Jump to content

HP ptobook 6550b whitelist -wifi upgrade


mitqnx
 Share

Recommended Posts

Дойде време колкото и да не ми се иска да си подменя  сервизната машинка с  по нова , и така стария DELL d 600   отива за дребосъка да си играе с него  а новата придобивка    HP Probook 6550b    да заеме мястото  и . Всичко това  добре  но никак не ми хареса  "пършавата" Wifi  карта  на  Broadcom, базирана на BC4313- еднобандова   MIMO1X1  (не се смейте има и такива  )и реших да  сложа нещо малко по-истинско и както се споменава  в една песен   очаквах да заработи  "да,ама на да ли " .

Биоса още при стартирането на  машинката   изписва съобщение (грешка  104 )за несъвместим хадруер и учтиво ме подканя да  "разкарам " атероса от компа ако искам да търгне .

Удивен и леко ядосан   започнах да търся  по форумите  нещо за случая като моя  , това което намерих никак не ми хареса.

HP  са заложили в биосите на новите машини  така наречената  Whitelist  в която са упоменати  само няколко  mini PCi express  карти  за които е разрешено  биоса да продължи нататък  до стартиране на  ОС.

Какво направих .?  стартирах машинката с оригиналната карта  ,след това я приспах и подмених картата  , воала  всичко работи прекрасно  -  2 банда, 300 мегабита  ,пей сърце .

Радоста ми бе много кратка  , знаех че, ако рестартирам всичко  ще увехне  , но не очаквах че, ако запаля машината  без карта след това да я приспя и да и сложа новата  няма да има резултат  .

Имах намерението да  "скрия"  Atheros  картата  по време на зареждане на биоса ,

Намерих  описанието на  mini PCI express  стандарта  .  Намерих и как да "скрия " неразрешената  карта  - това не беше много трудно .

намеренията ми за хардуерно решение на въпроса доведоха нещата до нулата  , остана единствения вариант  да направя превключване между двете карти и тогава  със сигурност   господата от  HP   ще се ококорят .За сега това не смятам да правя .

Тъсих по интернационалните форуми и конкретно за модела и версиите му, не мнамерих нищо което да се предлага като решение  .

Дори и за други модели  (които са по този начин заключени  )  останах с впечатлението  че, масово се избягват  картите предлагани и определени  от  НР  явно защото не са толкова качествени .

Ако за някой това представлява  предизвикателство    , то аз съм съгласен да съдействам  дори ако за това  трябва да  направие тухла от този модел  .

Edited by mitqnx
Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

и за това сме писали 

теглиш последния биос и гледаш разрешените мак адреси 

има и варянт да провериш с какво друго се предлага фабрично машината и ebay

описано е в сервизното упътване

 

http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware/EZ-Modded-Bios-Flash-Enables-Any-Wireless-Card-In-HP-Laptops/td-p/558633

 

интересен е тоя варянт

http://xenomorph.net/misc/guides/flash-hp-wifi/

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

Аз на моя HP 2730p се сблъсках със същия проблем и решението беше моднат BIOS с премахнат whitelist. Поразтърси из нета за "hp 6550b no whitelist" например, имаше за доста модели на HP. Последният BIOS за един HP 8710w обаче не позволи downgrade, а се оказа че и е невъзможно да му се махне whitelist, та си остана така.

Сега набързо се поразтърсих и намерих това: http://www.rechner.org/b1800_bios.html

Но най-добре си намери готов с премахнат whitelist.

Link to comment
Share on other sites

 това до което стигнах в  ровенето е че, за сега  няма  моднат  биос за модела  , а постоянно се натъквам на опити довели до   брикване на  машинката  , за сега  не ми се иска да стигам до там  , все пак работи  .

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

в сеервизното опътване си пише какво поддържа като карти взимаш съответната карта ако те устройва и работи

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

Реших въпроса хардуерно . надлъгахме се с тоя   биос.Направих  комутация на картите и в момента са две .Взаимствах от  схемно решение за комутиране на   mini PCI-E    за използване  като разширение  за  SSD . С малко доработки  по управлението на комутаторния  чип и изваждане на флаг  от  светодиода  указващ състоянието на WIFI картата   направих тригерно превключване на  картите  . При стартиране  пали с оригиналната и ако не пипам нищо си работи с нея ,  с натискане   двапъти бутона за спиране  на  WIFI картата превключвам картите , операционната система вижда   нов хардуер и си  се занимава с него докато го подкара  , това отнема  не повече от минута   . Broadcom-а стои заради  проверката при стартиране   .Тествах с  всичките налични карти , проблема е решен  кардинално  .  Така не завися от ъпдеити на биос и най вече от  Whitelist. Мисля да си поиграя   като добавя и таймер    , или пък да си намеря   някой флаг  по дъното от които да    стартирам превключването , тогава  би могло стане превключването  точно преди   ОС да  започне разходките за запознаване с хардуера  .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.