Jump to content

Промяна на МАС адрес

pavelkamburov

Recommended Posts

Днеска говорихме с колеги и те бяха на мнение ,че промяната на МАС адрес на устройство било незаконно и подсъдно. Някой чувал ли е нещо по въпроса? Същото било и с IMEI-я на телефоните. За телефоните съм чувал, но за първи път чувам, че това се отнася и за МАС адресите на устройствата. 

Хе, че навремето в София, интернет доставчика ми подмени МАС адреса на картата на компа, за да ми пусне интернета. Най-интересното беше, че всички абонати бяха с един и същ адрес, поставен от доставчика. Ако е забранено, тия са направо за затвора :)

ползвал е суичове, които са работили като хъбове

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

Да Мак адресите се плащат. 

http://standards.ieee.org/develop/regauth/oui36/index.html

цена за име на компанията за Медиум регистрация = 1640$

4096 адреса са 550$

На година към 1000$

ако искате повече адреси цените са други:)

Ами ако ще слагаш реални Ипта на сменените Макове е препоръчително да си купиш уникални адреси  иначе някой който плаща може да те подгони.

Не съм срещал в никой BG или EU закон точка за промяна на MAC адрес.

Всеки може да си смени MAC-а, НО за търговски нужди е непрепоръчително.

Има и някои адреси, които не преминават през рутерите (виждал съм такава серия).

Попадал съм и на няколко китайски у-ва с еднакви макове - голямо шоу е да работят в един сегмент.

На някои дънни платки (nForce) може да се задава ръчен в биоса по избор. Някои дори си нямат по подразбиране.

Има и едно бъгаво поколение чипсети, при които при рестарт на компютъра, си сменят MAC-а.

• Administrator

Няма как да е незаконно след като това е идентификатор на леер-ра се едно да те осъдят че компота ти се казва "пешо" а не "тошо"

при gsm имея е пак идентификатор за ауторизиране на сим картата

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Има и едно бъгаво поколение чипсети, при които при рестарт на компютъра, си сменят MAC-а.

Случвало ми се е след преинсталация, но след рестарт не съм го виждал.

• Like 1

Случвало ми се е след преинсталация, но след рестарт не съм го виждал.

Съвсем скоро имахме клиент с един Elitegroup дъно. И при Asrock се е срещало.

Ето и фикс: http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5aguide/LAN%20MAC%20ADDRESS%20FIX%20GUIDE.htm

Няма как да е незаконно след като това е идентификатор на леер-ра се едно да те осъдят че компота ти се казва "пешо" а не "тошо"

при gsm имея е пак идентификатор за ауторизиране на сим картата

Да ама когато "пешо" е платил за да може да работи с уникален мак адрес а ти си му го клонирал без да знаеш и стане конфликт , познай кой ще подгонят. За вътрешни мрежи едва ли ще има проблем да си сменяш мака. А и ако клонираш МАК от стар рутер или лан едва ли ще има проблем защото изгорялото устроство с уникалния мак е утеб и едва ли ще има второ такова някъде. Проблема е ако ти си пишеш макове на нови продукти . Пък и незнам що за луд трябва да си да искаш да спестиш  около 1 долар ако ще правиш продукт.

Аз навемето смених 3 дъна докато правихме микротиците с компютърни дъна докато видя че картите ми били с еднакви макове . Както и да ги редя все една карта се виждаше >:( . Китайска му работа.

Edited by bobo

• Administrator

ако беше нелегално то микрософт нямаше да добавят опцията ка мо ли оръфаните ябълки
за телефоните идентификатора само с поялник и програматор се сменя

и няма софт опция

Харесай поста ^^^

Проблема възникна  защото попитах как се сменя МАС адреса на конкретно устройство. Беше с изгорял  флаш и исках да възстановя оригиналния МАС защото го бях флашнал с някакъв  флаш с  някакъв МАС. Всички скочиха отгоре ми и ме оплюха, че това било незаконо, защо съм повдигал темата , това се обсъждало в лични съобщения и т.н. и т. н. Понеже не съм виждал такъв закон, реших да попитам и да разбера прави ли са като толкова вой вдигнаха след моето запитване, и дали найистина върша престъпление ;-)

Понеже не съм виждал такъв закон, реших да попитам и да разбера прави ли са като толкова вой вдигнаха след моето запитване, и дали найистина върша престъпление ;-)

Не е престъпление самата смяна на MAC. Обаче има доста фирми, които си защитават у-вата и/или лицензите по MAC адрес - тогава вече е възможно да се наруши някой закон (при приет license agreement, разбира се).

• Administrator

сещам се за една алтернатива на микротик от едно време staros и лицензията и

Харесай поста ^^^

Ако зададеш първият бит с 0, вторият бит с 1 на най-старшият байт, всичко е ОК. Този случай е описан в IEEE 802 стандартите,

Първото условия показва, че адресът е Unicast, а второто, че е зададен административно. Останалата част от адресът е без значение.

---

Мога да и друг пример при виртуализацията. XEN имат запазена серия започваща с идентификатор 00:16:3E. При създаване на виртуален интерфейс към виртуална машина автоматично се избира произволен MAC адрес.

---

За съд: Могат да те осъдят за електронни престъпления. С промяна на MAC може да се направи Man-in-the-middle атака.