Jump to content

На къде върви ядрото Линукс и различните дистрибуции


mysticall

Recommended Posts

Като се има в предвид:

http://hicomm.bg/hronika/linus-torvalds-nedovolen-ot-linux-jadroto.html

Джеймс Ботъмли от компанията Novell цитира вътрешно изследване на Intel, според което производителността на Linux пада с два процента с всеки нов релийз. Така общото понижение на производителността за последните десет релийза е достигнало 12 процента.

 

Какво мислите за темповете с които се развива линукс?

 

На скоро реших да сваля ядрото от git  хранилището, за да го разгледам и бях потресен, до момента е писан около 1.5 Gb код, текущ код около 500Mb. Как изобщо се поддържа това нещо? Кой нормален човек се ангажира с подобно нещо? Трябва ли всички програми да са там?

Също четох, че малко куца стандартизацията и не се предвижда обратна съвместимост (в новата верися на ядрото, твоята програма може и да не работи).

 

До скоро се чудех защо дистрибуции като RedHat все още са на версия 2.6.30.

 

Потресен съм и от факта, че нови дистрибуции базирани на ядрото линукс, никнат като гъби след дъжд. Не мога да си обесня как някой може, да се нагърби с подобна задача. При положение, че има доста стари проекти със солиден брой разработчици, а ти тепърва трябва да откриваш топлата вода. Още по-лошо е, когато инсталират Ubuntu правят промени, записват новата болест на iso и го кръщават с ново име.

 

Голяма част от разработчиците, които работят по ядрото май са наети от колемите корпорации, за да се поддържа техния хардуер от линукс. Тези разработчици едва ли, ще ги интересуват нови решиния за оптимизиране производителността на ядрото, предполагам че е по-добре обратното. Понеже клиента ще се нуждае от по-нов и по-добър хардуер и ще се завърти колелото на икономиката.

 

Ако продължат нещата по подобен начин, не виждам добро бъдеще за линукс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личното ми мнение, с което не ангажирам никого разбира се, е че Линукс е въпрос на избор и на добра воля. Има дистрибуции за всеки вкус. Да, на пръв поглед изглежда притеснително експоненциалното нарастване на размера на софтуера включая и ядрото, но можеш да си създадеш ядро и приложна среда само по твоите нужди. Както и другите операционни системи така и Линукс се развива. Несъмнено големите играчи са намесени, но в тази намеса аз поне виждам и доста положителни неща като цяло за самата общност занимаваща се с разработка на Линукс.

Редактирано от kipsoft76
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както навсякъде, така и тук се гони ширпотребата. Както всички знаем тя е цветна :)

От друга страна 12% намалена производителност се компенсира доста успешно от мощностите на i3-i7 процесорите спрямо Pentium-ите които ползвах до скоро :)

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

 

според което производителността на Linux пада с два процента с всеки нов релийз. Така общото понижение на производителността за последните десет релийза е достигнало 12 процента.

 

 

Това няма как да е така защото всеки който малко по отбира от тази материя може да си компилира ядрото специално за неговия хардуер. Ясен пример за това са Микротик, DD-WRT,  Андроид, Расбери Пи, ВиЕм уеър и много други незнаини къстъм решения ...

 

Линукс ядрото е монолитно ядро, всеки може да си го компилира до някакви килобайти до степен да зареди екрана с "нелоу уърд" и друго да не може да прави което може би ще е по малко от секунда за разлика от NT кернела на Майкрософт в същата ситуация който е на базата на микроядра (голям, тежък, бавен но поддържа всичко)

 

В 3.хх оптимизираха мрежовия стек революционно което беше една от главните причини Микротик да цапнат толкова бързо от 5 на 6 версия (също и архитектурата тиле) (чудно как е паднала производителноста ?)

 

 Предполагам хората които са написали това са имали впредвид само Десктоп дистрибуциите макар, че не е ясно за кой ? Защото за сървърните и жезненоважни решения линукс и бсд кернели още дълги години ще ги търкаляме ... 

 

 

 

 

 

На скоро реших да сваля ядрото от git  хранилището, за да го разгледам и бях потресен, до момента е писан около 1.5 Gb код, текущ код около 500Mb. Как изобщо се поддържа това нещо? Кой нормален човек се ангажира с подобно нещо? Трябва ли всички програми да са там?  

Голяма част от разработчиците, които работят по ядрото май са наети от колемите корпорации, за да се поддържа техния хардуер от линукс.

 

 

Самият кернел се поддържа от няколко човека в компания с Линус Торвалдс -  наричат ги гурута, имат сайт, мейл листа, където можеш да питаш, да даваш предложения и така нататък. Официално се спонсорира от HP, RedHat, ICS и други компании.  Но кернела колкото и странно да звучи се нарича Линукс а софтуера който не се разработва от тази компания се нарича GNU. Затова е правилно да се казва GNU/Linux а не само Linux. Тоест важно е да се знае че софтуера и кернела са различни неща. Пример за това са apache, mysql, samba, който са различни проекти от различни организации и се наричат GNU софтуер.

 

Тук Столман ясно е обяснил за какво става въпрос:

http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.bg.html

 

Най лесно се разбира за какво става въпрос от една готина книга написана през миналия век :)

http://catb-bg.sourceforge.net/html/catb-bg.html

 

 

 

 

Също четох, че малко куца стандартизацията и не се предвижда обратна съвместимост (в новата верися на ядрото, твоята програма може и да не работи).

 

Ако следим логиката от горния цицат ще се сетим, че това не е така освен в случайте на зависимостите от пакетната система на съответната дистрибуция но кернела тук мешания няма ! По скоро бих го казал това за МикроМеката Комания ....

 

 

 

До скоро се чудех защо дистрибуции като RedHat все още са на версия 2.6.30

 

Защото в онези светове на запад, сключваш договор, поддържаш, очакваш да спечелиш нещо но ако услугата ти е шит накрая ще се укаже, че ти трябва да плащаш на клиента си. Затова RehHat/CentOS и Ubuntu имат 5 годишни подръжки на дистрибуциите което ще рече, че софта не се пипа освен ъпдейт на секюрити ситуации ...

 

 

 

Ако продължат нещата по подобен начин, не виждам добро бъдеще за линукс.

 

Ако погледнем реално Линукс се е заврял навсякъде - в компютри, таблети, рутери, телефони, телевизори - скоро и в  хладнилниците, часовниците, очила и др. Ако те не са производителни ще хвърля ли индустрията сили за тях  ... ?   

  • Харесай 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Някой да е тествал в реална среда 

  • Автоматично групиране на малки пакети в TCP
  • Нов мрежов пакетен диспечър

в Линукс ядро 3.14?

http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=465504758

 

Какво мислите за мрежовата производителност на линукс в новите версии?

Нашия администратор беше споменал, че във всяка нова версия мрежовата производителност на линукс намалява.

За сметка на това производителността на хардуера се увеличава бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След 3.10.27 нещо не им се получава ядрото.

Принципно хардуера е напред, но лан картите не се променят.

Повече LAN не могат да обработват повече от 70 pkts/s. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор
Отговорено (Редактирано)

@mysticall

Незнам какво влагаш под мрежова пройзводителност но генерик ядра за линукс маршрутизатор отдавна не е решение. Затова има голям избор от дистрибуции - десктоп, сървъри, маршрутизатори. А и след пробива BSD и Linux да имат хардуерно ускорение (визирам Octeon процесори) вече 500Mhz Dual Core Router завърта 3Gb/s на routing ... Незнам защо MikroTik не се възползваха от това а тръгнаха да слагат 72 ядрени процесори и пачват RouterOS през 2 дена за да изкарат пройзводителност на pppoe и l2tp защото 69-тото ядро работи на 100% а останалите си почиват но съм сигурен, че скоро ще има такова решения и при тях ... главно заради цената !

 

@tsvgos

Така е, но затова пък има load balance и bonding решения и то не в един вариант. Искаме от ЛАН карта за 10 лева да търкаля 300Mbits само защото на нея пише 10/100/1000 но не се замисляме, че това просто е стандарт който тя поддържа а не реален товар който да държи. 


Наскоро излезе Ubuntu 14.04 LTS , тъй като в сървърната версия има известни промени предполагам на някои ще са полезни следните линкове:

Инсталация на Ubuntu 14.04 server – Част първа – network, update, locale, ntp, apache, mysql, php, phpmyadmin, proftpd, postfix, fail2ban

Инсталация на Ubuntu 14.04 server – Част втора – wordpress, joomla, phpbb3, owncloud, Single File PHP Gallery, mediawiki

Инсталация на Ubuntu 14.04 server – Част трета – cacti, nagios3, smokeping, phpsysinfo

Инсталация на Ubuntu 14.04 server – Част четвърта – samba (Windows file share), NFS (Network File System)

Редактирано от samyil
  • Харесай 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.