Добър ден!
Нов съм в работата с MikroTik и за това се обръщам към всички вас за помощ... ако е възможно. В момента съм 12 клас и трябва да правя дипломна работа която трябва да осъществя на MikroTik. Проблема е обаче, че ми е трудно на разбера точно каква роля изпълнява и как се работи с него. Изчетох доста и това което разбрах е следното: Това е операционна система която се инсталира на определен компютър, но изтрива цялата му информация налична до сега и го превръща в специализиран рутер (това "специализиран рутер" го прочетох някъде, но не мога да си го обясня). MikroTik RouterOS е базирана на Linux. С нея се позволява на мрежовите администратори да правят структуриране и промени по мрежата си. Има ли нещо вярно?
Аз си намерих компютър и ми казаха, че преди да си инсталирам MikroTik на него трябва да си купя IDE Flash. Така и направих и вече съм с инсталиран MikroTik на компютърната конфигурация, обаче не разбирам каква роля изпълнява тази IDE flash?
Така, другият ми въпрос който съм си наумил да задам е: с каква програма се правят настройките по самата мрежа? Значи трябва да включа MikroTik рутера към компютъра в нас и от настолния компютър да направя настройките с помощта на WinBox?!
Надявам се да има някой отзивчив и търпелив човек, който да е склонен да помогне колкото и глупави да му се струват въпросите ми. Благодаря!
Question
PERRY
Добър ден!
Нов съм в работата с MikroTik и за това се обръщам към всички вас за помощ... ако е възможно. В момента съм 12 клас и трябва да правя дипломна работа която трябва да осъществя на MikroTik. Проблема е обаче, че ми е трудно на разбера точно каква роля изпълнява и как се работи с него. Изчетох доста и това което разбрах е следното:
Това е операционна система която се инсталира на определен компютър, но изтрива цялата му информация налична до сега и го превръща в специализиран рутер (това "специализиран рутер" го прочетох някъде, но не мога да си го обясня). MikroTik RouterOS е базирана на Linux. С нея се позволява на мрежовите администратори да правят структуриране и промени по мрежата си. Има ли нещо вярно?
Аз си намерих компютър и ми казаха, че преди да си инсталирам MikroTik на него трябва да си купя IDE Flash. Така и направих и вече съм с инсталиран MikroTik на компютърната конфигурация, обаче не разбирам каква роля изпълнява тази IDE flash?
Така, другият ми въпрос който съм си наумил да задам е: с каква програма се правят настройките по самата мрежа? Значи трябва да включа MikroTik рутера към компютъра в нас и от настолния компютър да направя настройките с помощта на WinBox?!
Надявам се да има някой отзивчив и търпелив човек, който да е склонен да помогне колкото и глупави да му се струват въпросите ми. Благодаря!
7 answers to this question
Recommended Posts