Jump to content

HP ptobook 6550b whitelist -wifi upgrade


Recommended Posts

Дойде време колкото и да не ми се иска да си подменя  сервизната машинка с  по нова , и така стария DELL d 600   отива за дребосъка да си играе с него  а новата придобивка    HP Probook 6550b    да заеме мястото  и . Всичко това  добре  но никак не ми хареса  "пършавата" Wifi  карта  на  Broadcom, базирана на BC4313- еднобандова   MIMO1X1  (не се смейте има и такива  )и реших да  сложа нещо малко по-истинско и както се споменава  в една песен   очаквах да заработи  "да,ама на да ли " .

Биоса още при стартирането на  машинката   изписва съобщение (грешка  104 )за несъвместим хадруер и учтиво ме подканя да  "разкарам " атероса от компа ако искам да търгне .

Удивен и леко ядосан   започнах да търся  по форумите  нещо за случая като моя  , това което намерих никак не ми хареса.

HP  са заложили в биосите на новите машини  така наречената  Whitelist  в която са упоменати  само няколко  mini PCi express  карти  за които е разрешено  биоса да продължи нататък  до стартиране на  ОС.

Какво направих .?  стартирах машинката с оригиналната карта  ,след това я приспах и подмених картата  , воала  всичко работи прекрасно  -  2 банда, 300 мегабита  ,пей сърце .

Радоста ми бе много кратка  , знаех че, ако рестартирам всичко  ще увехне  , но не очаквах че, ако запаля машината  без карта след това да я приспя и да и сложа новата  няма да има резултат  .

Имах намерението да  "скрия"  Atheros  картата  по време на зареждане на биоса ,

Намерих  описанието на  mini PCI express  стандарта  .  Намерих и как да "скрия " неразрешената  карта  - това не беше много трудно .

намеренията ми за хардуерно решение на въпроса доведоха нещата до нулата  , остана единствения вариант  да направя превключване между двете карти и тогава  със сигурност   господата от  HP   ще се ококорят .За сега това не смятам да правя .

Тъсих по интернационалните форуми и конкретно за модела и версиите му, не мнамерих нищо което да се предлага като решение  .

Дори и за други модели  (които са по този начин заключени  )  останах с впечатлението  че, масово се избягват  картите предлагани и определени  от  НР  явно защото не са толкова качествени .

Ако за някой това представлява  предизвикателство    , то аз съм съгласен да съдействам  дори ако за това  трябва да  направие тухла от този модел  .

Редактирано от mitqnx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

и за това сме писали 

теглиш последния биос и гледаш разрешените мак адреси 

има и варянт да провериш с какво друго се предлага фабрично машината и ebay

описано е в сервизното упътване

 

http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware/EZ-Modded-Bios-Flash-Enables-Any-Wireless-Card-In-HP-Laptops/td-p/558633

 

интересен е тоя варянт

http://xenomorph.net/misc/guides/flash-hp-wifi/

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на моя HP 2730p се сблъсках със същия проблем и решението беше моднат BIOS с премахнат whitelist. Поразтърси из нета за "hp 6550b no whitelist" например, имаше за доста модели на HP. Последният BIOS за един HP 8710w обаче не позволи downgrade, а се оказа че и е невъзможно да му се махне whitelist, та си остана така.

Сега набързо се поразтърсих и намерих това: http://www.rechner.org/b1800_bios.html

Но най-добре си намери готов с премахнат whitelist.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 това до което стигнах в  ровенето е че, за сега  няма  моднат  биос за модела  , а постоянно се натъквам на опити довели до   брикване на  машинката  , за сега  не ми се иска да стигам до там  , все пак работи  .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

в сеервизното опътване си пише какво поддържа като карти взимаш съответната карта ако те устройва и работи

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших въпроса хардуерно . надлъгахме се с тоя   биос.Направих  комутация на картите и в момента са две .Взаимствах от  схемно решение за комутиране на   mini PCI-E    за използване  като разширение  за  SSD . С малко доработки  по управлението на комутаторния  чип и изваждане на флаг  от  светодиода  указващ състоянието на WIFI картата   направих тригерно превключване на  картите  . При стартиране  пали с оригиналната и ако не пипам нищо си работи с нея ,  с натискане   двапъти бутона за спиране  на  WIFI картата превключвам картите , операционната система вижда   нов хардуер и си  се занимава с него докато го подкара  , това отнема  не повече от минута   . Broadcom-а стои заради  проверката при стартиране   .Тествах с  всичките налични карти , проблема е решен  кардинално  .  Така не завися от ъпдеити на биос и най вече от  Whitelist. Мисля да си поиграя   като добавя и таймер    , или пък да си намеря   някой флаг  по дъното от които да    стартирам превключването , тогава  би могло стане превключването  точно преди   ОС да  започне разходките за запознаване с хардуера  .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.