Jump to content
  • 0

Смяна на рутер и няколко въпроса за MikroTik

draid

Question

Здравейте колеги, 

Реших да сменя настоящият рутер, който започва леко да ме дразни и търсейки опции попаднах на добри отзиви за рутерите на MikroTik. В тази връзка имам няколко въпроса свързани с  рутерите от тази марка. Ще започна с настоящото състояние на мрежата и изискванията, които имам към рутера. Първоначално писах във форум на MikroTik, но днес забелязах, че си имаме наш. 

Става въпрос за домашна мрежа в къща, като в нея ас включени 5 компютъра, 4 телевизора, 2 мрежов принтера, сторидж съръв  DVR с 8 камери и 2 AP-та. Това което е жизнено важно за мен е да мога да свържа 2 WAN, тъй като ползвам едно ISP за бекъп. В момента всичко това минава през 480T+,  но не бих казал, че не съм особено доволен от рутера (забива, понякога не сработва правилно failover-a и не прехвърля интернета) Също така е и 10/100.  Главният нет е директно през PPPoE, а back up-a е ADSL през модем на виваком. Идеята е дапрехвърля към бекъп-а само при проблеми и след възстановяване на главният да връща отново него. Мрежата е разделена на 2 VLAN-a, които са съответно за ет.1 и ет.2. 

Относно въпросите, които ми възникват относно MikroTik:

1. Не видях никъде стриктно да са опоменати dual WAN рутери, но до колкото разбрах не е никакъв проблем да се ползват 2 ISP доставчика и да се реализира това което търся?

2. Малко съм объркан относно цялата работа с лицензите на рутерите. Всички рутери ли са с вграден лиценз или трябва да се заплаща допълнително? До колкото ми стана ясно самите рутери са с вграден лиценз 4,5,6 ниво. А версията на ROS може да се ъпдейтва свободно? 

3. Прочетох доста теми, че рутерите биват лесно хаквани, това сериозен проблем при тези рутери ли е и може ли риска  да бъде сведен до минимум с взематено необходимите мерки?

4. Може ли да се реализира бързо прехвърляне от главния доставчик към резервния при срив и обратно при възстановяване на връзката?

5. Работят ли надеждно рутерите (в момента се случва TP-Link-a да иска рестарт от време на време).

6. Имах колебание дали да не взема Cisco RV320,  но май в този ценови диапазон бих могъл да взема по-добър MIkroTik?

7. Бихте ли ми препоръчали рутер на Mikrotik до около 300лв за тези цели? Искам жичен рутер  с по възможност повече портове. Бях се спрял на серия 2011, но се оказа, че били  стари и с по-слаб процесор и взех да гледам към 3011. Би ли ми свършил добра работа?  По-добър вариант ли ще бъде от настоящия рутер и сравнен с RV320 например? 

Благодаря на отзовалите се и се извинявам ако има някой некоректно зададен въпрос или липса на информация. 

Поздрави!

Edited by draid

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

1. На всеки МТ рутер можеш да кажеш кой порт какво да е, няма стриктно забити 1 WAN и 4 LAN. Както го настроиш - така ще е. Ако искаш сложи 4 доставчика на 4 различни WAN-a.

2. Относно лицензите - L4 ти е достатъчен. Можеш да ъпгрейднеш, но няма смисъл.

3. Не, не се хакват лесно. Да, може да се защитят.

4. Дефинирай "бързо" ? Ако "бързо" се измерва в секунди а не в милисекунди - може.

5. Да. До сега не ми се е налагало да рестартирам МТ рутер, освен за ъпгрейд.

6. Който веднъж е стъпил на МТ, никога няма да погледне RV320.

7. 3011 е малко стар модел, и си има проблеми когато на някоя от двете суич групи закачиш едновременно гигабитови и 100 мегабитови у-ва. Освен това няма да ти е достатъчен - броя ги 14 у-ва при теб + 2 порта за доставчиците. Т.е. ще ти трябва суич, но ти вероятно и сега имаш.

RB760iGS ще ти свърши идеална работа, и ще ти останат пари (от които ти препоръчвам да отделиш примерно за 1 почерпка някой да ти го настрои първия път и да ти обясни кое как-що) за гигабитови суичове.

Относно конфигурацията, тук нещата се разминават спрямо "юзърските" рутери и си иска поназнайване. Важното е да не се отказваш и ядосваш, до момента няма нещо което да не е било постигнато.

• 0

Благодаря за инфоармацията! Въпросът ми относно лиценза бе, дали самата операционна система е независима от него, т.е. ако излезе нова версия, дали тя може да се обнови без да е необходимо заплащане. Не мисля, че бих тръгнал да сменям лиценза и без друго. 

Относно бързото прехвърляне от единия към другия доставчик - да имах предвид секунди, но в момента на TP-Link-a се случва да му отнеме до минута. Иначе и в момента има два суича, но и те ще минат по предназначение, тъй като искам да пообновя всичко. 

Относно настройката - предпочитам нещо да може да стане, макар и с повече игра, отколкото изобщо да не може да стане. 

Да разбирам, че RB760iGS  е по-нов модел и би се справял по-безпроблемно от RB3011UIAS-RM? Може би би било  чудесно ако беше с USB 3.0.

• 0
  • Administrator
Преди 4 часа, draid написа:

Благодаря за инфоармацията! Въпросът ми относно лиценза бе, дали самата операционна система е независима от него, т.е. ако излезе нова версия, дали тя може да се обнови без да е необходимо заплащане. Не мисля, че бих тръгнал да сменям лиценза и без друго. 

Лиценза е доживотен

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

Един колега каза, че hEX S ( RB760iGS ) бил доста топъл - 40+ градуса. Това истина ли е и нормално ли е? Има ли опасност да вземе да прегрява при положение, че нмяа да работи в стая с климатик?

• 0
  • Administrator
Преди 9 часа, draid написа:

Един колега каза, че hEX S ( RB760iGS ) бил доста топъл - 40+ градуса. Това истина ли е и нормално ли е? Има ли опасност да вземе да прегрява при положение, че нмяа да работи в стая с климатик?

Няма такива работи, нищо му няма 

и тп-лин пожълтява около процесора и работи години след това.

Харесай поста ^^^

• 0
Преди 2 часа, 111111 написа:

Няма такива работи, нищо му няма 

и тп-лин пожълтява около процесора и работи години след това.

Благодаря за информацията. Да разбирам ли, че би било по-разумно да се спра на hEX-а пред 3011 за моите нужди, а разликата да използвам за hAP-a например?

• 0
  • Administrator

Каквото ти е угодно ползвай, стига да ти се вписва в бюджета и да покрива изискванията.

Харесай поста ^^^

• 0

След известно ровене и размишляване, поръчах hAP ac2. Ще го почовъркам да добия поне някаква представа от операционната система и ще реша в последствие как да продължа.  Благодаря за помощта на всичко отзовали се.