Към съдържанието

Интересна Схема - Мнения, предложения и идеи

• Please log in to reply
22 отговора на тази тема

#1 Rous

Rous

Потребител

• Потребители
    Topics 6
  • Местоположение0:

Публикувано 25 август 2011 - 21:12

Здравейте колеги,

имам една идея която мисля да реализирам, преди това бих се радвал ако споделите вашето мнение.

Схемата е такава:

От точка А до точка Б имам изграден bonding, посредством 2 бр. 433АН, 4 бр. CM9 и 4 бр. антени.
Съвсем скоро между двете точки изградихме свързаност с FO, която е от етер до етер на RB-овете.
Много ми се иска да не развалям bondinga, и да остане за бекъп.
На този етап от едната страна bondinga е изваден от bridge, и при проблем с FO ще го добавя.
Иска ми се бекъпа да работи без човешка намеса.

Идеята ми е следната:

Posted Image

Ще се радвам да споделите вашите мнения и идеи за тази ситуация.

Поздрави Росен Бъчваров.

Този пост е редактиран от Rous: 25 август 2011 - 21:39

#2 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 25 август 2011 - 23:35

Има вариант е със скрипт, който следи оптичния линк, при отпадане вади LAN-а с оптиката от бриджа, и вкарва бондинга.
Но ползвайки такива бордове, не можеш прекара повече от 100Mbps заради портовете на RB433, за това по-хитрия вариант е да вкараш преди първия и след втория борд по един RB750G, на които да пуснеш бондинг между лановете отиващи съответно за оптика и RB433. Потребителите ще са зад втория RB750G, а не зад втория RB433.
Така балансираш двата вида преносни среди - едната безжична, другата оптична едновременно, и ако спре която и да е, всичко се прехвърля към другата (т.е. ако всичко работи, пренасят и двете линии паралелно).
Плюсовете са 2:
- всичко става автоматично;
- ако решиш да слагаш гигабитови медии, RB750G е с гигабитови поротве и ще имаш гигабит + колкото вдига бондинга.

Този пост е редактиран от Networker: 25 август 2011 - 23:35

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

#3 111111

111111

Разбирач

• Администратор
    Topics 79
  • МестоположениеСофия/Рим:

Публикувано 25 август 2011 - 23:53

@Networker тези бордове имат 3 порта 10/100 които също може да се бонднат което ще докара доста над 100 мегабита
Публикувано изображение Публикувано изображение
Публикувано изображение Публикувано изображение
Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

#4 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 26 август 2011 - 02:54

Да знам, но ако единия се ползва за оптика остават само 2, което води до макс 200Mbps.
Пък и 300-тя MHz на тези бордове с бондинг на 2xWLAN + 100Mbps за оптика едва ли ще ги прекара.
“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

#5 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 26 август 2011 - 03:13

религията ли не ви позволява да използвате разумен свич? ако е за Л2 с него може да направите нужното. ако па толко нема пари изнесете ппп сървъра в селото и пуснете vlan-и по двете трасета. на тях си вдигнете оспф, бгп или каквото там ви устройва.
http://www.store.svo...=1&id=(2,5,6,7)
това разпродавам..

#6 Rous

Rous

Потребител

• Потребители
    Topics 6
  • Местоположение0:

Публикувано 26 август 2011 - 07:18

Колеги, благодаря ви за мненията но моля ви нека се фокусираме върху самото решение без да подменяме хардуера.
Има ред причини поради които съм използвал точно тази схема.

Networker:

1. Не търся голям трафик, тези линкове са бекъпи на оптични трасета, и при максимално натоварване не минават и 100 мб/с !
2. Ако скрипта при отпадане на ФО ми добави бондинга в бриджа, какво ще се случи ако се възстанови ФО ??? Лоопбек ?
3. Къде е този скрипт, мога ли да го погледна ?
4. Поради местоположението на Стейшъна, е трудно добавянето на нови устройства, изключвам варианта с 750 ( а и за сега е излишен ).
5. Бордовете не са 300 а са 800 MHz, но това пак не е по темата.

