Jump to content
  • 0

HOTSPOT изключения


Юлиан

Въпрос

Конфигурирал съм версия 3,20 с два WAN-а /от две външни IP-та за всяко, генерирани от два рутера/, които  поотделно и независимо ще рутират към два лан порта на сдвоена карта тип сървър. До тук добре.

 

И понеже рутера е за хотел, то ще се ползва hotspot сървър за единя LAN - 192.....5.1 /или и за двата/ който /които/ ще обслужва легловата база единия и евентуално другия сървър за офисите.

Тоест лан по стаите за единия сървър и такъв за офисите на администрацията.

За сега варианта за офисите го обмислям дали да е през hotspot и не за него ми е молбата.

Може да го пусна и директно понеже там няма нужда от оторизиране.

Та  дотук всичко е ясно, видно и от снимките, системата работи и то надежно с достъп чрез user и парола.

 

Проблема който искам да реша и ми се опъва, е че има Wi-Fi рутери /два или три/ които преди са осигурявали  безплатен достъп до интернет от друга система /BSD/, за общите помещения /ресторанти, басейни, барове и т.н. в същия хотел/ и които са прерутирвали интернета от лана на BSD /192...5.1/ след hotspot сървъра му, тоя който е и за легловата база - 192....5.1.

Искам да ги вържа сега и аз на Микротика, но понеже нали достъпа през hotspot-а е с парола към IP-то на клиента, то как да позволя на тия два-три Wi-Fi рутера свободен достъп до интернет от Микр.hotspot сървъра, който те са настроени да прерутирват от WAN порта си, към своята си безжична мрежа - 10.10.1.1 да речем.

Тоест как да ги оторизирам пред hotspot сървъра, за да им се даде свободен достъп до интернет.

ScreenHunter_3.bmp

ScreenHunter_4.bmp

ScreenHunter_5.bmp

ScreenHunter_6.bmp

ScreenHunter_1.bmp

Редактирано от 111111
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6 отговори на този въпрос

Recommended Posts

  • 0
  • Администратор

Снимките не съм ги гледал защото BMP не е популярен форумен формат а и блозо 4 мегабайта на 3G не е разумно

инак в хотспот има опция за байпас на определени мак адреси/ип адреси

Ако топологията не позволява а техниката поддържа DUAL/Мultiple/-SSID и влан може да има втора мрежа за персонала

 

п.с.

нова тема щеше да е по добре понеже хората няма да се чудят на преждепитащия или на теб да отговарят

  • Харесай 1
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Ами топологията им израдена като от третокласник в спортно училище.

Имат вече съществуваща мрежа в тип звезда, като след рутера е 18 портов суич от който с FTP окабеляване се свързва друг такъв суич по един за всеки етаж със стаи. Пиша само за лана на стаите - GUEST, щото другия за офисите съм го направил и не ме интересува.

На същата тая мрежа /192...5.1/ има и разклонение от суича на първия етаж, към суич за обществените помещения с безжичен достъп, към който суич вече са вързани няколко Wi-Fi рутера.

Последните сега са ги изключили и са нависоко, та не съм стигнал до тях.

По спомен знам, че всичките са с еднакъв SSID и генерират един и същи IP адрес, щото телефона ми по Wi-Fi си взимаше от тях все едно и също IP - 10.10.1.4 да речем, което ми се видя доста странно, щото всеки е вързан с кабел към суича.

Не знам що не са ги вързали като повторители през WDS. Но понеже хич не ми се катери по таваните, искам да им форуордна нета през hotspot-а и така си решавам тоя проблем.

 

Проблема е, че не съм го правил това в hotspot сървъра и не знам с какъв ред или поне през winbox-a с коя опция в hotspot. Та ако ми се даде някаква идея къде по точно в менюто да стане това, натъка ще се оправя лесно. 

Снимките дават само представа за рутирането, щото са правени в процеса на конфигуриране, но крайния вариант не е много по различен и идеята е същата.  

 

П.П. И аз така мислех да е в различна нова тема, че така не е полезно и приятно за автора, но нали все да ползваме търсачката и открих тая. Ако Админстратор реши, да обедини постовете в нова.

 

П.П.2 Аааа, ще им кача IP и маковете в IP Binding и ще ги байпасна през съответния hotspot сървър. Ясно ама на. Блокирах и не се сетих по-рано. Утре в хотела ще видя дали са си взели някакво IP и им е уредена работата на рутерите.

Редактирано от 111111
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0
  • Администратор

Нека автора на темата не го приема като критика но, първо снимки в бмп формат които никой не ги и поглежда поради разбираеми причини , второ малко неясно обяснение та ептем да те откажат да се опиташ да вникнеш във въпроса.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Всичко си тръгна без проблем. Благодарности на @111111, за своевременната идея. 

 

Да, малко неясно съм го описал, но се шашках в началото, щото ми бе непознат района, нямаше спецификации на хотела който е с нов собственик и нищо от което да се ориентирам. Имаше само един счупен BSD рутер. Но се оказа, че няма нищо сложно в мрежата. Имат две външни IP, рутер който беше на BSD /сега вече Микротик/ с две карти за WAN портовете за всяко IP и две LAN за двете подмрежи в хотела.

 

Интересеуваше ме само мрежата за легловата база и общите помещения, която я направих през hotspot. Другата е директно за офисите. След рутера има два 25/18 портови суича, като единия е за офисите, другия за към всеки етаж на легловата база и общите помещения за гости. Така.

От него има окабеляване към всеки етаж, където има по суич на етаж за стаите. От суича на първия етаж има кабел до суич от който се свързват Wi-Fi рутери /линксис/ за ресторант, за бар, за спа център и конферентна зала. Това е.

Инсталирах им един Микротик 3,20. За тия помещения и стаите съм ги пуснал през hotspot-а.

Когато клиент иска интернет в стаята си, му се създава в user регистрация user name и pass и време за ползване. Wi Fi рутерите си тръгнаха веднага с байпас по IP и мак и за тях вече нямам грижи.

 

Системата вече си работи спокойно и прилично. Но в началото се шашках, щото виждах само снопове кабели, без никой нищо да обясни и трябваше да проверявам всичко. Стария собственик умишлено е скапал всичко след продажбата. В това число и видеонаблюдението. Но се оправих. :)

 

/вкарах малко абзаци да се разбира потока на мислите/

Редактирано от 111111
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.