Kircho Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 Здравейте, имам рутер Cisco1811,но нещо не мога да си настроя DHCP-то. Значи рутера има 2 FastEthernet L3 порта и 8 L2 Switch порта.Малка подробност,е че единият L3(FastEthernet0)порт не работи . Въпроса ми е как да настроя рутера така,че да ми раздава ИП-та през Switch портовете.Тоест искам да сложа на FastEthernet L3 кабела по който ми идва интернета,а на L2 портовете да закача users. Ще съм много благодарен ако някой удари едно рамо. When you dream,there are no rulz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NetworkPro Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/12_2/ip/configuration/guide/1cfdhcp.html Тук има разяснения как се извършва конфигурацията... https://wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service (archive) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kircho Posted June 29, 2009 Author Report Share Posted June 29, 2009 Май трябваше първо да спомена,че английският ми е лош When you dream,there are no rulz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
slevin Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Май трябваше първо да спомена,че английският ми е лош Накратко: Имаме мрежа с адресно пространство 192.168.10.0/24 ИП адреса на гейта за тази мрежа е 192.168.10.1 ДНС сървърите ще са 4.4.4.1 и 4.4.4.2 Oсновните конанди са в конфигурационен режим: Router(config)#service dhcp (за всеки случай, обикновенно по подразбиране е включен) Router(config)#ip dhcp pool LAN (LAN - кръщаваш си pool-a по твое желание, в примера е LAN) Router(dhcp-config)#network 192.168.10.0 255.255.255.0 Router(dhcp-config)#default-router 192.168.10.1 Router(dhcp-config)#dns-server 4.4.4.1 4.4.4.2 Router(dhcp-config)#exit Router(config)#ip dhcp excluded-address 192.168.10.1 (тук описваш кои ип адреси не желаеш DHCP да раздава, примерно твоя гейт) Това е. Може да наблюдаваш DHCP-то с: Router#show ip dhcp server statistics Router#show ip dhcp binding Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kircho Posted July 2, 2009 Author Report Share Posted July 2, 2009 slevin Благодаря ти много за начина по който ми ги обясни нещата Направих ги нещата така както ми обясни и все още рутера не раздава по DHCP. ip cef no ip dhcp use vrf connected ip dhcp excluded-address 192.168.10.1 ! ip dhcp pool LAN network 192.168.10.0 255.255.255.0 default-router 192.168.10.1 dns-server 4.4.4.1 4.4.4.2 През нито един порт не ми раздава. Каква може да е причината? When you dream,there are no rulz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
slevin Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 slevin Благодаря ти много за начина по който ми ги обясни нещата Направих ги нещата така както ми обясни и все още рутера не раздава по DHCP. ip cef no ip dhcp use vrf connected ip dhcp excluded-address 192.168.10.1 ! ip dhcp pool LAN network 192.168.10.0 255.255.255.0 default-router 192.168.10.1 dns-server 4.4.4.1 4.4.4.2 През нито един порт не ми раздава. Каква може да е причината? Добре де, ти дословно ли преписа и въведе командите, защото като гледам конфирурацията, май точно това си направил. Това горе бе само пример. Замести IP адресите в примера, с тези които са конкретно за твоя случай. Я пусни изхода от командата Router#show ip interface brief Link to comment Share on other sites More sharing options...
NetworkPro Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 също и Router#show running-config https://wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service (archive) Link to comment Share on other sites More sharing options...
skyfx Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 При мен работи така на 871 clock timezone eet 2 clock summer-time eet recurring ip subnet-zero no ip dhcp use vrf connected ip dhcp excluded-address 192.168.0.1 ! ip dhcp pool DHCP network 192.168.0.0 255.255.255.0 default-router 192.168.0.1 dns-server 1.1.1.1 lease 0 1 -------- ! interface Vlan1 description LAN ip address 1.1.1.1 255.255.255.252 ip address 192.168.0.1 255.255.255.0 secondary ip nat inside ip virtual-reassembly ! Radio Transmision Systems www.rts-bg.com / ispot.bg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kircho Posted July 4, 2009 Author Report Share Posted July 4, 2009 version 12.4 service timestamps debug datetime msec service timestamps log datetime msec no service password-encryption ! hostname Cisco1811 ! boot-start-marker boot-end-marker ! no aaa new-model ! resource policy ! mmi polling-interval 60 no mmi auto-configure no mmi pvc mmi snmp-timeout 180 ip subnet-zero ! ip cef no ip dhcp use vrf connected ip dhcp excluded-address 192.168.10.1 ! ip dhcp pool LAN network 192.168.10.0 255.255.255.0 default-router 192.168.10.1 dns-server 4.4.4.1 4.4.4.2 ! no ip ips deny-action ips-interface ! interface FastEthernet0 no ip address shutdown duplex auto speed auto ! interface FastEthernet1 description Fast 1 no ip address duplex auto speed auto ! interface FastEthernet2 ! interface FastEthernet3 ! interface FastEthernet4 ! interface FastEthernet5 ! interface FastEthernet6 ! interface FastEthernet7 ! interface FastEthernet8 ! interface FastEthernet9 ! interface Vlan1 no ip address ! interface Async1 no ip address ! ip classless ! no ip http server no ip http secure-server ! end Да преписах командите дословно,защото пробвах доста пати и нищо не се получаваше. Cisco1811#sh ip int brief Interface IP-Address OK? Method Status Protocol Async1 unassigned YES NVRAM down down FastEthernet0 unassigned YES NVRAM administratively down down FastEthernet1 unassigned YES NVRAM up up FastEthernet2 unassigned YES unset up down FastEthernet3 unassigned YES unset up down FastEthernet4 unassigned YES unset up down FastEthernet5 unassigned YES unset up down FastEthernet6 unassigned YES unset up down FastEthernet7 unassigned YES unset up down FastEthernet8 unassigned YES unset up down FastEthernet9 unassigned YES unset up up Vlan1 unassigned YES NVRAM up down When you dream,there are no rulz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NetworkPro Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 Освен че нямаш IP адреси зададени имаш един останал работещ порт, т.е. трябва твоите потребители да са част от мрежата на доставчика ти, да са обединени на Layer2, въпреки това обеднияване на L2 и излизането на рутера с един IP адрес, евентуално те могат да имат като Gateway твоя рутер а той на своя страна да е NAT за тях, т.нар. Router On A Stick демек - рутер с един мрежов итнерфейс където интернета влзиа от там и излзиа пак от там към потребителите закачени сис суич на мрежата на доставчика. Кофти практика като цяло се смъква L2 перформънса... и нямаш никакво секюрити. Тоя рутер отде го изкопа? Скапания порт на модул ли е? Вземи си нов секънд хенд от ибей, или направо MikroTik https://wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service (archive) Link to comment Share on other sites More sharing options...
slevin Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 Малка подробност,е че единият L3(FastEthernet0)порт не работи . Вероято няма проблем с порта, защото: Cisco1811#sh ip int brief Interface IP-Address OK? Method Status Protocol Async1 unassigned YES NVRAM down down FastEthernet0 unassigned YES NVRAM administratively down down И в конфига се вижда: ! interface FastEthernet0 no ip address shutdown duplex auto speed auto ! Kircho, нещата които трябва да свършиш са няколко: 1. Да назначиш IP адреси на интерфейсите 2. Да "вдигнеш" този интерфейс Cisco1811(config)#interface fa0 Cisco1811(config-if)#no shutdown 3. Да настройш рутера да работи в NAT режиш(предполагам де) 4. Да настройш DHCP-то за конкретната конфигурация от IP адресно пространство. Ако мислиш че може да направиш тези неща тогава действай, ако ли не, съвета ми е да намериш човек от твоя регион и срещу скромно възнаграждение, ще свършите цялата работа, защото през форума едва ли ще стане Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kircho Posted July 6, 2009 Author Report Share Posted July 6, 2009 Тоя рутер отде го изкопа? Скапания порт на модул ли е? Вземи си нов секънд хенд от ибей, или направо MikroTik Рутера го изкопах от едно училище.Преди училищата имаха мрежи администрирани от министерството и всички имаха техника предоставена им от държавата(сега вече не е така за жалост).Незнам дали във всички училища,но тук в нашия град всички имаха Cisco 1811. Изгорялия порт не е на модул. За друг няма финансови възможности FastEthernet0unassignedYES NVRAMadministratively down down Порта аз го спрях нарочно.Естественно преди това неколкократно го изпробвах. В момента имам някакъв напредък и накарах рутера да ми раздава ИП-та от вградения суич модул.Явно нещата вече опират до NAT.Ще се радвам ако някой намери време да обясни. When you dream,there are no rulz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
slevin Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Явно нещата вече опират до NAT. Ще се радвам ако някой намери време да обясни. В общия случай трябва да стане така: На вътрешния интерфейс трябва да конфигурираш: Router(config-if)#ip nat inside на външния интерфейс, Router(config-if)#ip nat outside Тук идва и проблема, как ще подкараш NAT след като FastEthernet0 е дефектен. Да речем, че преодолееш този проблем, продължаваш с аксес листа ( при теб замени с твойте адреси на вътрешната ти мрежа) access-list 1 permit 192.168.10.0 0.255.255.255 С командата Router(config)# ip nat inside source list 1 interface "външния интерфейс" overload ще стартираш транслирането на вътрешните IP адреси през външния ти интерфейс с неговия IP адрес Между другото Router#show controllers може да даде още полезна информация Link to comment Share on other sites More sharing options...
skyfx Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 Ако ти е трудно да се оправяш с конзолата,вземи това http://tranz.it/load.php?id=ckZ9APQTtMZYJUE7331167 Cisco SDM - и може да цъкаш с мишока Radio Transmision Systems www.rts-bg.com / ispot.bg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts