Jump to content
  • 0

Първи стъпки с Микротик, препоръки на хардуер


lz1mak

Question

Здравейте на всички.

Имам желание да се докосна до света на Микротик, адаминистриране на малка мрежа /до 4-5 машини/, създаване на Hotspot с научна цел , да се науча в създаването на vlan-и, все такива неща. Минах през tp-link, ubnt, АР Едимаксове, D-link.. Апетита ми нарасна. От бързия преглед на бюджетните бордове си харесах това моделче:  

MikroTik RouterBOARD 750r2 hEX lite

 

Дали е добро за начало? Лиценза е ниво 4.

 

Благодаря ви

Link to post
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Аз не бих избрал lite тъй като се захранва с 5в и е неудобно поне според мен. Ще му ползваш ли вифи то?

Link to post
Share on other sites
  • 0
преди 3 минути, master написа:

Аз не бих избрал lite тъй като се захранва с 5в и е неудобно поне според мен. Ще му ползваш ли вифи то?

Здравей,

Чета спецификацията на модела, предполагам няма вградено Wi-Fi. Мислех да ползвам свързан с кабел АР /Едимакс примерно или Нано2М/ и през него да се свързват хората безжично. В сайта на Микротик го дават, че идва с 12В 0.5А захранване, дано да не бъркам четейки.

Благодаря

Link to post
Share on other sites
  • 0

Извинявам се грешката е моя, този е без вифи и е 8-30в. Ако ти трябва вифи по-добре вземи някой с вградено, а по лан си пусни още ако се налага.

A ако нямаш претенции за скорости а само за учебна цел и не ти трябва вифи си вземи някой чист (стар) 750. Колкото и смешно да е си рутира едно малко село без никакви проблеми от години.

По едно време за по 30тина лева ги имаше втора употреба.

Link to post
Share on other sites
  • 0
преди 9 минути, master написа:

Извинявам се грешката е моя, този е без вифи и е 8-30в. Ако ти трябва вифи по-добре вземи някой с вградено, а по лан си пусни още ако се налага.

A ако нямаш претенции за скорости а само за учебна цел и не ти трябва вифи си вземи някой чист (стар) 750. Колкото и смешно да е си рутира едно малко село без никакви проблеми от години.

По едно време за по 30тина лева ги имаше втора употреба.

Супер! Успокоих се, сърбят ме ръцете вече да се заровя в настройките.

Да разбирам ли, че този който харесах първоначално /MikroTik RouterBOARD 750r2 hEX lite/ ще ми свърши работа за учебната цел и за домашно ползване? 850 Мегахерца на процесора. Струва 70лв, ще ги прежаля, пък и месеци наред ще си играя докато опозная микротик-а. 

Ще захранва два компютъра при мен и през лан кабел до Нано2М ще хвърля до комшията над мен /той ще играе ролята на клиент на хотспот-а/.

 

Link to post
Share on other sites
  • 0

Не съм го ползвал конкретно този но щом стария с два пъти по бавен изкарва почти 90мегавата с доста повече от 2ма не виждам място за притеснение.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Да се похваля, първият ми борд на Микротик е при мен от два дни: MikroTik RouterBOARD 750r2 hEX

Отне ми малко време преди да споделя впечатления и имам няколко въпроса:

 Нормално ли по време на настройките /WAN, LAN/ рутера да забива радиакално? Това което правя е да му задам за WAN  да си вземе автоматично адреса от първичния ми рутер и за ЛАН да му задам мрежа и маска. Елементарни неща са, само докато му ги задавам и умира.

Забелязвам, че дори докато е все още "жив" изгасват светодиодите маркиращи свързаните кабели към портовете /примерно кабела към компа, кабела за интернета/. Правя му хард ресет и нещата не се променят.

Link to post
Share on other sites
  • 0
преди 9 минути, master написа:

Честито, ъпдейтван ли е?

Да, това беше първото нещо, което се сетих да направя.

ВЕрсия 6.37.1

Сега работя през него, WAN си взема автоматично адреса от рутера след кабела на доставчика /Доставчик - рутер - Микротик/, и аз с кабел към 2-ри порт. Обаче светодиодите ги няма.

Докато работеха забелязах, че след като извадя кабел от порт то светодиода продължаваше да свети за съответния порт. Ново ми беше и ми направи впечатление.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Administrator

Светодиодите не мигат като на суич, по скоро са чисто индикативни има нема кабел, но може да се настрои и да мигат.

От упоритост един от съфорумците се мъчи две седмици да пусне обикновен NAT, та с четене става работата ;) 

Link to post
Share on other sites
  • 0
Преди 7 часа, 111111 написа:

Светодиодите не мигат като на суич, по скоро са чисто индикативни има нема кабел, но може да се настрои и да мигат.

От упоритост един от съфорумците се мъчи две седмици да пусне обикновен NAT, та с четене става работата ;) 

След повечко връщания до фабрични настройки светодиодите започнаха да индикират има/нема кабел. Иначе бяха спряли и не включваха въобще.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.