111111:

Факт, правилото на мечо пух, колкото повече толкова повече :)

Mile:

1. Никой не говори за религия :) има много детайли които не са споменати за този линк.
2. Стейшъна е 150 метровата площадка на комин на ТЕЦ, това с умните суичове или с концентратора няма как да стане.
3. Трафика както споменах не е за ритейл клиенти, няма и pppoe, просто 10-тина vlana.

Всъшност това което ме интересува повече:

1. Тази схема би ли работила ?
2. Нужно ли е Бондинг2 в АП частта или е достатъчно бридж средата от суича ?
3. Както и всички други идеи и предложения.

Благодаря ви за мненията ви, очаквам още дискусии.

Поздрави, Росен.

#7 kokaracha

kokaracha

Редовен Потребител

• ISP
    Topics 29
  • Местоположение0:

Публикувано 26 август 2011 - 07:45

View PostRous, on 26 август 2011 - 07:18, said:

Колеги, благодаря ви за мненията но моля ви нека се фокусираме върху самото решение без да подменяме хардуера.

Networker:

1. Не търся голям трафик, тези линкове са бекъпи на оптични трасета, и при максимално натоварване не минават и 100 мб/с !
2. Ако скрипта при отпадане на ФО ми добави бондинга в бриджа, какво ще се случи ако се възстанови ФО ??? Лоопбек ?
4. Поради местоположението на Стейшъна, е трудно добавянето на нови устройства, изключвам варианта с 750 ( а и за сега е излишен ).

111111:

Факт, правилото на мечо пух, колкото повече толкова повече :)

Mile:

1. Никой не говори за религия :) има много детайли които не са споменати за този линк.
2. Стейшъна е 150 метровата площадка на комин на ТЕЦ, това с умните суичове или с концентратора няма как да стане.
3. Трафика както споменах не е за ритейл клиенти, няма и pppoe, просто 10-тина vlana.

Всъшност това което ме интересува повече:

1. Тази схема би ли работила ?
2. Нужно ли е Бондинг2 в АП частта или е достатъчно бридж средата от суича ?
3. Както и всички други идеи и предложения.

Благодаря ви за мненията ви, очаквам още дискусии.

Поздрави, Росен.

vrrp/carp
Use since
OpenBSD 3.x
FreeBSD 4.x
Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x
Аз съм фен на OpenWRT.

Гайки до 22 -на ръка ги затягам .
_|____|___ главата ___|____|____
___|____|_ си тук!! |____|____|__
_|____|____|____|____|____|____
___|____|____|____|____|____|__

#8 bobo

bobo

Потребител

• Потребители
    Topics 22
  • МестоположениеГаброво:

Публикувано 26 август 2011 - 07:57

Здравей,
Понеже не те интересуват повече от 100Мбит можеш да ползваш STP или  RSTP Priority на кой да е от Брижовете от двете страни. Бондинга на Микротик не работи много коректно при отпадане на някой от линковете  и аз не те съветвам да ползваш Бондинг 2 за
Redundancy. В  случая не е и нужно.
Пусни да речем RSTP (STP пак става по бавно ще работи (ще се усеща:)) Можеш да настроиш Priority като по ниската стойност има по голямо тегло и това е . Ако пък искаш си настрой че единият интерфейс е Backup пак там в бриджа и готово.

Успех!

#9 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 26 август 2011 - 12:01

стейшъна може и да е в друг град. какво значение има? всъщност какво по топологията трябва да се променя освен да се дадат малко пари? така и така буташ трафика от борда до некво сървърно, буташ трафика от оптиката пак до там.. 2 порта + един към ппп сървъра. дори да е горе на комина едно cisco осем портово дърпа 12W. всъщност ти понеже вече си го направил какво питаш? дали е добре както е? ми не е
това разпродавам..

