Jump to content

Как се прави това нещо

muonplex

Recommended Posts

Здравейте! Някой има ли идея, как се прави това нещо и какво трябва да имам за да го осъществя ?

Ако имаш 2 доставчика (с 2 различни ip-та към една машина), ако спре единия интернет сайта или услуга и каквото и да е да продължи да работи през другото ip. Без да се обновяват dns-и ръчно да се чака часове и т.н

Edited by muonplex

казва се BGP

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

казва се BGP

Нямам представа как се казва, как се осъществява и какво ми е нужно. Начинаещ съм.. затова и питам  ::)

Само с MT ли е възможно или става и с обикновен load balance рутер.

Edited by muonplex

За "вкъщи" единственото решение е да ползваш DDNS, например - http://freedns.afraid.org/

Има елементарно API, с простичък скрипт и ping на GW1 и GW2 можеш да променяш избрания субдомейн на къде да води, обновява се до 20-30 секунди..

Ако е лесно, не е интересно :)

За "вкъщи" единственото решение е да ползваш DDNS, например - http://freedns.afraid.org/

Има елементарно API, с простичък скрипт и ping на GW1 и GW2 можеш да променяш избрания субдомейн на къде да води, обновява се до 20-30 секунди..

Май не ме разбра. :) Имам мрежа към която са свързани 2 доставчика и няколко уеб сървъри към мрежата. А домейните с които разполагам водят към едно от ip-тата които са ми дадени на един от доставчиците. При прекъсване на едното трасе, не искам да ми се губи достъпа до сайтовете/услугите. :)

Edited by muonplex

Приятел, перфектно те разбрах, дали ще са домейни/субдомейни принципа е един и същ, регистрирваш се, описваш си домейните,

теглиш примерното скриптче и редактираш спрямо твоята конфигурация на мрежата, по default ги насочваш към IP1, като падне скрипта

автоматично ги насочва към IP2, както и обратното, с разликата, че при домейните се изисква време за обновяване по обясними причини..

Вторият ти вариант е да си вдигнеш DNS сървър с който да си управляваш домейните и да го настроиш на принципа "DNS Round-robin",

пример с произволен сайт:

C:Documents and SettingsAdmin>nslookup yahoo.com
Server:  gate.optisprint.net
Address:  212.233.128.2

Non-authoritative answer:
Name:    yahoo.com
Addresses:  98.139.183.24, 206.190.36.45, 98.138.253.109

Като разбира се ще "скипнем" частта с nginx reverse proxy-тата и master & slave MySQL сървъра... :)))

Ако е лесно, не е интересно :)