Jump to content

NanoStation M2 "оглушава"


Стоян Иванов
 Share

Recommended Posts

Добро утро! Имам следния проблем с NanoStation M2 в режим AP/Bridge, работеща зад микротик 750G r3 с конфигуриран хотспот. Антената работи няколко часа, след което изчезна. Вързана е директно за порт на микротика. До вчера на това място имаше същата антена, която е работила около две години и е спряла. Тъй като никой не знаеше конфигурацията и, се наложи да я сваля и ресетна. Ъпдейтнах фърмуера и след нови настройки я върнах обратно. Работи няколко часа и оглуша. Предположих че има проблем с адаптера или в самата антена, затова вчера я замених с нова. На новата също ъпдейтнах фърмуер и със същите настройки я поставих на място. Новата също поработи няколко часа и също като старата "оглуша", което ме навежда на мисълта, че може би някъде греша. Няма я в арп таблицата. Интерфейса на  рутера показва че всичко е ок - 100Mbps Full, тест на кабела - link ok, а не отговаря. Тъй като не е близо до мен, ще трябва да пътувам отново за да видя какво става, а не ми се разкарва само за да я рестартирам и след няколко часа отново да е долу. Някой с идея къде да търся проблема?

Link to comment
Share on other sites

В ip neighbor също ли не се вижда. Погледни и в статуса на съответния порт на микротика колко пъти е падал линка (прекъсвал). Забрани и разреши порта на който е Наното. Ако се появи в ip neighbor опитай се да влезеш с Telnet  или MAC Telnet.

Link to comment
Share on other sites

Няма я никъде. Още снощи опитах да я досъпя през MAC Telnet , но не стана. Преди да изчезне напълно, в лога на микротика имаше записани няколко пропадания на линка. Все още не съм тръгнал и не знам дали радиото работи. UBNT-та си падат малко печки, а кабела е с дължина над 50м и имам съмнения, че не и достига ток и пада на напрежение по кабела е голям. Имам един свободен TP-Link и се замислям дали да не го поставя на нейно място, защото те нямат такава консумация, а нея да я преместя някъде на по-къс кабел. Другия вариант е,  да преместя адаптера някъде по-в средата. Проблемни са тези UBNT-та... Имам TP-Link и Totolink-кове работещи в същия режим с ъптайм над 60 дни и работят без грешка.

Edited by Стоян Иванов
Link to comment
Share on other sites

Гигабитовия порта на MikroTik-a не се погаждат, сетни го на 100M FD

  • Like 1

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Link to comment
Share on other sites

Гигабитовия порт е проблемен наистина но другото което виждам е с update на UBNT - ако няма нужда да ги Update-ваш по добре недей - има някои доказано работещи фърмуери, карай на тях - най-новото обикновено значи най-бъгаво :).

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Link to comment
Share on other sites

Преди малко се прибрах. Минах по цялата дължина на кабела за да го прегледам. Някъде по средата, колега е рязал и снаждал с преходник :wacko:. Проверих двата чифта с тестер, но всичко бе в ок и за по-сигурно махнах прехода и ги насуках на твърдо. Смених рг-тата от двете страни, като антената през това цялото време беше изключена. Пуснах с надеждата да съм изолирал проблема, но уви... пак я нямаше. Вдигнах стълбата и я сетнах на място, след което нова конфигурация и сега работи. Знам че  някой устройства имат проблемни гигабитови портове, но точно за този проблем в момента изобщо не бях се сетил. Сега сетнах порта на 100. Благодаря за ценната насока и се надявам да се реши тъпия проблем.

Link to comment
Share on other sites

Преходниците правят проблем,влошава се контакта и естествено и захранването което подава към устройството се намалява,възможно е от там да е бил проблема.

Link to comment
Share on other sites

Кои преходници визирате? Ние ползваме пач панели с аналогични преходници женско-женско cat.6 и няма никакви проблеми от години с гигабит интерфейси.

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

На мен ми е интересно АП-ти излъчваше ли ССИД -то или беше тотално забило ...

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

Скоро се случи един рокет в режим АП да е свързан с клиентите но му беше забил лана. Нещо което за първи път виждам.

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

Смятах да пиша едва тогава, когато разнищя на 100% този проблем, за да не влизам в излишни полемики, но мисля че всичко вече е ясно. След намесите ми в съботния ден, проблемите с нано-то не престанаха. В неделя вечерта, в лога на микротика бяха записани няколко пропадания на линка и натото беше изчезнало отново. Бях почти убеден, че причината е в кабела, но заради лошото време реших да изчакам. В понеделник сутринта им звъннах да реснат адаптера и антената се появи, но това което ме озадачи беше, че бе минала на дефлоут настройки. Настроих я отново и до вечерта в лога отново имаше няколко пропадания. Този път наното се виждаше в neighbor листата, но отново с адрес 192.168.1.20?! Така до сряда, когато се обадиха и ми казаха че няма интернет. Вдигнах се и отидох до там. WAN порта мигаше постоянно в опитите си да се конектне. Пробвах го на ръчни настройки като на 100 не стана, върза се на 10М. Тогава ми светна лампичката - PoE  от мрежата на доставчика, утечка или потенциал. Със себе носих само лаптопа си и не успях да замеря нищо. Във  вторник идва новия 750G и като отида да заменя изгорелия ще замеря, като този път ще монтирам и пик-предпазител.

На 27.02.2018 г. at 23:06, Велин написа:

На мен ми е интересно АП-ти излъчваше ли ССИД -то или беше тотално забило ...

Не, радиото също не работеше. Светеше само захранването и WAN порта. Държал съм го около час без захранване и докато не го реснах не тръгна. Откакто изгоря гигабитовия WAN, няма нито пропадания на линка, нито забивания, нито ресетване...

Edited by Стоян Иванов
Link to comment
Share on other sites

klz1519969564f.png

Днес сутринта е същата работа, което означава че горното ми предположение не е причина за проблема. Не знам случайно или просто съвпадение, но винаги това пропадане започва след 23ч..

Edited by Стоян Иванов
Link to comment
Share on other sites

Колега, имаш ли UPS? При мен периодично ЧЕЗ (те си знаят) явно комутират големи товари между 23:00 и 03:00 и има много токови удари. Да не би и при теб устройството да се ошашква от проблеми със захранването?

Link to comment
Share on other sites

за всеки случай изкючи от настройките ресет бутона.махни отметката.аз имах едно такова нано,почна да се ресетва без причина.след махане на отметката спря.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Добро утро! Всичко вече е нормално и наното работи шести ден безпроблемно. Какъв им е проблема с този ресет бутон не знам, но откакто махнах отметката всичко е ок. В една друга тема тук във форума четох, че някой дори и физически премахват този ресет бутон. Благодаря на всички!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.