#10 Rous

Rous

Потребител

• Потребители
    Topics 6
  • Местоположение0:

Публикувано 26 август 2011 - 14:16

View PostMile, on 26 август 2011 - 12:01, said:

стейшъна може и да е в друг град. какво значение има? всъщност какво по топологията трябва да се променя освен да се дадат малко пари? така и така буташ трафика от борда до некво сървърно, буташ трафика от оптиката пак до там.. 2 порта + един към ппп сървъра. дори да е горе на комина едно cisco осем портово дърпа 12W. всъщност ти понеже вече си го направил какво питаш? дали е добре както е? ми не е

Колега, с рис но повярвайте ми не и идеята да Ви обидя ще Ви кажа, че мненията като Вашите са причината нашите Български форуми да са трудно и рядко полезни на хората които задават въпросите си в тях.
Разбирам, че Балканският манталитет е "по - добро от моето предложение няма", но моля Ви кажете ми кое от това което аз написах не разбрахте.

1. Конфигурацията не трябва да се променя !!!
2. Кое Ви кара да си мислите, че съм го направил ? Ако бяхте прочел какво съм написал щяхте да вникнете в проблема и да разберете, че все още не съм.

Смея да твърдя, че отговорите освен лишени от логика, имам чувството, че са по някоя друга тема.

Имам и малко риторични въпроси на които не търся и отговори:
Изкачвали ли сте 150 метра вертикална стълба на -15 градуса за да подменяте оборудване ?
Не смятате ли, че правилото по-малко активни устройства - по-малко грижи е правилно ?

Въпреки, че средствата не са проблем, не мисля, че подобна инвестиция за Вашият умен суич е уместна.
Въпросът ми в частност и форумът е насочен към проблеми и решения свързани с МикроТик, точно такова решение търся и аз.
Както споменах фокусът трябва да е върху въпросната схема а не върху други алтернативни решения.

Искено се надявам да не съм засегнал егото ви на специалист, доверете ми се далеч съм от тази идея, и все пак ви благодаря за отделеното време и предложените решения.

Искрено благодаря на kokaracha и bobo мисля, че предложението за IEEE 802.1D не е никак лошо, и решението на моят проблем се крие точно там.

Поздрави.

#11 pavlan

pavlan

Потребител

• Потребители
    Topics 5
  • Местоположение0:

Публикувано 26 август 2011 - 16:41

Здр колега ;)

малко не стана ясно на АП-то през тъпия суич ли минава ФО или е директно в лан-а на 433-ката ?
този bonding2 как точно го използваш ? :)

иначе как може да стане номера :

на station-a махаш бондинг2 и правиш нов bridge2 примерно с protocol-mode=rtsp

bonding1 му даваш по-висок path-cost ти се маркира като backup порт в bridge2

когато падне оптиката ( порта е down !) би трябвало за около 30сек да пусне трафика пред backup port-a
и като се вдигне , още 30сек :)

Този пост е редактиран от pavlan: 26 август 2011 - 16:42

#12 Rous

Rous

Потребител

• Потребители
    Topics 6
  • Местоположение0:

Публикувано 26 август 2011 - 16:46

View Postpavlan, on 26 август 2011 - 16:41, said:

Здр колега ;)

малко не стана ясно на АП-то през тъпия суич ли минава ФО или е директно в лан-а на 433-ката ?
този bonding2 как точно го използваш ? :)

иначе как може да стане номера :

на station-a махаш бондинг2 и правиш нов bridge2 примерно с protocol-mode=rtsp

bonding1 му даваш по-висок path-cost ти се маркира като backup порт в bridge2

когато падне оптиката ( порта е down !) би трябвало за около 30сек да пусне трафика пред backup port-a
и като се вдигне , още 30сек :)

Благодаря ти за предложението pavlan,

ФО минава през тъпият суич, и това е проблемът който ме притеснява, че не мога да направя бондинг от страната на АП.
Лошото в ситуацията с бридж 2 е, че ако падне оптиката то порта ще остане ъп, защото медията ще е захранена.
Просто трафика през ФО ще спре, при повредена оптика ( пази боже ) :)
Идеята с бондинга е, че той няма да следи порта ъп даун а ще следи дали минава трафик през оптиката.

