Jump to content

Безжична мрежа в заведение

Георги Горанов

Recommended Posts

Здравейте :) Падна ми се да правя безжична мрежа в едно заведение .. Рутера там е Tenda 311 мисля .. та като има повече народ сапунерката се задъхва и излючва като цяло безжичния модул .. (вижда се мрежата, но няма свързване "Authentication Error") Та въпроса ми е следния какъв рутер да избера с добро радио за да държи до 40 макс вързани абоната наведнъж ?

Благодаря !

• Administrator

Сложи 2 радиа с еднакви безжични параметри и различни канали поне през 3

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Първо и аз ,не си задал бюджет.Инак всичко друго ще е по добро от тенда .Хубаво е да са два рутерите и както каза колегата да са с еднакви параметри на безжичната.И е хубаво крайната скорост на клиентите да се лимитира една идея по надолу от скороста с която разполагаш,за да стигне за всички.Инак както е написал колегата Хаш ап на микротик и може за допълнително Уни фи на UBNT.Ако спреш торентите всичко ще лети направо.Другото нещо е да обмислиш едно такова положение .Направихме тук стабилен нет на едно заведение и започнаха да спират коли едва ли не да се канектват към него отвън и съседи ,та варянта е хотспот и смяна на парола редовно.

Болката с външните клиенти се лекува с ограничение на сигнала на клиентите (измерва се на място), обикновено до -80 db (ако централно рутираш с MTik, могат да се филтрират MAC-ове, които комуникират повечко време през деня (най-лесно се хващат в извън работно време) - т.е. това за евентуални съседи на заведението, ползващи го като домашен WiFi). Тези функции обаче сапунерките рядко ги владеят.
Бюджета наистина е важен, понеже варианти бол - аз бих заложил на UniFi-та или LocoM2 + централен MTik борд (RB450/750 вариации) ако има $.
Ако ще като за "приятел" - 2 бр.TP-Link WR841N ще свършат работа, едното в режим AP.
Имаше бъг на по-стари версии, не могат да се закачат повече от 16 бр. едновременно по Wireless (fix-наха го с по-нови версии firwmware - до 31 маймуни на у-во).

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Точно така - слагайте TP-Link.  Няма ли кой да прочете, че това е домашен рутер. На мен лично ми омръзна да ги събирам от обществени места и да се чудя какво да им правя. И колко според Вас може да е бюджета за заведение с 40 места. Според това какво искат собствениците ще излезе между 200 и 500 лв.

Що не започнем да ползваме добрите решения и да си махнем проблемите с поддръжката от главата ?

П.С. Към Жоро Иванов - обади се ако решиш да ползваш нещо по-читаво.

Radio Transmision Systems

www.rts-bg.com / ispot.bg

Бюджета зависи от това, колко им се дава на заведението (до колко wireless услугата им е приоритет), а не колко е голямо заведението - скрънзи хотелски комплекси/заведения колкото искаш.
TP-Link става за евтино решение за такъв вид неотговорна дейност като WiFi в кафе - и е много по-добре от флудещите Тенда.
Aко им се дават пари - MTik+Ubnt.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

В днешно време Wi-Fi в едно заведение (и не само там) може да се окаже решаващ за посещаемостта. На всеки му прави впечатление, че хората вече почти не си говорят в заведенията, а са се опулили пред телефони и таблети.

Ще ви дам пример от "живия" живот. Наскоро клиент с няколко заведения си купи Xclaim от нас и го монтира в кафе до училище. Резултата е двойна посещаемост от децата, а конкуренцията почти умря (както им умираше безжичния рутер). Същия клиент в момента си е поръчал да му направим Wi-Fi във всички обекти, като бюджета вече не е проблем.

Обяснявайте ги тия неща на хората. Инсталирайте читаво оборудване. Така ще имате по-голяма печалба и по-малък разход за поддръжка.

Edited by skyfx

Radio Transmision Systems

www.rts-bg.com / ispot.bg

Здравейте отново :) Мисля да му сложа HAP Lite-TC и още един TP-Link 740N, като АР дали ще забива тая цялата история и дали пак ще има абонати които няма да могат да се вържат ? Настройката която щя направя е в ROS махам торентите .. ограничавам по 3-4 мбтс на клиент и давам 50-60 ИП адреса за клиентите с Lease по 50 минути.. На теория мисля че ХАП-чето ще може да ги рутира и да ги раздаде тия адреси.

+това на 740N ще ми махна DHCP и ще им раздалеча радиата през 3 канала както колегата каза по нагоре, ще са с едно и също SSID и това ще бъде цялата работа според мен

Edited by Георги Горанов
допълнение

• Administrator

Само дето няма да има рутиране ще имаш натване

DHCP-то ще ти задава шеип правилата

Харесай поста ^^^

но DHCP-то на Микротика ще го прави това та дали ще могат да се закачат 20-30 човека ?

• Administrator

по подразбиране в микротика ограничението е зададено на 2007 закачени безжични устройства

инак второто устройство може да е CAP

Харесай поста ^^^

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• Administrator

Не виждам какво толкова се умува. Просто тендата се заменя с един RB951Ui-2HnD и всичко заспива !

Edited by JohnTRIVOLTA