Jump to content
  • 0

Свързаност в 3 частни мрежи

7160

Question

Здравейте!

Ползвам интернет от 3 доставчика (на един порт са 3-те със статични адреси без DHCP).

Целта беше всеки един от тях да се ползва на отделен интерфейс. Това стана с 3 Routes - по еднин за всеки интерфейс (с използването на Routing Mark) и съответно с по един от доставчиците за gateway.

И в момента имам 3 локални мрежи.

Но проблема идва от там, че в едната има устройство което ми се иска да е видимо и в другите (ама въобще дали може да стане...), както и да мога всеки gateway да го достъпя от коя и да е от локалните мрежи.

Edited by 7160

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

PCC load ballancing се казва това което ти трябва

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0
  • Administrator

Mоже да направиш следното, по елементарно реализируемо нещо.

Цепиш лан мрежата примерно /24 на 3 части, 2х /26 и една /25 и правиш нат правила за съответните адресни подгрупи.

Така всички са в една лан мрежа но излизат навън през различни доставчици, т.е. магията е в NAT-a ;)

Edited by 111111
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

load ballancing не става, защото е нужно бързо и лесно ръчно да се избира доставчик

Mоже да направиш следното, по елементарно реализируемо нещо.

Цепиш лан мрежата примерно /24 на 3 части, 2х /26 и една /25 и правиш нат правила за съответните адресни подгрупи.

Така всички са в една лан мрежа но излизат навън през различни доставчици, т.е. магията е в NAT-a ;)

Пробвах го това на друг борд (до някъде де). И или нещо не съм те разбрал правилно за начина на изпълнение или и така ще имам проблеми.

Направих си мрежата в този вид и като поставя на устройствата ръчно ип-та и маска /24 се виждат едно друго - разбираемо.

Тук идва другият проблем - с DHCP. Не може да се пусне сървър с друга маска различна от тези на мрежата - пак е нормално.

Другото което пробвах е за всяка част от мрежата да се пусне dhcp със съответната маска - да но само първата остава активна.

Още не съм пробвал с подкарването на нет, защото още мрежите не съм си направил... И съответно не знам дали ще са достъпни шлюзовете от другите мрежи (а за тях трябва само порт 80).

Другото устройство което е в локалната  мрежа е телевизор с DLNA и целта е да се ползва от всички. Обаче не се сещам за друг начин това да стане  освен да са в една мрежа...??

• 0
  • Administrator

Клиентите са си от мрежа /24 но NAT правилата обхващат по малки обхвати

примерно:

LAN 192,168,0,0/24

клиентски GW 192.168.0.1 
нат1 192,168,0,2-64

нат2 192,168,0,65-128
нат3 192,168,0,129-254

може да го реализираш с адресни листи за по лесно като в нат правилото оказваш сорс адресната листа чиито адреси да излизат през рутинг маркера.

Това не пречи по никакъв начин на това че раздаваш адреси по DHCP.

Edited by 111111
  • Like 1
Харесай поста ^^^

• 0

load ballancing не става, защото е нужно бързо и лесно ръчно да се избира доставчик

Става, на ПЦЦ класифайера му задаваш кой комп или група от къде да минава(през кой гейт) става повече от лесно и супер приятно се обединяват 3 скорости... можеш и определен компютър/група да минава към адрес/група през гейт1-2-3-4-който-си-избереш 

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

Мина доста време, но чак сега имам време да се занимавам отново.

И сега се сещам, че това с нат-а е правен на един друг рутер и е много добър вариант (логиката при ПЦЦ класифайера до колкото разбирам е същата).

Остава само един проблем - DHCP

Не знам как да го направя да дава адрес от определен лист в зависимост към кой интерфейс си се свързал (в момента е с 3 wlan мрежи и дава различни адреси на 3-те мрежи с цел бързо и лесно да се преминава от един към друг гейт)

• 0
  • Administrator

DHCP нека си раздава от 192,168,0,2-192,168,0,254

така ще имаш общ лан без клиентите да ги касае какво правиш на рутера.

Харесай поста ^^^