Тук идва и въпроса дали ще дели трафика през двете трасета самият бондинг. Не съм експериментирал,
мисля в понеделник да направя едно лаболаторно упражнение :)

#13 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 26 август 2011 - 20:09

мда такива са форумите... интернет доставчиците също. само ми обясни кво значение има каде е техниката? по твоята логика до всяка релейка трябва да има тъп свич ^^
това разпродавам..

#14 master

master

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 50
  • Местоположение. . .:

Публикувано 26 август 2011 - 20:36

Аз също бих заложил на суич :)

Analog Audio™   IT.BG™ Студио Прима Парти

#15 Rous

Rous

Потребител

• Потребители
    Topics 6
  • Местоположение0:

Публикувано 26 август 2011 - 20:55

View PostMile, on 26 август 2011 - 20:09, said:

мда такива са форумите... интернет доставчиците също. само ми обясни кво значение има каде е техниката? по твоята логика до всяка релейка трябва да има тъп свич ^^

Физическото местонахождение няма никакво значение.
Значение има ако примерно системата се захранва от фотоволтаик, която е с ограничена мощност.
Ако на свободната MiniPC платка има допълнителни ВДС-и.
Ако системата е изградена и достъпа до самата нея е труден.
Както и много други детайли.
Включително и това, че си трябва дупце да се катери някой отново.

Всичко това както и ред други детайли, ги обобщих в едно единствено словосъчетание: Схемата не може да се променя.
Търся решение на тази схема. Подчертах го няколко пъти.

Идеята ти с доставчиците, както и с тъпия суич до всяка релейка, ми убягва. Възможно е проблемът да е в мен.
В допълнение, повечето релейни станции са ми без етер част...

Поздрави.

#16 pavlan

pavlan

Потребител

• Потребители
    Topics 5
  • Местоположение0:

Публикувано 26 август 2011 - 22:00

View PostRous, on 26 август 2011 - 16:46, said:

Благодаря ти за предложението pavlan,

ФО минава през тъпият суич, и това е проблемът който ме притеснява, че не мога да направя бондинг от страната на АП.
Лошото в ситуацията с бридж 2 е, че ако падне оптиката то порта ще остане ъп, защото медията ще е захранена.
Просто трафика през ФО ще спре, при повредена оптика ( пази боже ) :)
Идеята с бондинга е, че той няма да следи порта ъп даун а ще следи дали минава трафик през оптиката.

Тук идва и въпроса дали ще дели трафика през двете трасета самият бондинг. Не съм експериментирал,
мисля в понеделник да направя едно лаболаторно упражнение :)

ще сложиш едни по-хубави медии с LFP (link fault pass-through) дето му викат ;)
демек като загасне оптиката , пада и медния порт http://datainterface...00W-SC20BF.aspx

бондинга има разни интересни режими но незнам дали можеш да enslave-неш друг бондинг ..?

ако нещо се запъне звънкай в Пловдив да помагаме ;)

#17 smacker

smacker

Потребител

• Потребители
    Topics 11

Публикувано 26 август 2011 - 22:36

Извинявай за въпроса, ама защо искаш да правиш бекъп на оптиката ?
Ясно е, че пред багериста всички са равни, и не че не трябва да се прави бекъп на оптиката, но до колкото чета и разбирам от това което искаш да направиш, тоя клиент/клиенти колко мангизи ще плаща/ат ? Защото за такава услуга бих ги ръсил по някоя хилядарка на месец.
А за тия парички, ще взема 2 суитча със работещо RSTP (както казаха по-горе) и ще платя на някой да се качи 3-4 пъти по тоя комин (150 метра ?!?!) няколко пъти. Пък и няма да се занимавам да откривам нови методи за затопляне на водата.

Вярно, че не ти помагам да си решиш проблема с това мнение, но поне се надявам да потърсиш вече намерено решение.
Досега никой не ми е търсил бекъп на оптика, въпреки 4 часовият даунтайм при повреда в договора.

