Jump to content
  • 0

STB на Vivacom през VPN?

Dimiter

Question

Здравейте, нов съм и отскоро ръчкам микротикове.

Имам следното питане - Виваком ми дават в София интернет и ТВ с обикновен суич + STB устройството за гледане на телевизия.
Въпросът ми е мога ли да пратя STB устройството в провинцията и с два RouterBOARD 941-2nD да ги вържа в bridge/vpn (не ми е много ясно) към суича на Виваком и съответно в провинцията да гледам телевизия за която плащам и получавам в София?

Благодаря предварително за съветите :)

Recommended Posts

• 1
  • Administrator

Пак казвам,с EoIP се ограничава силно употребата на хардуера и софтуера,различен от микротик ?

Примерно,аз нямам у дома  hAP mini и hAP lite но имам друг рутер на разположение,трябва ли за да изградя Л2 тунела да си купя микротик ?

Друг пример извън случая на темата. Имам  3-4 сървъра пръснати в 2-3 ДЦ-та,имам си и мой ип адреси и искам да си ги им раздам или да са в една  Л2 мрежа по някаква причина,техниката е брандова и грам не разбира на микротик  EoIP-а. Трябва ли да пак поради тази причина да си купувам микротик ( ограниченията) ?

GRE протокола не минава при някои доставчици както каза,съответно и EoIP няма да минава там ?

Use since

OpenBSD 3.x

FreeBSD 4.x

Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x

Аз съм фен на OpenWRT.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като е преминало удоволствието от ниската цена.

___|____|____|____|____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|_ Удряй _|____|____|__

_|____|___ главата ___|____|____

___|____|_ си тук!! |____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|____|____|____|____|__

• 0
  • Administrator

През L2TP с бриджнат ЕоIP и работи с налични поне 15 мегабита нет

• Like 2
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

Здравейте! За да не отварям нова тема - драскам тук :) От switch-а на виваком вземам един кабел и го вкарвам в hap ac lite, на който ether1 и eoip1 са в brdige1. Останалите портове са в отделен бридж, без мастър порт. NAT, настройки и пр. - всичко ОК. На ХХХкм от там слагам втори hap ac lite, като този път ether1, ether2 и eoip1 са в bridge1. Закачам си STB-то на ether2, то си заработва, без да подозира за измамата, но след 5-10сек. multicast трафика от 4Mbps рязко пада под 1Mbps, започва едно насичане и след малко спира с грешка, че няма сигнал. Unicast трафика, т.е гледане на запис въври прекрасно, без значение в SD или HD формат. Опитах всякакви конфигурации - EOIP, L2TP, PPTP, OpenVPN - все същото. Опитах и mikrotik->openwrt, mikrotik->pc(в бридж през OpenVPN) - резултата все същия. Опитах дори през 3-та междинна точка - пак същото. Започвам да си мисля, че или има проблем във виваком (не мога да пробвам STB-то на място, защото физически няма да съм там известно време, все пак това ми беше идеята) или имам проблем в конфигурацията на mikrotik-a, който е от страната на виваком. Нещо да ви идва на ум?

п.с интернет-а и на двете места е оптичен, като пинга за 2000пакета е мин 13, средно 28, макс 208. Пинга е през тунела. Дали може от високите времена да иде проблема за мултикаста?

• 0
  • Administrator

Доставчика на втората локация не разрешава дълги транзакци на пакети.

Харесай поста ^^^

• 0

Хмм...дали? Вярно, че е зад pppoe, но пробвах и през 4G - абсолютно същата работа. PPPOE MTU e 1500, ping-a с тази дължина върви без фрагментация. Под дълги транзакции се счита пакети с голяма дължина, нали? 

• 0
  • Administrator

Не значи продължително сваляне на стриим
примерно 4 гигабайта със постоянна скорост от 5 мегабита

Харесай поста ^^^

• 0

Нещо друго ще да е. С доставчика нямам проблеми. Прекарвам си пингове с големина над 32768,  а пък за дълги трансфери не е проблем, защото както казах на unicast си върви норамлно - без да прекъсва или нещо друго. За сега основен заподозрян си оставя виваком, просто исках да изчистя евентуални грешки в конфигурацяита на mt, ако имам такива. Още повече се надявам някой да потвърди дали има такъв сетъп и при него дали всичко е ОК. 

• 0
  • Administrator

Кви пингове кви пет лева 
Пинг 65535 да пускаш това са 128к 
Неговия QOS гледа че правиш нещо дълго и продължително и му сваля приоритета след което те прекъсва щеш-нещеш.

Такива защити по офисите бол.

Пусни паралелен пинг или по добре треис и гледай.

Харесай поста ^^^

• 0

Това как ти излгежда? Това са близо 12часа без да прекъсне, а СТБ-то загуби ли връзка, спира с грешка или се рестартира само, а рестартира ли се само тръгва по мултикаст и след няма и 10сек зацепва. С пинговете искам да кажа, че няма проблем със свързаността между точка А и точка Б

daily.gif

• 0

Твърдо не можеш. Устройството което е между БТК и клиента се вкарва в аксес листа :)

• 0
  • Administrator
Преди 2 часа, technician написа:

Твърдо не можеш. Устройството което е между БТК и клиента се вкарва в аксес листа :)

Я пак кое устройство?

Харесай поста ^^^

• 0

*) bridge - implemented software based "igmp-snooping";

*) bridge - fixed multicast forwarding (introduced in v6.40rc36);

Това е интересно...само да не се омаже рутера съвсем, че едно оправят, а друго чупят :)

И с тези сетинги не иска, ще пиша, ако има развитие...

• 0
21 hours ago, 111111 said:

Я пак кое устройство?

Рутера, който е на края на оптиката :) STB-то също се проверява от локалната система по сериен номер и MAC. теоритически по L2 би трябвало да стане, но цената за за наем на стабилна линия не оправдава да се използва за телевизия, която струва под 5 лв :)