Jump to content
  • 0

STB-та на Виваком с един кабел

mpadmin

Question

Здравейте,

Имам следната конфигурация:

1. Интернет от Виваком по кабел стигащ до антре. В него разпределителна кутия с кабели към стаите на апартамент.
2. Два телевизора с две IPTV STB-та от Виваком. До телевизорите няма мрежови кабели и се ползват адаптери към мрежата за напрежение.

"Техниците" от Виваком са решили лесно нещата - не слагат рутер, а един switch, Интернет влиза в него и после директно на две розетки в стаите. Към розетките в стаите слагат по един адаптер за ethernet през мрежата за напрежение (с вградено WiFi AP) и двете STB-та заедно с всички устройства са директно с реални IP-та (докато разбира се се изчерпи лимита им от 5 и последния губи на случаен принцип).

Искам да махна тази каша и съм взел 3 MikroTik-а, един RB750r2 за антрето да посреща Интернет-а и да свърже двете стаи с два RB951UI-2ND. Тъкмо настроих всичко при мен тестово, като направих RB951UI-2ND да работят като AP-та (с две отделни WiFi мрежи, втората е за връзка с VPN-и до офис за служебна работа) и ми казаха, че STB-тата на Виваком най-вероятно няма да работят зад NAT.

Нов съм още в MikroTik и не знам дали е възможно да се направи следното:

1. В момента Интернет-а влиза в порт 2 на RB750r2 (порт 1 ми е нужен за да го захраня по PoE), а портове 1 и 5 са свързани съответно с двете RB951UI-2ND на техните порт 5.
2. На всяко RB951UI-2ND към порт 1 се свързва адаптера за ethernet към мрежа за напрежение и така към STB-то.

Въпросът ми е възможно ли е някак си STB-тата да се окажат "навън" без NAT? Технически е невъзможно да се пуснат нови кабели от STB-тата директно до RB750r2 в антрето за да направя bridge там. Дали има друг начин?

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

да възможно е прати един телефон на ЛС и ще ти ги конфигурирам :)

• 0
  • Administrator

Боксовете работят с часни адреси та това не би трябвало да е проблем 

бридж + впн + ЕоИП тунел и ТВ хвърчи

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0
преди 37 минути, 111111 написа:

Боксовете работят с часни адреси та това не би трябвало да е проблем 

бридж + впн + ЕоИП тунел и ТВ хвърчи

Да правя VPN между устройствата в една мрежа? Може ли някакъв пример, сайт, статия?

• 0

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

За сега виждам предимно примери, в които физически са свързани Интернет и STB в един рутер или има два рутера на различни доставчици. За моят случай на един рутер, в който влиза Интернет (в порт 2), а към порт 5 е свързан друг рутер (действащ като AP) и едва към него е STB-то (в порт 1) за момента не разбирам как би се получило. Предполагам че трябва по някакъв начин да направя bridge между рутерите, така че порт 1 (STB) от втория да е заедно с порт 2 от първия, или да ползвам VLAN за да ги свържа... Не ползвам телевизия и няма как да го тествам при мен, а не върви да спра на хората телевизията, докато намеря решение :)

• 0
  • Administrator

Порт Х + ЕоИП У обединени в бридж отиват в дестинация З

ясно просто и логично

Харесай поста ^^^

• 0
На 22.05.2016 г. at 15:38, mpadmin написа:

За сега виждам предимно примери, в които физически са свързани Интернет и STB в един рутер или има два рутера на различни доставчици. За моят случай на един рутер, в който влиза Интернет (в порт 2), а към порт 5 е свързан друг рутер (действащ като AP) и едва към него е STB-то (в порт 1) за момента не разбирам как би се получило. Предполагам че трябва по някакъв начин да направя bridge между рутерите, така че порт 1 (STB) от втория да е заедно с порт 2 от първия, или да ползвам VLAN за да ги свържа... Не ползвам телевизия и няма как да го тествам при мен, а не върви да спра на хората телевизията, докато намеря решение :)

На рутера в който влиза Интернет , вдигни vlan на порт 5 . Направи bridge с vlan на порт 5 и порта на който ти влиза Интернет.
На ap вързано на порт 5 на рутера ти за интернет вдигни същия vlan като на порт 5 . Направи bridge с vlana и порта на който ще ти е STB.
И си готов. И не е нужно да спираш каквото и да е за да тестваш. За тая работа има софтуери за симулация като gns3 където може да с направиш цялата топология и после само да си пренесеш конфигурацията.

• Like 1

• 0
На 22.05.2016 г. at 19:45, 111111 написа:

Порт Х + ЕоИП У обединени в бридж отиват в дестинация З

ясно просто и логично

Благодаря, ще го пробвам по този начин.

• 0

Благодаря на всички, конфигурацията с EoIP работи добре с Виваком, с важното уточнение от колегата wispnet, че канала трябва да е с MTU 1508.

• 0
  • Administrator
преди 21 минути, mpadmin написа:

Благодаря на всички, конфигурацията с EoIP работи добре с Виваком, с важното уточнение от колегата wispnet, че канала трябва да е с MTU 1508.

Няма талова изискване, то би провокирало фрагментиране

Харесай поста ^^^