Този пост е редактиран от smacker: 26 август 2011 - 22:45

#18 Networker

Networker

Редовен Потребител

• Потребители
    Topics 2

Публикувано 26 август 2011 - 23:44

View PostRous, on 26 август 2011 - 07:18, said:

Networker:

Пропуснал съм AH-а след 433 :).
Доста се изписа по темата, би трябвало да имаш вече някаква насока за решаване на проблема.
Варианта с трънкнати портове с умни switch-ове звучи най-чисто, но не може да се добавя техника.

Варианти за размисъл:
1.RSTP с приоритети + по-интелигентните медии предложени от колегата pavlan;
2.RSTP с приоритети + скрипт (пинг на нещо, което се достига само през оптиката, при липса down-ваш порта към оптиката и се задейства backup механизма на RSTP. На определен интервал up-ваш + пинг и така докато се възстанови линията);
3.Mesh топология.

Относно конкретната схема, губи ми се смисъла от Stupid switch до AP-то и Bonding 2 на стейшъна.
По-правилно изглежда да имаш:
PPPoE -> RB433AH-AP (bridge s RSTP в него Bonding 1 + eth-ите)->
->RB433AH-station (bridge s RSTP в него Bonding 1 + eth-ите)->users

Друг вариант е да вкараш в Bonding 1 eth-а със оптиката, т.е. да се прави бондинг между 2xWLAN-а + 1xLAN и там да тестваш видовете Bonding ако искаш да е чист backup, а не балансиране.

Този пост е редактиран от Networker: 27 август 2011 - 00:04

#19 Rous

Rous

Потребител

• Потребители
    Topics 6
  • Местоположение0:

Публикувано 27 август 2011 - 09:19

Да наистина се написа доста, и съм изключително благодарен на всички за предложенията и мненията.

смисъла за тъпия суич е, че просто така е изградено, там ще трябва да го преправя ако искам да бондна оптиката и бондинг 1 от страна на АПто.

Още веднъж Благодарности, на всички :)

#20 Mile

Mile

Разбирач

• ISP
    Topics 59
  • МестоположениеСвоге:

Публикувано 27 август 2011 - 10:08

да не говорим за смисъла на bonding за backup.. като знам и баланса на микротик къв е.
примерен сценарий:
1. понеже е бекъп никой не гледа линковете.
2. оптиката пада
3. приемаме, че има работещо решение трафика да мине през wireless-а, но единия линк е с кофти сигнал и губи пакети

= юзерите гледат тъпо. всякакви приложения чувствителни към пакет лосс просто не работят или работят колко да има там нещо.

Сега да напиша аз какво бих направил. Не е задължително да е правилно, но е лесно и ненатоварващо :)

Разкарвам бондинга и оставям само един линк. Бия disable на wlan-a и го заебавам. Като изкопат оптиката и звънне първия юзер съпорта влиза и дава enable.
Преди да сплайснат пак disable. Така бих направил само ако не ми се преправя!
това разпродавам..

#21 BAPHATA

BAPHATA

Потребител

• Потребители
    Topics 3

Публикувано 28 ноември 2011 - 14:17

RSTP

#22 NetworkPro

NetworkPro

Разбирач

• ISP
    Topics 295
  • МестоположениеSofia!:

Публикувано 28 ноември 2011 - 18:22

Я гледай ти, една от най-добрите теми от години насам :)

Не ми харесва че като станат повечко кютуци, вероятността един от всички да причини спиране на трафика - нараства. Как ще се избегне това? :)

Тия дни не подхващам нови проекти. Обърнете се към колегите от форума.
Купи си нещо от мен mikrotik-bg.net/topic/1975-всичко-което-продавам

#23 gbdesign

gbdesign

Редовен Потребител

• ISP
    Topics 7
  • МестоположениеСофия:

Публикувано 28 ноември 2011 - 23:53

Формулата на Миле и аз съм я правил, че основното трасе си беше между 2 умни суича с оптика, но бейкъпа минаваше и през няколко глупави и RSTP не сработваше и мрежата се лупваше. Та гасих не Wlan а LAN порта на далечната страна но принципа е същият....и така и не се наложи никога да го запаля ;D

Подобни теми Collapse

Тема Форум Автор Общо Последно мнение

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни