Jump to content

FTTB/H все по достъпно

MiPSus

Recommended Posts

logo2.gif

Цените падат всеки ден  ;)

Та горния производител има интересно аксес решение по едно влакно до блока/улицата/абоната(кой на кавото ниво е стигнал):

ES3526S.gif

ES3526S

24 x 100Mbita BiDi по едно вланко на SC конектор

и 2 Гигабита/SFP за бекбон

на крайна цена в БГ от 1450$ без ДДС

Да го разделиш на 20 порта пак е по 30$ за порт.

Аз сега съм с 24х100 и 2гига CISCO-2960 суич(1000$) + две шасита за конвертори(2х200$) + 20 конвертора (20х50$)= $$$$ бахти 2400$ и плетеница от кабели (да не показвам, че ме е срам  :-[ )

От към блока/клиента е предвидено следното CPE с цена в БГ от 115$

EC3802-WDM

EC3802-WDM.jpg

Има си Web мениджмънт и доста екстри:

Loop Test support

VLAN packet pass through

PoE in LAN Ethernet port

IEEE 802.3ah OAM - Discovery, Remote Failure,Indication, Link Monitor and Remote Loopback, Reset, Remote Devices and Remote Firmware Upgrade

и MAC филтъринг на LAN порта  ;)

.....

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Обичам този форум и хората които правят такива яки постове.  ;D

P.S. особено ми допада и е полезно за нас, като е посочена цена :)

p.s.2 това не е ирония :) кефя се !  :P

off

Какво да каже? L3 metro свич срещу решение за последната миля? Или ще слагаш във всеки блок по 2 такива умрели zyxel-a? Та какво да кажем? Аз освен да постна сега един репотек 8 порта в пликче и да питам за него какво ще кажете. Пак има толкова общо с темата.

Обичам този форум и хората които правят такива яки постове.  [smiley=laugh.gif]

P.S. особено ми допада и е полезно за нас, като е посочена цена :)

Това ирония ли беше  :) или те разбирам криво?

ПП:

В тоя ред на мисли (ЦЕНИ) вчера поисках приятелска оферта за GEPON комплектация (China noName)- резултата:

- OLT - шаси със софтуер и захранване и гигабит - 13'000$

- оптична платака(9 събира) за шасито - PON до 64 ONU-та - 1500$

- ONU за клиента - стандартно FTTH - 185$

Та за диплоймънт на 9*64 = 576 абоната с GEPON даваш 133'000$

Демек 230$ на абонат!  ;) Печалбата е , че разпределителната мрежа е ПАСИВНА

При примера ми с метро аксес суич по средата на веригата(виж по горе) струва 4210$ за 24 абоната = 175$ за абонат , но имаме активано оборудване по пътя между централата и абоната (ток, наем, поддръжка) Има и втори аспект на разход тук:

Един L3 24 SFP Core суич към който ще свържеме 24линка към 24 аксес суича за да се получат пак 576 абоната - това струва още поне 5000$ за суич и 48 SFP BiDi по 100$ = 9800$/576=17$ на абонат

Та крайната сметка възлиза на 175+17=192$/абонат

Общата разлика финансова разлика за диплой на 576 FTTH с метроаксес суичове спрямо PON е 576*38$ около 22'000$

НО допълнителните разходи са:

- инсталиране на 24 шкафа някъде в блокове - имащите опит да си го сметнат на брой  ;D ( шкаф+UPS+домоуправител)

- допълнителен софтуер за мениджмънт + заплатата на помошник админ

- разходи по поддръжка (грамотни техници+гориво+...)

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

За Edge има много оплаквания от firmware за много от свичовете. Не съм ползвал, но в NAG има една дълга и обширна тема. Там също поства човек имащ GEPON мрежа от 3 години някаде из Русия. Описал е много от проблемите, предимствата и порт преди 3 години и сега.

пп Ае да изчезвам, че КРС са ми на проверка в момента.

• 4 weeks later...

Интересно решение е и PON. Защо според вас толкова бавно се налага пона в България ? Дали е заради високите цени на OLT,ONU или пък трудоемкостта по свързването на абонатите ( т.е сплайсването за всеки от тях ). Според мен ако един ден съчетаят пона с оптиката която не се сплайсва ( снажда се директно и представлява доста по-дебело влакно от стандартното ) пона ще стане много по-достъпен и по-бързо ще се изграждат линиите до крайните потребители :)

заради високите цени на OLT,ONU

поне за мен това е причината, по евтино ми е да слагам медии и оптика от мен до всяка точка отколкото пон.

Вече има доста евтини сплайс-машини и доста фирми които могат да дойдат и да сплайсват.

Все си мисля че повече от FTTB няма смисъл. Една добре изградена вътрешна медна мрежа ще работи толкова надеждно колкото и оптиката.

Винаги съществува варианта абонат да ти върне малко повече напрежение от колко трябва.

• Administrator

Винаги съществува варианта абонат да ти върне малко повече напрежение от колко трябва.

ето и малко факти :)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

дали това не е умишлено - да е пуснал 220В например

прекалено големи са щетите та да е от индукцията от близка гръмотевица ако кабелите са в сградата

прекалено големи са щетите та да е от индукцията от близка гръмотевица ако кабелите са в сградата

Възможно е, да е от потенциална разлика на нулата спрямо земното. Контактите тип шуко в БГ имат своя минус в реализацията.

злика на нулата спрямо земното. Контактите тип шуко в БГ имат своя минус в реализацията.

Стандарта не е само български. Какво по-точно имаш предвид? Хайде да направим секция във форума за захранване, ел инсталации!

Не е нарочно, явно има по-добри спецове из тоците.

Но за съжаление и в район където захранването на техниката е през добър онлайн ups, където е заземено .. и където всичко е оптика и е под земя, се случва да гръмне някой суйч след буря.

• Administrator

наскоро един приятел откри че в апартамента където е, контакта на компа вместо да е занулен е офазен, добре че подът е бил от дървен паркет защото и деца ходят там , и това му отне доста време докато го разбере, докато не си купи ТВ тунер и не включи кабела :) да гръмне.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!