Jump to content

Панелна антена (и аз си нямам работа)


antonantov
 Share

Recommended Posts

Здравейте! Ето и една антена от мен панелен тип: http://s1287.photobucket.com/user/x343/media/100_0857_zps1d825718.jpg.html

Много лесно се прави, подлежи на повторяемост и работи много добре. С два домашни рутера на 3км не пропуска пакети. Не съм я тествал на скорост понеже от едната страна рутера не беше закачен към нищо. Пинга е постоянен 3мс. На 8км пак тръгва с 3мс. но единия рутер забива и то този на който антената е обърната към GSM клетки на 3-те оператора. На 3км. сигнала е 27db а на 8км. е 19db. Рутерите пропускат пакети под 6db. Ъгъла на излъчване е около 20 градуса.

В момента нямам време да си направя цялото трасе. Като стане готово ще го опиша подробно.

Ако някой има интерес за размерите и изработката ще ги опиша допълнително.

Link to comment
Share on other sites

Пиши направо какво имаше в пакетчето за активиране и запояване.  8)

I never saw a wild thing sorry for itself . A small bird will drop frozen dead from a bough wit hour ever having felt sorry for itself.

Link to comment
Share on other sites

Там където е запоена в краищата за да се държи има ли галванична връзка ?

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

Антената е направена от 2,5 квадрата меден проводник за 2,4Ghz е. Проводника за четворните квадрати е белязан през 3см. общата дължина му е 48см. Това е с цел да не се натрупва грешка в дължината ако се отбелязват един след друг. Правят се 3 отделни секции от четворни квадрати. На местата които се кръстосват е сложен термошлаух. Отрязяат се 2 парчета по 12см - (1 дължина на вълната) това е захранващата симетрична линия. На средната секция е захранващия кбел. Много важно е страничните четворни квадрати да са свързани срещуположно спрямо средния като начало-край. Те се захранват със 1/2 закъснение на вълната (6см.). Така всички диполи работят заедно и еднополярно. Не съм правил U-коляно или друг съгласуващ елемент понеже вероятноста да разваля антената е голяма. То явно си е съгласувано след като при премахване на една крайна секция сигнала пада с 2db. За импеданса на антената има и значение растоянието до рефлектора. В случая е 18mm.  За рефлектор ползвам дъното на тенеке от сирене. Страничните стени съм ги отрязъл на 4см височина (близо1/4) дължина на вълната над диполите. Всичките елементи са центрирани на еднакво растояние до страничните стени. Имаше въпрос дали има изолация при закрепване на 3-те секции диполи. Не, директно са запоени към рефлектора и на 18mm. височина. Това не пречи по никакъв начин понеже там са точки със минимум напрежение и максимум ток. Антената излъчва само със страничните ъгли на квадратите. Поляризацията е успоредна на захранващата линия на секциите.

За тази антена идеята дойде от няколко подобни в нета и справочника по антени на Карл Ротхамел.

Доста ми помогна и ВЧ-детектора който ползвах. За справка една 8см. омния (фабрична) завита на рутера я хваща до 30 см. а тази над 3м. и то със метър кабел но само пред нея. доста е насочена. За този детектор ще пусна отделна тема. Мисля че е доста полезно устройство но ще е по натам че с моето време и този 3G нет дето ползвам е мъка. То това ми е и целта - да си докарам 2-3 мегабита нет поне да гледам клипове без пауза и изчакване за зареждане.

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Мастер, може може :) и теорията и практиката  го показват .

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.