Jump to content

В търсене на централното ЗАХРАНВАНЕ!


Mile

Recommended Posts

В мрежата ни ползваме централни захранвания от няколко "поколения". От BlueStar, Poebg, handmade от нас и т.н.

Крайно време беше да се спра на определен тип и взех 2 броя 60В от zahranvane.com

Пристигнаха в срок. Бях приятно изненадан от екстрата към тях, която ми беше изпратена за мостра и заседнах гледайки тъпо в масата. Идеята ми е да ползваме определени кутии почти за всичко за да е някак "стандартизирано" всичко. Много мислих как да го напъхам захранването в кутия от алуминиева сплав и да осигуря въздушен поток. Понеже не намерих лесно решение реших да сглобя едно за тест в такава кутия и да го подложа на тест по време на "сезона". Тъй като не спазвам изискването за 12 литра обем или отвори цялата галимация е с тестова цел и евентуално да намерим решение при проблем. Просто си държа да имам еднакви кутии навсякаде.

Сглобката. За първа бройка реших да мина по лесния начин. Използвах "Капчица" с ясното съзнание, че термодеполимеризацията на цианакрилатите води до "отлепване", но това лесно може да бъде променено.

Използвани материали:

1 старо захранване

"Капчица"

Щуцери 9-ка

Ще бъде поставено в ел. табло с APC Smart 700VA и ще захранва 2 линии по 7 switch с около 65 работещи порта (евентуален пик).

Снимки на таблото:

близък план

http://mile.svogelan.net/pics/lans-francia/Image063.jpg

далечен

http://mile.svogelan.net/pics/lans-francia/Image064.jpg

на захранването

http://mile.svogelan.net/pics/lans-francia/P1010319.JPG

http://mile.svogelan.net/pics/lans-francia/P1010320.JPG

http://mile.svogelan.net/pics/lans-francia/P1010321.JPG

http://mile.svogelan.net/pics/lans-francia/P1010322.JPG

Давайте идеи за евентуални корекции на сглобката ми. Всичко ще бъде монтирано утре след обяд. Ще се правят промени докато нацеля грамажа ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Тъй и тъй си ползваш алуминиева кутия, мисля че за радиатор на транзистора и изправителния диод може да се ползва корпуса на самата кутия, просто трябва транзистора да се изведе по подходящ начин и да се сложи добра изолационна плочка, така дори вентилатора няма да е нужен. А най - добре е иначе да се преработи самата платка на захранването за монтаж в подобни кутии :) , и между другото тез захранвания имат на изхода по един бърз диод за защита , но е добре да се сложат и един два варистора с подходящо напрежение допълнително. В момента имам и аз такива захранвания и тествам :)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

В подкрепа на горния пост.... Слага се се варистор на входа след предпазителя.Праг на сработване 250В ~ Слагат се 2 паралелно на кондензаторите след греца (който са последователно) Варисторите на по 150В.Кондензаторите се заменят с поне 470Микро на 200В.И то маркови, а не стандартните бози... .. .  Пристягат се винчетата на всички изправители и транзистори на радиоатор който са ако не са ги пристегнали от хората който са го побългарявали..... :) Кондензаторите в изхода след изправителните диоди задължително с "Low ESR" и то поне 3300 микро. И все пак в заключение аз лично никога повече не бих използвал импулсно за Базова станция на ПОЕ. Успех!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

До сега съм супер доволен от това изпълнение. Ако се модне греещите елементи да са с лепенка на алуминиевата кутия ще е перфектното решение за мен. На Кожухаров захранванията ми идват малко нанагорно, но ще се комбинират с тези. Много, много добре работи!

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

аз ги ползвам с кутийките които ги продават, но като знам какви са вентилаторите след 1г не се знае в какво състояние ще са трябва да се наглежда или :) както писах по - горе напаво на алуминиевата кутия да се охлаждат транзисторите.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Почти 3 месеца тест. Безпроблемни. Нямам никакви проблеми със сглобката и с термодеполимеризацията на цианакрилатите. За 80 дни имаше 2 намеси там и те бяха свързани с медиа конвертора. 2 смени и съответно спирания (рестарти) на захранваните линии. И двата случая нямаха нищо общо с централното, а просто досадни проблеми между медиа и свич с duplex-a.

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

В подкрепа на горния пост.... Слага се се варистор на входа след предпазителя.Праг на сработване 250В  .......... И все пак в заключение аз лично никога повече не бих използвал импулсно за Базова станция на ПОЕ. Успех!

наскоро едно такова захванване след буря изгасна, пренапрежение от входа 220в, там нямам УПС , две от пътечките на входа които са близо и са след бушона просто са направили разряд по между си и бушона е изгорял. Интересно ми е как е устискало такова пренапрежение :) ако имаше варистор нямаше да се стигне до там.

п.с. и между другото тези импулсните ги ползвам само там където имам проблем с напрежението, иначе трафа си е траф ...

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

Ами късмет е имало смисъл че щом е хвърчало м/у пистите... не било малко напрежението :( Иначе единственото което е кофти при трафа е, че с упс те малко не се понасят особено ако формата на напрежението след упс-а(в акумулаторен режим) не е добра синосойда...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.