откъде да си купя цепач за армирана оптика?

Става въпрос за надлъжно цепене

Posted (edited)

ами с това , а бронята след тота с клещи може да реже обвивката в края на цепенето , може и обвивката на спирала да я изкараш (ако е без steel wire) , цепиш 2 пъти при мерак и необходимост и на повече пъти . на ЛС за инфо 

пп:за около 10г, веднъж е сменян нож

c1.png

Edited by vtbg59

"Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен." Алберт Айнщайн

"...една мрежа е толкова добра колкото нейните създатели..." безспорен факт !

Posted

Ухаа каква цена само...

Posted

Зависи попитай на място и двата се продават от КСТ. двата уреда ще свършат работа при сръчни ръце .последно първия беше някъде към 80+лева а ношчето беше 38 лева преди година .Без спор второто е по добро ама ако не го взимам за себе си а за работници избирам първото .Върши добра работа , но винаги с добра настройка инак ножа бързо заминава.

Posted

niki5 не вкарвай човека в заблуждение. Само https://www.kst-bg.com/products/instrument-za-zagolvane-na-broniran-kabel-acs.html това е за цепене на брониран кабел.Инструмента  си заслужава всяка стотинка.Няма стойностен инструмент - ефтин.Ако има 5-6 отваряния на брониран кабел - става и с макетен нож.Но ако ще има работа  - само горе цитираното.Ще трябва време да свикне и ще се пореже 2-3 пъти ама безплатна наука няма.

Posted

Не въвеждам човека в заблуждение ,мога подробно да му обяня кое и как . Идва въпроса ако цепи дали ще прави Т- връзка тогава става по интересно. 

Инструмент евтин няма ...... дори ииии . ,,,, инструмента показва професионализъм и сериозно отношение към работата . Но инструмент трябва да се копува на човек който е видял трудния край и ще го отцени . Инак що не си вземе макетен нож на ТопМастер страхотни са с тях може и да цепиш тубичките дори :) , а пак за стрипер на тубите да не говорим . 

Posted

Не знам какво е т връзка. Сигурно я ползвам но и казвам по друг начин. Аз купувам хубав инструмент за качествен техник.Ако ще го купувам за себе си - сигурно сам ще си свърша работата и тогава техник не ми е нужен.Твърдо съм на мнение че ако техника който съм наел не е по добър от мене , значи не съм наел правилния човек.

Posted

Т-връзка - когато прекъсваш едно или повече влъкна а другите заминават транзит без чупене.По трудничко става при мулти тюбе оптики.Особено мазни и бронирани хахаха. А за другото бих казал началници много,работници още по.Предишния казваше за работниците ..... с такъв материял разполагаме хахаххах . И двата инсрумента са добри копувай...... инструмента пести време , а то ни е най ценния ресурс. А има и други предимства въпросния . Мога да разказвам много как такъв може много да помогне ...... спрямо макетния нож.

Т връзките са много добро решение особено при пон изграждане като примерно 12 си я цепиш за сплитери клиентски .Има много начини за деление . За т-то има тубоцепачи ,стрипери и др инструменти .Ама щом дадени бивши колеги ги пообучих трудно няма само желание .Да вметна справят се но сасипват инструментите и ги губят примерно .

Posted

Преди 10 години, когато нямах сплайсер и виках други да ми сплайсват, винаги съм се питал за подобно решение. Сега явно е актуално но това прецизно надлъжно цепене и подготовка не отнема ли същото време като да си сплайсна 12те влакна? Или уптайма на услугата?

Posted

Относно Т връзките - звучи да стават по-бързо от презаварката на всички влакна, обаче не дават гъвкавост в последствие. Примерно ако имаш изведено не 1 гръбначно за сплитер а няколко, можеш динамично да сменяш схемата в годините (да прехврълиш друго гръбначно влакно или дори клиент от една кутия към предишна).

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Posted

Подозирах че е това.Ползвам такова изпълнение когато имам 24 влакна в една туба.Ползвам цепачка за туби. Вярно че първите 5-6 са курбан в полза на експириънс-а.Все има по 1-2 влакна счупени ,срязани или просто преебани , най зле е когато се случи до напречния срез на тубата.Боже върна ме в младостта.Ако са до 12 - режа всичко и заварям което продължава.Логиката е че за подготвени и аранжирани кабели заварка на влакно отива средно минута на влакно.Значи последното 11 вл. става за 10-11минути . Това ми е даунтайма на услугата по тях.Не съм имал оплаквания без значение размера на оператора.Все пак всеки си знае че ще има работа и че се налага прекъсване.В сериозните бекбонове обикновено предварително услугите са изтъркаляни през други опции и кабела е свободен за интервенция.Доброто планиране е 90% от работата в комуникациите.

Posted

То планирането е едно пък испълнението съвсем друго. За едно тюбни оптики времето необходимо е на кантар да заваряваш .Но когато говорим за по големи оптики от 24 влакна и да извадиш едно влакно от гръбнак не е оферта да режеш всичко . Особено ако имаш примерно услуги на растояния над 20 километра и караш примерно по едно влакно CWDM  или дори DWDM .Помислете варху следното чупенето значи язва, значи утре при проблем все да мислиш дали там няма проблем, вода, лоша заварка . Като няма чупене няма проблем или поне проблема е за отклоненото влакно само. Инвестирайте в инструменти и тренирайте тогава ще видите че по добре да не заварявате .

Posted (edited)

Аз пък съм сигурен като заварям и наличието на заварки въобще не ме вкарва в драми , филми или други виртуални флуктуации. Въпроса за вадене на едно влакно от 24 в една туба съществува само в специфичен дял от мрежата.Ако в един кабел вЪрвят услуги върху CWDM или  DWDM  технологичната дисциплина въобще не включва вариант с вадене едно влакно в нищото.Въпреки сравнително богатия ми опит в мрежата нa един изключителен технологичен хулиган с национален обхват , такова чудо не ми се е случвало ! Но никога не е късно човек да бъде изненадан !

Edited by valvi