Jump to content

Обезопасителен колан за стълбове


Recommended Posts

Нали знаеш, че това не е обезопасителен колан, а позициониращ колан за свободни ръце? Освен това по новите изисквания, само с това не можеш да работиш (имам предвид, ако искаш да си изряден при проверка).

Съжалявам ако ти развалям мющерията, но тука става въпрос за безопасност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде ги четете тълкованията за обезопасяващ колан?

Изискванията са по БДС - да осигуряват определено тегло и електропроводимост. Стига глупости.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става въпрос за работа на височина. Има наредба, даже наредби. Има изисквания за предпазни средства. Има обучения на персонала от специализирани инструктори. Това горе не е предпазно средство и само с него не може да се работи. Не си правят много труд да проверяват, но ако стане сакатлък, това ще бъде изтъкнато. Никого не карам да спазва изискванията, само казвам как е.

А в случая обърнах внимание, че не е обезопасителен колан, а позициониращ. Можеш да се изсипеш от него по най-елементарен начин, ако разчиташ да те спре от падане - грешиш, не служи за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към колегата stanstanyov, може ли да цетираш текст от наредба/и, мисля на повечето колеги ще им е интересно. При работа на височина в нашия случай има за какво да се захванем и позиционираме, при работа на височина при която се налага да се виси тогава може би се налага колан който да захваща и седалищната част. Predator, да го приеме дато ЪП.

 

0886 883068

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно защото в нашия край почти всички са алпинисти или поне участвали в подобни мероприятия (prodator не съм го засичал ем сме през 4 преки) ни се е налагало..г

Елементарната безопасност гласи "2 опорни точки". Ако техника може да си ги хване.... Може и без колан. Ако му треат ръце може да ползва подобно изделие (измислено за енергото да закачат телеса, колкото да преметнат кабела над опашката докато 2-3-4 дърпат да законтри обтегача).

Падане с това изделие е по-лошо от падане на земя. Кръст, притискане до стълба или едно изсипване по глава. Минимума (според мен е гущерския за крака и кръст. перфектния е работния petzl за крака, кръст и през раменете). В комплект с бърза връзка и кевлар примки.

 

прилагам ви и двата вариант в снимков материал от трасе 1500м:

аз съм с гущерския petzl, а веско е махнал от горепосочения petzl частите за крака и торс

 

 

ek2.jpg

ek1.jpg

 

Екипировката на бастуна с фанела на svogelan support team е

Ръкавици за via feratta "Simond"

Седалка: Corax petzl (номер 2)

С двете катарами на кръстния колан допринасят за центриране на точката на обвързване и равномерно разположение на инвентарниците от двете страни. Лесна за слагане и сваляне. Става за почти всичко. Височинна работа, виа ферата и катерене.

Патъци:

Nakamuro със силиконови стелки J2C

 

 

Начален час 15:30ч.

Почивка 17:00

Край 19:00

Работа:

98 обтегача, 1568м кабел, формиране на 4 аванса, претегляне на 150м+ през шосе ЧЕЗ мрежа + съответния аванс. Чембър лента "telenco" 27м

 

Фира под заложения в бдс.

относно наредбите.... ами вие си плащате всеки месец на фирма да ви слага подписите.

Не е много сложно да прочетете какво ви дават за подпис.

НАРЕДБА № 3 от 19.04.2001г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място.
НАРЕДБА 3/19.04.2001

Извадка от НАРЕДБА № 7 за Минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване от брой 88 от 2004 г. на ДВ.
Извадка от НАРЕДБА 7/88/2004/ДВ

НАРЕДБА № 2 от 22.03.2004г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършвнане на строителни и монтажни работи.
НАРЕДБА 2

НАРЕДБА за съществените изисквания и оценяване съответствието на личните предпазни средства.
НАРЕДБА за съществените изисквания и оценяване

НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места прии използване на работното оборудване.
НАРЕДБА 7 минимални изисквания

 

поздрави

Редактирано от Mile
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 19.06.2018 г. at 8:51, dimi_5 написа:

към колегата stanstanyov, може ли да цетираш текст от наредба/и, мисля на повечето колеги ще им е интересно. При работа на височина в нашия случай има за какво да се захванем и позиционираме, при работа на височина при която се налага да се виси тогава може би се налага колан който да захваща и седалищната част. Predator, да го приеме дато ЪП.

 

Има ги наредбите в нета, а и колегата по-горе ги е посочил, просто порови.

Специално по последното ти изречение - използва се колан за цяло тяло (така му е официалното име, аз му викам сбруя). Може да се работи и със седалка за спортно катерене, както колегата на снимката, но трябва да имаш катерачен опит иначе и с нея можеш да се повредиш. Та, този колан за цяло тяло не служи само за висяща работа, а служи основно да те предпази от нараняване ако случайно паднеш и друснеш на осигуровката. Тук не става въпрос само за работа на стълбове, но и за монтиране на антени на мачти и ЖР-та. Отделно ти трябва позициониращ колан (който в колана за цяло тяло си е вграден) + съответните устройства за регулиране на позицията. Това ти дава стабилна позиция и свободни ръце и всъщност работата се върши много по-бързо и спокойно, когато не мислиш къде да се хванеш, дали няма да се хлъзнеш и пр. 

Като цяло, олекотеното решение на колегата Mile е добро за стълба и стълбове, защото обединява осигуровка и позициониране и е удобно за голяма бройка стълбове, но пак казвам - трябва да имаш опит с такава седалка.

Иначе, всеки си решава сам за себе си. Как беше.. "миг невнимание, цял живот - мъртъв" ?

Редактирано от stanstanyov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Моля, да спрете със спама в темата на човека!

Темата от продажба на продукт се превърна в спор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК, аз спирам. Всъщност единственото, което исках да отбележа в началото беше, че продуктът се продава с подвеждащо наименование - "обезопасителен колан", вместо "позициониращ колан". То се вижда и на етикета на снимките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гост
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.