Jump to content
  • 0

TL-SG3210 Виждане на PC-та с хост име

wowefect

Question

Въпрос  - въпросния суич има ли вариант да вижда през вилана за служебната мрежа останалите хостове в мрежата по име не само по IP адрес - интересното е,че на  този суич има два хоста от служебната мрежа и те не се виждат помежду си по име - по мрежови адрес няма пр-погледнах дали няма пусната порт изолация,но до колкото прочетох,тя няма смисъл да се пуска,когато си на влани - идеи ?

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

колеги затварям темата,благодаря на всички,но моя е грешката,че съм бил вдигнал дос защитата,след като я свалих и всичко си се видя :):)

• 0

Какво значи един обикновен суич да "вижда" имена? Суичовете "виждат" МАС-адреси, не IP-та, нито имена. Няма значение в кой вилан, пак са си МАС-адреси.

Освен това, доколкото разбирам, ти искаш да се виждат два други хоста по имена, а това пак няма общо с "виждане" от суича.

По принцип по дифолт имаш мениджмънт-адрес във влан 1 за настройване на суича. В тази мрежа (и този вилан) можеш да сложиш колкото искаш хостове и те ще се виждат като в глупав суич, разбира се като спазваш настройките на вилана по портове. Същото важи и за всеки друг вилан, нали това е идеята.

Освен това можеш да сменяш вилана за настройка да не е 1, а който и да е друг. Тогава пак хостовете от вилан 1 ще се виждат, но вече няма да достъпват мениджмънт адреса на суича.

Та, с две думи, щом се виждат по IP-адреси, вероятно проблемът е другаде, не в суича.

• 0

Предполагам, че ти трябва LLDP. За съжаление, 3210 не го поддържа. Според TP-Link го има в TL-SG3424P.

Тези "имена" за които говориш са в Windows, нали? те са видими само в L2 сегмент. Ако ги разделиш във различни VLAN-и няма да са видими.

Можеш да го оправиш с host файла, но при повече от 4-5 машини става трудно за поддръжка.

• 0

да за windows става дума,без LLDP май наистина няма да могат да се видят по имена,колкото до коментара на stanstanyov - благодаря за разяснението,но в случея мисля,че наистина проблема е в суича  - ситуацията е точно следната  -  имам вдигнат мениджънт влан,който работи само от външни заявки,така както трябва да бъде,след това на първи порт пристигат 5 вилана всичките са тагнати, 50 влан по който тече служебната мрежа също пристига на първи т.е. част от тези 5 вилан за които споменах - съответно ги посрещам с трънк порт - на 2,3 порт са закачени 2 пц-та - уиндоски и двете са в един и същ влан,а портовете съм ги пуснал като аксес порт-двете пц-та не се виждат помежду си освен по ip,както не виждат и останалите хостове,които стоят преди 1-ви трънк порт - виждат се само по ip това не е проблем,но защо при обикновен суич без мениджънт си се виждат и по хост име ?

• 0

Хм, тези две РС-та, само двете, ако ги вържеш за момент през обикновен суич, започват ли веднага да си виждат хост нейм? Питам, защото ми е странно умният суич да реже някакви портове или NetBT или каквото и да било...

• 0
  • Administrator

Трънк или бондинг не се ли поддържа?

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

през прост суич се виждат без проблем,да на суича има дос защити,но са свалени

• 0
  • Administrator
Преди 21 часа, wowefect написа:

да за windows става дума,без LLDP май наистина няма да могат да се видят по имена,колкото до коментара на stanstanyov - благодаря за разяснението,но в случея мисля,че наистина проблема е в суича  - ситуацията е точно следната  -  имам вдигнат мениджънт влан,който работи само от външни заявки,така както трябва да бъде,след това на първи порт пристигат 5 вилана всичките са тагнати, 50 влан по който тече служебната мрежа също пристига на първи т.е. част от тези 5 вилан за които споменах - съответно ги посрещам с трънк порт - на 2,3 порт са закачени 2 пц-та - уиндоски и двете са в един и същ влан,а портовете съм ги пуснал като аксес порт-двете пц-та не се виждат помежду си освен по ip,както не виждат и останалите хостове,които стоят преди 1-ви трънк порт - виждат се само по ip това не е проблем,но защо при обикновен суич без мениджънт си се виждат и по хост име ?

Пробвай вместо в access да ги сложиш в general портовете /2ри и 3ти/ .... карам по спомен!

• 0
преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Пробвай вместо в access да ги сложиш в general портовете /2ри и 3ти/ .... карам по спомен!

ок,ще опитам и това :):) но ще бъде в неработно време,да не им чупя ръцете,че голямо мрънкане е :):)

• 0

колеги имам същия проблем сега пък с един друг суич PowerConnect 5424 - при него обаче виждам,че има въпросното LLDP - трябва да е пуснато или спряно