Jump to content

Качествено запояване на медни кабели, Cat5e...

Guest

Recommended Posts

Може да седнеш да си запоиш, без да оголваш кабела -трябват ди 2 милиметра да запоиш жилата, за да не развързваш увитостта на двойките. Трябва да използваш от най-качествения припой и оптималните ватове поялник, без киселина. Трябва да се погрижиш с термо-шлаухка дълга и дебела, за да не влиза влага. За здравината - нямам препоръка за сега. Коментари?  ;D

• Administrator

Според мен качественото усукване има по-малко загуби от спойката!

по-бързо и по-здраво

някакси не се представям да поя кабели

на 6 метра от земята с 1 ръка

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

В добрия случай може да ти се наложи да говориш и по телефона точно в този момент :) Перфектните ланаджии успяват да говорят кримпвайки по 2 тел. ;)

Без глупостите, които написах и ние практикуваме усукването, когато бързаме (уж временно) и не сме имали сериозни проблеми при добро изолиране. Стигне ли скъсания кабел до удобната земя за запояване ни е по-лесно да го сменим.

Според мен качественото усукване има по-малко загуби от спойката!

Няма ли да корозира?

В бтк то.. никъде не запояват всичко е усукано...Когато има спойка се явява това че има няколко типа метал и от там са загубите.Когато го усучеш добре и после с 2-3 термо шлауфки няма мърдане :)

Добре де, не става ли 1. да го усуча добре, така че медта да има голяма площ на връзката, и после 2. да речем от единия край да го запоя или да го калайдисам отгоре, и то отдолу мед-мед да има все още контакт?

А с каква почистваща химия може да се третира преди да стегнем шлаухката, за да забавим корозията допълнително?

Варианта с т.1 & т.2 съм го правил но нямам наблюдения конкретни би трябвало да е по-добър.За избягване на корозията..с препарати не съм се интересувал!Но при добра изолация мисля че няма да имаш проблеми.За пример ще ти дам че имам 2 трасета с по 10тина снадки и то с изолирбанд(както каза колегата Mile "уж временно") но са така вече 3 та година и няма промяна в качеството!

• Administrator

Може да седнеш да си запоиш, без да оголваш кабела -трябват ди 2 милиметра да запоиш жилата, за да не развързваш увитостта на двойките. Трябва да използваш от най-качествения припой и оптималните ватове поялник, без киселина. Трябва да се погрижиш с термо-шлаухка дълга и дебела, за да не влиза влага. За здравината - нямам препоръка за сега. Коментари?  ;D

връзването е по - лесен вариант :) стига да се прави добре разбира се, въпроса е че след това се случва да има проблеми. При наставянето според мен трябва да се спазва посоката на усукването

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• Administrator

В бтк то.. никъде не запояват всичко е усукано...Когато има спойка се явява това че има няколко типа метал и от там са загубите.Когато го усучеш добре и после с 2-3 термо шлауфки няма мърдане :)

В бтк съм въждал също да ползват едни "копчета" - пълни с някакъв гел , самите жила като се вкарат вътре ги прищипва едно метално щифтче с два прореза за самите кабели, така влагата не им пречи.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• 4 weeks later...

дааааа, като бивш работник от БТК мога да споделя за какво иде реч от писаното по-горе:

тази технология не е нова, това че още не се практикува и прилага масово в България е заради високите цени на материалите, самата технология за бързо лесно и качествено съединяване на телекомуникационни проводници се нарича LSA техника при която се съединяват проводниците без зачистване от изолацията им без усукване или запояване, тези по-горе наречени копчета които колегата е виждал се наричат UY съединители - има ги с гел и без гел, за предпочитане е с гел който е противовлажен, но личните ми наблюдения са че при оставени на пряка слънчева светлина съединители гела им изтича през горещите летни дни. Тези UY съединители http://acm-bg.com/index.php?m=320&lang=1&catid=279'>http://acm-bg.com/index.php?m=320&lang=1&catid=279 са производство на 3М, може да си ги поръчате от фирмата ACM - http://acm-bg.com , не забравяйте да си поръчате и специалните 3М клещи, пробвал съм с обикновенните комбинирани но после съжелявах, така че не пестете пари а проблеми и главоблъсканици

Дали съпротивлението е наистина минимално? А като става въпрос за осем проводника, с UY съединителите става обемно и скъпо, няма ли "осморен" вариант за Cat5e, Cat6.. ?

Онзи ден видях в един вход ланкабел съединен с такива!Направо неможех да повярвам на очите си..

колеги, LSA технологията осъществява ел.свързаност на жилата в допустимите норми не по зле от самото свързване към конектора RJ45, на практика метода е един и същ с различни външни видове на корпуса, ...... да има и съединители не за 8 проводника а за 10, 20, 30, 50 и 100 едновременно, чудя се защо колегата по-горе се е учудил на това което е видял на някъв вход, та бъдещето е масово да се прилага тази технология за да са в технически норми услугите ни

Изумявам се не защото не е добър метода.. и както каза е на същия принцип както RJ-45 цата.Просто ми стана много странно тъй като доставчика който го е направил така е под абсолютно всякаква критика като качество на нета и не че си прая реклама ама клиентите от въпросния дойдоха при мен...Единствения проблем е че като са отделни 8 бройки става по-обемно.Просто е за момента малко по-скъпичко решение от масовото усукване и после излолиране с изолорбанд..Иначе аз масово го правя усукване и по една лека спойка в края, а от горе термо шлауфка на всяко жило както и още 2 на цяло.