Jump to content

Поредните ПОЕ коментари


Spoon

Recommended Posts

Здравейте. почетох доста тук, а и не само и стигнах до извода че да се пускат "големи" напрежения по утп е кофти работа. Обаче и на мен ми се налага да ползвам пое, най вече заради определено по голямото удобство. Сега на кратко ще кажа какво направих аз и какви неща забелязвам.

като за начало искам да спомена че случея ми е частен и определено не е за булшинството. та :

за да избегна множеството кабели тръгващи от една точка, сложих през има няма 50-60 метра по .... да го нарека трасе по един суйч. да им пускам отделно 220в ми се стори глупаво и икономически нейзгодно. да се чудя от кой познат да искам "малко" ток ... също :). за това си навих един траф който пуска 15волта променливо напрежение и като се има в предвид каква му е вторичната .... едни 15-тина ампера ще осигури. та, изправих напрежението с 10А грец и сложих един електролтен 2200мкф кондензатор. първия суйч е на около 100 метра и за това му сложих един стабилизатор 7812 /на СТ/ който разбира се грее яко и е на солиден радиатор. другите 4 суйча са без каквито и да е понижаващи елемента. всичко работи. трафа грее нормално, греца за моя изненада е почти студен. реших обаче да пусна и един рутер /ползвам го само през ЛАН портовете ... тоест е АП/ и какво забелязвам : когато към него са включени 2 кабела по който няма напрежение /към клиенти/ всичко е ОК. когато включа кабела от който му идва захранването, през около 10 секунди се рестартира, а когато включа и другия кабел по който също тече ток и отива към друг суйч, започва постоянно да се рестартира. ...... седях мислих омувах и предположих че се дължи на някакви "смущения" ко кабела или ... незнам. сложих 5000мкф веднага след трафа и проблема частично се реши. направих ги общо 17000мкф и проблем нямаше !!! Та .... от цялата тая глупост изписана по горе ..... може ли някой да изкаже мнение защо се е получило така и дали изобщо мога да разчитам на това "нещо" , макар и от 10-тина дена да си работи нормално. Благодаря.

Link to comment
Share on other sites

Аз бих спестил време и работа с поялника и бих купувал готови решения за тази цел, например http://zahranvane.com , http://utpower.net , http://lan.neomontana-bg.com ... и ако има някакъв проблем, след като мрежата е изпълнена по техните спецификации и указания, бих се обърнал към тах за решението.

Иначе ако се занимаваш активно с електроника и разбираш захранванията, както явно ти се занимаваш, може и сам да опиташ....

Повечето хора използват по-високо напрежение от 15тина волта, дали причината не се крие някъде там .. ? Като свържеш кабелите към рутера се увеличава консумацията му...

Но не съм специалист по захранването ;)

vsh, InnovaTek-BG, вие какво ще кажете ?

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Та .... от цялата тая глупост изписана по горе ..... може ли някой да изкаже мнение защо се е получило така и дали изобщо мога да разчитам на това "нещо" , макар и от 10-тина дена да си работи нормално. Благодаря.

Прекалено ниско напрежение! Просто консумираната мощност предизвиква голям пад на напрежението, затова като включиш другите кабели трафика допълнително вдига консумацията и предизвиква рестартиране. 15в АС като се изправи е около 21волта DC с това напрежение суичовете могат да работят без каквито и да е стабилизатори, този пак 7812 е възможно най - лошия избор, чипа използван в суичовете има макс. входно напрежение 40волта (за рутера вече не знам) така че може спокойно да им се пуска 35в на входа стига кондензаторите на входа на суичовете да са за по - високо напрежение, така може да закърипиш временно положението но пак работата ще е на кантар, защото нямаш запас и стабилизация и ще си зависим и от входнито напрежение 220в. Кардиналното решение е траф 60в и АЦ-ДЦ трансфертери.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

много благодаря за коментарите.

за суйчовете не знаех че могат да работят на толкова високо напрежение !!! чувал съм че држат до 20-тина волта но на горе .... . лошото е че въпросния рутер работи на 12волта и не ми се рискува да пробвам. 7812 вярно е най лошия избор но такова имах под ръка, пробвах, тръгна и за това. пуснах малко напрежение, защото реално кабела по който тече тока няма да е по дъгал от 400-500метра. ако има достатачно до края .... ще е добре, ако не ... ще навивам още тел на трафа за да компенсирам загубите.

относно стабилизаторите ..... 317 дали няма да свърши малко по добра работа ??

поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Виждам, че яко си се зайграл с неща който са от доста време решени..Но все пак като имаш желание.. Първо 2200 микро както и сам си забелязал с много малко..Напрежението което си използвал също особено за повече от 1 точка (слуйч).Както ти казаха стабилизаторите на слуйчовете издържат повечко но масовоте който съм виждал са с кондензатори на 16/25V което трябва да си пойграеш да го промениш.Може да пробваш да пуснеш променливо напрежение от по лана и да го изправиш и филтрираш с грец 2А/1000V + кондензатор 2200uF/50 + 100nF/63 на всеки слуйч по този начин трябва да спечелиш малко от малко :) LM317 практически не се различава много от 78XX серията освен това че има малко по-голям изходен ток и е регулеруем (не че 78 ците немогат да станат такива но това др. тема).Като цяло е по-добре използването на импулсни стабилизатори в тези места поради високото им КПД, ниските им топлинни загуби и т.н. Като толкова ти се запоява обърни внимание на LM2576-HVT.Мисля, че ще усетиш коренна разлика! Успех :)

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Като толкова ти се запоява обърни внимание на LM2576-HVT.Мисля, че ще усетиш коренна разлика! Успех :)

е точно с високоволтовата серия LM2576-HVT ще му излезне скъпо, направо за 6 лева да си купи импулсни от неомонтана и да си гледа кефа.. рано или късно трябва да сложиш АЦ-ДЦ преубразователи особенно пък щом става дума за 500метра кабел да не говорим, че може и разклонки да има.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

То за цената ясно... макар, че аз още си ги правя, че имам части за поне 200 бройки.Но гледам, че му се занимава :) с поялника.Поне да пробва с отделни грец/кондензатори на всеки слуйч..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.