Jump to content

Обтегачи за оптичен кабел


Networker
 Share

Recommended Posts

Здравейте,
мисля, че въпроса ще е полезен и за други колеги.

Какви обтегачи използвате за кабели от този тип:
кабел

Обтегачи от следния вид достатъчно добри ли са - т.е. провисват ли кабели с тях - какви са Ви наблюденията:
обтегач

До колко е по-добре да се ползва кабел с носещо въже спрямо кръгъл кабел с обтегач?

До сега сме ползвали самоделния монтаж предложен от колега в този форум (с гумените маркучи и пефорирана лента), но доста често изпускат и кабела провисва, следва късне и проблеми. Кабелите с носещо въже са малко трудни за работа - телта е доста дебела (двойно на стандартното FTP) и на 5-тия дирек оставаш без ръце да го сгъваш.

Предварително благодаря за отделеното време.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Link to comment
Share on other sites

Тези точно оптегачи изпускат по принцип.Има такива подобни дето не изпускат но са доста по скъпи и трудно намираеми.Има ползвали сме за по дебели кабели за кратко разтояние едни сериозни но цифрата им е 10 лв бройката и отнесени към тази оптика е скъпо.Един евтин начин за полагане който мога да предложа е с тясна стоманена лента и U-скоба 8мм .Оптиката и лентата минават през нея а гайките са отвън на стълба притягането трябва да е докато спре приплъзването но не и повече ,че се чупят влакната.Ние този начин го прилагахме за една друга кръгла но беше бронирана .Тази лично на мен не ми харесва но имаме на няколко места такава .Използваме в момента стоманената с носещо важе и Оптегачи(патенти на Теленко 3.7 лв бройката.Но пък миналата седмица един малоумник се нацепи в стълба и бетонения стълб увисна на оптиката и няколкото фтпта.Така че всеки сам си предценява дерта за колко абоната и колко да му обелява косата.

Link to comment
Share on other sites

Toзи кабел , само че, не да обикаляш стълба с носещото и да се натяга като фтп, а се отделя 40-60 см въжето от кабела (без да се реже) и със стоманена тел се привръзва към стълба двупосочно. Утре ще ударя една снимка за по точно представа. На обтегачите изобщо не съм им фен.

 

Lost but never forgotten

Link to comment
Share on other sites

Ами именно от фирма ВАК ги взимаме тези оптегачи те са вносител и МТЕЛ и другите от тях си взимат.А по повод на споменатата оптика мисля че е по добра от предно споменатата ,но е по лоша от стоманената като здравина.Плюсат е че за едни пари взимаш здрава 12-ка или не толкова здрава 24-ка  според предназначението избираш.За нея да спомена че не се отделя чак толкова много лесно носещата тел и не е никак гъвкава инак става така както е казал колегата (с малко повечко напрягане на стълба).И още един недостатък мога да добавя доста често черната изолация не се отделя от тубата с влакната и трябва да се импровизира.За начин за полагане ЕВТИНО-тел от железарията на кило,СКЪПО- лента 20х0.4мм и халки.

 

Link to comment
Share on other sites

Ние ползваме от Филкаб държачи, марката е Feman. Цена не си спомням с точност, но някъде към 2.5-3.00лв с ДДС беше.

Засега се държат добре.

06-12.png

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Да опънеш оптика по стълбовете с метално въже без да е отрязано си е загуба на време и средства. Който има съмнение да иде  по пътя Варна Аксаково и да погледа стълбовете. Оптиката виси до земята стопена.

Link to comment
Share on other sites

ами дали колко оптика си опъвал .Всичко зависи как го правиш вчера примерно опънахме трите оператора както кръгла оптика (като в началото на темата) така и коаксиал 11-ка и оптика с носещо въже нада главен път за Благоевград ,а разтоянието е 60 метра.Проблемат за опъването е никакъв..Проблемът ще е зимата от снега ,но и така издаржаха мяколко години.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Administrator

Колегата Raposa говори за друг проблем :) когато носещото въже не е изолирано от металните електрически стълбове и минава през доста стълбове подред , в един момент може да се окаже, че неговата проводимост е по - добра от самото зануляване на стълбовете ...

IMAG3541.jpg

  • Like 1

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Велин написа:

Колегата Raposa говори за друг проблем :) когато носещото въже не е изолирано от металните електрически стълбове и минава през доста стълбове подред , в един момент може да се окаже, че неговата проводимост е по - добра от самото зануляване на стълбовете ...

IMAG3541.jpg

Точно!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Малко късно ,но може би полезно.Да такъв проблем може и да има ,но пак повтарям зависи от принципа на опъване.Това е възможно именно ако не се ползват патенти.Те самите са пласт масови и имат пластмаса на въжето което захваща патента. Използваме на стълба метална лента с халки .Един вид изолацията е двойна и няма електрическа връзка.Е да трябва да се внимава при слагането на лентата да не се хване някой енергаджйиски кабел, но това си е нормално .Такива проблеми с стопяване имаме  с коаксиялите които са пряко вързани с стълба ,но са рядкост при взети мерки .При оптични трасета над 17 години стопена оптика по този начин нямаме.Конкурентни колеги имаха подобен проблем в МАХАЛАТА ,като проблема бе друг кабела на енергото се топи и тече и стопява оптиката .Принудиха се да го раздалечат и да го облепят с метално фолио за муфи (метална лента за облепване на ролки )

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.